- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

середу, 23 серпня 2017 р.

Репутації Державної пенітенціарної служби України нічого не загрожує?

Публікуємо матеріал, який надійшов на електронну пошту «Січеслав інфо» (svf2011@ukr.net)


Голові
Дніпропетровської міської ради

Адрес : просп. Дмитра Яворницького, 75, м. Дніпро, Україна, 49000)
Копії до:


Президента України
Адреса: 01220, м. Київ, вул. Банкова, буд.11

Генерального прокурора України
Адреса : 01011, м. Київ, вул. Різницька, буд.13/15

Міністра внутрішніх справ України
Адреса: 01601, м. Київ, вул. Академіка Богомольця, буд.10

Комітету ВР України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності
Адреса: 01008, м. Київ, вул. Грушевського, буд.5

Державної пенітенціарної служби України
Адреса: 04050, м.Київ, Шевченківський район, вулиця Мельникова, буд.81

Управління державної пенітенціарної служби України у Дніпропетровській області
 Адреса: 49000, Дніпропетровська обл., місто Дніпро, вулиця Короленка, буд.4

Солонянської  виправної колонії управління державної  пенітенціарної служби України у Дніпропетровській області №21
Адреса: 52406, Дніпропетровська обл., Солонянський район, село Аполлонівка


Від:
Черняк Віталія Григоровича

Інваліда II групи

Адреса для листування: 49000 м. Дніпро, Катеринославський бульвар, буд.2, оф.610
Вих.№ 3 від 13.02.2017р.


ТЕРМІНОВЕ ЗВЕРНЕННЯ (ЗАЯВА)

Я, громадянин України, інвалід II групи, Черняк Віталій Григорович, вимушений звернутися до Вас, в зв'язку з нагальною необхідністю вжиття термінових заходів реагування до начальника відділення СПС №14 Солонянської ВК-21 старшого лейтенанта внутрішньої служби Філіпова Олександра Геннадійовича.
При цьому хочу акцентувати на тому, що я не маю жодних намірів щодо втручання в діяльність органів пенітенціарної служби України, але в даному випадку вважаю за необхідне звернути Вашу увагу на ситуацію, яка склалася.
Тому, з огляду на все це, я ПРОШУ ВАС віднестись до даного звернення не з формальним підходом, а з всією повнотою громадянської та національної свідомості, оскільки, в контексті подій, які відбуваються наразі в нашій державі, даний факт потребує термінового реагування та особливої уваги !!!

Старший лейтенант внутрішньої служби Філіпов Олександр Геннадійович працює на посаді начальника відділення соціально-психологічної служби №14 Солонянської ВК-21 з 02.08.2013р. по теперішній час.
Відповідно до вимог ст. 2, ч.4 ст. 14 Закону України «Про Державну кримінально-виконавчу службу України» зазначено, що основними принципами діяльності Державної кримінально-виконавчої служби України є законність, повага та дотримання прав і свобод людини та громадянина, гуманізм; особа, яка проходить службу в Державній кримінально-виконавчій службі України, зобов’язана неухильно додержуватися Конституції та законів України, бути гуманним, сумлінним і дисциплінованим, постійно вдосконалювати професійну майстерність та підвищувати рівень культури, не допускати порушень прав і свобод людини та громадянина, всіляко сприяти зміцненню правопорядку.
Проте слід зазначити, що Філіпов О.Г. вимог закону України «Про Державну кримінально-виконавчу службу України» не дотримується та своєї поведінкою кидає тінь на професійну діяльність та репутацію Державної пенітенціарної служби України та в цілому підривають авторитет Державної пенітенціарної служби України, з наступних підстав :

Старший лейтенант внутрішньої служби Філіпов Олександр Геннадійович працюючий на посаді начальника відділення соціально-психологічної служби №14 Солонянської ВК-21 не дотримується присяги (ч.4 ст. 14 Закону України «Про Державну кримінально-виконавчу службу України») та її порушує, так-як не є гуманним, не підвищує свій рівень культури, допускає порушень прав і свобод людини та громадянина, не сприяє зміцненню правопорядку.

Так, 10.07.2016 приблизно о 00.00 годин старший лейтенант внутрішньої 
служби Філіпов Олександр Геннадійович працюючий на посаді начальника 
відділення соціально-психологічної служби №14 Солонянської ВК-21 
перебуваючи в районі паркувального майданчику біля кафе «Ковчег», 
за адресою: вул. Шевченка, буд. 6 у смт. Солоне, Солонянського району, 
Дніпропетровської області під час розмови з заявником Черняком В.Г., 
усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи 
суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, діючи умисно, 
лівою рукою наніс заявнику Черняку В.Г. не менше одного удару в праву 
скроневу область голови. Від отриманого удару заявник Черняк В.Г. 
впав та при падінні вдарився об асфальтоване покриття головою.
Своїми умисними діями старший лейтенант внутрішньої служби 
Філіпов Олександр Геннадійович працюючий на посаді начальника 
відділення соціально-психологічної служби №14 Солонянської ВК-21 
спричинив заявнику Черняку В.Г. тяжкі тілесні ушкодження.
Одразу, після заподіяння старшим лейтенантом внутрішньої служби 
Філіповим Олександром Геннадійовичем, який працює на посаді 
начальника відділення соціально-психологічної служби №14 Солонянської 
ВК-21 умисних тяжких тілесних ушкоджень заявнику Черняк В.Г., 
останнього за допомогою рідних (члени сім’ї) було доставлено до 
лікарні для проведення невідкладних медичних заходів по рятуванню 
життю заявнику Черняк В.Г.
Звертаю увагу та довожу до відома, про те, що старший лейтенант 
внутрішньої служби Філіпов Олександр Геннадійович працюючий 
на посаді начальника відділення соціально-психологічної служби 
№14 Солонянської ВК-21 не надавав заявнику Черняк В.Г. допомоги 
як на місці скоєння кримінального правопорушення так і в подальшому 
в лікарні, не цікавився станом здоров’я заявника Черняк В.Г. та не 
приймав ніякої участі у його видужуванні та реабілітації. Навіть не
 попросив пробачення за скоєне. Одним словом, «байдужість» з 
боку старшого лейтенанта внутрішньої служби Філіпова Олександра 
Геннадійовича, працюючого на посаді начальника відділення 
соціально-психологічної служби №14 Солонянської ВК-21, як до 
скоєного злочину так і до його наслідків та поновлення здоров’я 
заявника.
В результаті вчинення вищезазначених незаконних дії старшого лейтенанта внутрішньої служби Філіпова Олександра Геннадійовича, працюючого на посаді начальника відділення соціально-психологічної служби №14 Солонянської ВК-21, було відкрито кримінальне провадження № 12016040570000510 від 10.07.2016р. за ч.1 ст. 121 КК України. 
Умисні дії Філіпова О.Г., які виразились у вчиненні умисного тяжкого тілесного ушкодження, небезпечного для життя в момент заподіяння заявнику Черняк В.Г., кваліфікуються за ч.1 ст. 121 КК України. 
По кримінальному провадженню № 12016040570000510 від 10.07.2016р. у відповідності до чинного КПК України: 
1.) Заявник Черняк В.Г. має статус – потерпілого;
2.) Старший лейтенант внутрішньої служби Філіпов Олександр Геннадійович працюючий на посаді начальника відділення соціально-психологічної служби №14 Солонянської ВК-21має статус – обвинуваченого.
(https://vk.com/id47442660?z=photo47442660_154966170%2Fphotos47442660)
 
Станом на сьогодні Солонянським районним судом Дніпропетровської області, винесено ухвалу про призначення до судового розгляду по справі № 192/2939/16-к (провадження № 1-кп/192/159/16) від 14.11.2016р., якою ухвалено призначити по кримінальному провадженню №12016040570000510, що внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10 липня 2016 року відносно Філіпова Олександра Геннадійовича, начальника відділення СПС №14 Солонянської ВК-21 старшого лейтенанта внутрішньої служби у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст.121 КК України, судовий розгляд у відкритому судовому засіданні в приміщенні Солонянського районного суду Дніпропетровської області (http://reyestr.court.gov.ua/Review/62663710).
 
Звертаю увагу, що внаслідок вчинення начальником відділення СПС №14 Солонянської ВК-21 старшим лейтенантом внутрішньої служби Філіповим О.Г. тяжких тілесних ушкоджень заявнику Черняк В.Г., останній задля врятування свого життя проходив тривалий курс лікування, став інвалідом ІІ групи, що підтверджується довідкою серії 12 ААА № 397488, яка додається, був позбавлений можливості вільно пересуватися, працювати, приділяти увагу своїй сім’ї. 
 
В момент отримання тілесних ушкоджень від начальника відділення СПС №14 Солонянської ВК-21 старшого лейтенанта внутрішньої служби Філіпова О.Г., заявник Черняк В.Г. переніс значний фізичний біль, пережив емоційний стрес, який супроводжувався почуттями розгубленості, образи, обурення, приниженої гідності, тривоги, страху за своє здоров'я та життя.
В подальшому, заявник Черняк В.Г. був вимушений проходити стаціонарне лікування з найскладнішим оперативним втручанням, витерплювати болісні лікувальні та діагностичні процедури, отримувати неприємне медикаментозне лікування. Впродовж всього періоду лікування почувався незручно, дискомфортно, з необхідністю пристосовуватися до негативних умов існування (ліжковий режим, гігієнічні проблеми, залежність від оточення). В період стаціонарного лікування так й після виписки з лікарні заявник потребував зовнішньої допомоги з боку близьких, з приводу чого почувався як джерело клопоту та обмежень для родичів.
Наслідки перенесеної травми призвели до появи у заявника Черняк В.Г негативних психосоматичних та психоемоційних змін: порушення сну, головний біль, швидка втомлюваність, пасивність, знижений настрій, пригніченість, нервозність, дратівливість, образливість, чутливість, реакції замикання, фіксованість на негативних переживаннях, емоційна напруга, насторога, невпевненість в собі, відчуття власної трудової неповноцінності, тривога з приводу втраченого здоров’я.
 
Впродовж періоду лікування, заявник Черняк В.Г. був непрацездатним, дотепер залишається обмеження трудової продуктивності, що тягне за собою погіршені можливості отримання прибутків, та призводить до зниження добробуту сім’ї Черняк В.Г..
Внаслідок обставин отримання тілесних ушкоджень, заявник Яерняк В.Г. досі відчуває почуття приниженої гідності, образи, досади, обурення поведінкою винуватця, переживає щодо своєї соціальної репутації. 
Окрім того, були порушені актуальні життєві плани заявника Черняк В.Г., погіршені можливості побудови та реалізації нових життєвих перспектив і трудових планів, нової продуктивної самореалізації.
Дотепер продовжуються у заявника Черянк В.Г. проблеми зі здоров'ям у вигляді періодичних болів, необхідність дотримуватися дієти, виключення носіння вантажів, обмеження фізичної активності на все життя.
 
Від отриманих від старшого лейтенанта внутрішньої служби Філіпова Олександра Геннадійовича, працюючого на посаді начальника відділення соціально-психологічної служби №14 Солонянської ВК-21 тілесних ушкоджень Я заявник Черняк В.Г. став інвалідом ІІ групи, мій спосіб життя зазнав суттєвих змін, мені спричинені тяжкі тілесні ушкодження, внаслідок яких я переніс і продовжую переносити значні фізичні, душевні, психічні страждання, я втратив звичайний життєвий уклад та спосіб життя та на все життя став інвалідом, й все це через неправомірні дії та поведінку начальника відділення СПС №14 Солонянської ВК-21 старшого лейтенанта внутрішньої служби Філіпова О.Г., якій досі працює в Солонянській ВК-21.
 
Ще раз звертаю увагу, що після завданих начальником відділення СПС №14 Солонянської ВК-21 старшим лейтенантом внутрішньої служби Філіповим О.Г. тілесних ушкоджень заявник Черняк В.Г. втратив свідомість, переніс декілька найскладніших операцій на голові, процес реабілітації є тривалим, внаслідок чого заявник Черняк В.Г. втратив працездатність на невизначений час, самостійно пересуватися на далеку відстань не можу, нормально спати не можу, став дратівливий, пугливий, намагаюся не виходити один із дому бо є підстави того, що втрачу свідомість. Також часто заявника Черянк В.Г. мучає головний біль, запаморочення, почалися перепади тиску. 
Внаслідок вчинення начальником відділення СПС №14 Солонянської ВК-21 старшим лейтенантом внутрішньої служби Філіповим О.Г. злочину заявнику Черняк В.Г. завдано непоправну шкоду здоров’ю та тривалий час останній не може працювати у молодому працездатному віці, у заявника Черняк В.Г. порушився устрій життя та останній вимушений докладати більше зусиль для організації свого життя, втратив душевний спокій, оскільки вимушений багато часу витрачати на лікування. 
 
Одночасно, довожу до відома, про те, що службове положення Філіпова Олександра Геннадійовича може суттєво вплинути на законний та справедливий розгляд справи № 192/2939/16-к у Солонянському районного суду Дніпропетровської області, по якій начальник відділення СПС №14 Солонянської ВК-21 старший лейтенант внутрішньої служби Філіпов О.Г є обвинуваченим.

Згідно до ст. 16 Закону України «Про Державну кримінально-виконавчу службу України» зазначено вимоги до персоналу Державної кримінально-виконавчої служби України і його відповідальність:
1. Персонал Державної кримінально-виконавчої служби України зобов’язаний неухильно виконувати закони України, додержуватися норм професійної етики, гуманно ставитися до засуджених і осіб, узятих під варту. Жорстокі, нелюдські або такі, що принижують людську гідність, дії є несумісними зі службою і роботою в органах, установах виконання покарань та слідчих ізоляторах.
2. Особи рядового і начальницького складу та працівники кримінально-виконавчої служби, які виявили жорстоке ставлення до засуджених і осіб, узятих під варту, або вчинили дії, що принижують їхню людську гідність, притягуються до відповідальності згідно із законом.
3. У разі вчинення дій, зазначених у частині другій цієї статті, особа рядового чи начальницького складу або працівник кримінально-виконавчої служби підлягає звільненню зі служби (роботи), якщо до нього постановлено обвинувальний вирок суду, який набрав законної сили, або якщо протягом року за такі ж дії до нього вже було застосовано дисциплінарне стягнення.

Вважаю що вищезазначена поведінка начальника відділення СПС №14 Солонянської ВК-21 старшого лейтенанта внутрішньої служби Філіпова О.Г. є несумісною з займаною ним посадою і зазначена особа не може проводити соціально-виховну роботу із засудженими до позбавлення волі, оскільки відповідно до статті 123 ЗУ «Про Державну кримінально-виконавчу службу України»: Соціально-виховна робота - цілеспрямована діяльність персоналу органів і установ виконання покарань та інших соціальних інституцій для досягнення мети виправлення і ресоціалізації засуджених. Соціально-виховна робота спрямована на формування та закріплення в засуджених прагнення до заняття суспільно корисною діяльністю, сумлінного ставлення до праці, дотримання вимог законів та інших прийнятих у суспільстві правил поведінки, підвищення їх загальноосвітнього і культурного рівнів.
У статті 124 Закону зазначається: у колоніях проводиться моральне, правове, трудове, естетичне, фізичне, санітарно-гігієнічне виховання засуджених, а також інші його види, що сприяють становленню їх на життєву позицію, яка відповідає правовим нормам і вимогам суспільно корисної діяльності. Соціально-виховна робота із засудженими організовується в індивідуальних, групових і масових формах на основі психолого-педагогічних принципів і методів.
Виходячи з наведеного можу наголосити, що начальник відділення СПС №14 Солонянської ВК-21 старший лейтенант внутрішньої служби Філіпов О.Г. не може і не відповідає критеріям людини яка має право працювати з особами позбавленими волі, а особливо займатися соціально-виховною роботою таких осіб.

Додатково вважаю звернути увагу, на особистість старшого лейтенанта внутрішньої служби Філіпова Олександра Геннадійовича, який працюючи на посаді начальника відділення соціально-психологічної служби №14 Солонянської ВК-21, викладає у соціальні мережі Інтернет фотографії, які кидають тінь на професійну діяльність та репутацію Державної пенітенціарної служби України та в цілому підривають авторитет Державної пенітенціарної служби України :
(https://vk.com/id47442660?z=photo47442660_151786861%2Fphotos47442660)

(https://vk.com/id47442660?z=photo47442660_151786796%2Fphotos47442660)


(https://vk.com/id47442660?z=photo47442660_151787087%2Fphotos47442660)


(https://vk.com/id47442660?z=photo47442660_296096994%2Falbum47442660_000%2Frev)


У засобах масової інформації в мережі Інтернет, вже оприлюднено незаконні дії старшого лейтенанта внутрішньої служби Філіпова Олександра Геннадійовича, працюючого на посаді начальника відділення соціально-психологічної служби №14 Солонянської ВК-21, проте дані факти жодним чином не перешкоджають останньому наділі працювати з особами позбавленими волі, а особливо займатися соціально-виховною роботою таких осіб : 



Не дивлячись на вищезазначену інформацію в засобах масової інформації в мережі Інтернет, та з огляду на те що старший лейтенант внутрішньої служби Філіпов Олександр Геннадійович працюючий на посаді начальника відділення соціально-психологічної служби №14 Солонянської ВК-21 є обвинуваченим за ч.1 ст. 121 КК України, керівництвом Солонянської виправної колонії управління державної  пенітенціарної служби України у Дніпропетровській області №21, жодних дії спрямованих на  ініціювання та проведення ретельної перевірки по вказаним фактам, у відношенні співробітника начальника відділення СПС №14 Солонянської ВК-21 старшого лейтенанта внутрішньої служби Філіпова Олександра Геннадійовича - на професійну придатність та відповідність займаній посаді – здійснено не було. Так-як невідкладного та термінового на час проведення перевірки не було відсторонено Філіпова Олександра Геннадійовича від займаної посади начальника відділення соціально-психологічної служби № 14 відділу соціально-виховної та психологічної роботи Солонянської виправної колонії УДПтСУ у Дніпропетровській області (№21), так-як взагалі ніякої перевірки не було.
Також вважаю звернути, що у мене заявника Черянк В.Г. не має законом передбаченого права зібрати інформацію про інші випадки завдання, старшим лейтенантом внутрішньої служби Філіповим Олександром Геннадійовичем, який досі працює на посаді начальника відділення соціально-психологічної служби №14 Солонянської ВК-21, тілесних ушкоджень іншим громадянам.
Проте я вважаю/припускаю, що ситуація завдяки якої я заявник Черняк В.Г. став інвалідом ІІ Групи у старшого лейтенанта внутрішньої служби Філіпова Олександра Геннадійовича, який досі працює на посаді начальника відділення соціально-психологічної служби №14 Солонянської ВК-21 – є не першою.
Та я вважаю/припускаю є інші люди, які потерпають від неправомірних дії зазначеної особи, у зв’язку з чим є також необхідним провести перевірку по фактам звернення громадян з заявами про злочин де фігурує Філіпов Олександр Геннадійович, як особа яка вчинила дії, які мають ознаки злочину.
Вважаю, що вищезазначені дії та поведінка начальника відділення СПС №14 Солонянської ВК-21 старшого лейтенанта внутрішньої служби Філіпова О.Г - принижують та ганьблять ділову репутацію Державної пенітенціарної служби України в цілому в громадській думці та думці окремих громадян з точки зору додержання законів України, загальновизнаних правил співжиття та принципів людської моралі.
Тож керуючись нормами чинного законодавства України, вважаю, що вищезазначені факти не можуть бути залишений поза увагою, й потребують негайної реакції та вжиття оперативних заходів. На підставі всього вищевикладеного, -
ПРОШУ ВАС

1.    Терміново розглянути дане звернення (заяву) та вжити всіх передбачених законом заходів реагування.
2.    У межах вашої компетенції, ініціювати та провести ретельну перевірку по вказаним фактам.
3.    Про результати розгляду даної заяви прошу Вас повідомити мене письмово шляхом надіслання відповіді на поштову адресу: 49000, м. Дніпропетровськ, бульвар Катеринославський, буд.2, оф.610. 


З повагою, інвалід ІІ Групи,
заявник                                                                                  В.Г. Черняк

До:
Державної пенітенціарної служби України

Код ЄДРПОУ: 37534799
Адреса: 04050, м.Київ, Шевченківський район, вулиця Мельникова, будинок 81



Управління державної пенітенціарної служби України у Дніпропетровській області

Код ЄДРПОУ: 08562938
Адреса: 49000, Дніпропетровська обл., місто Дніпро, вулиця Короленка, будинок 4



Солонянської  виправної колонії управління державної  пенітенціарної служби України у Дніпропетровській області №21

Код ЄДРПОУ: 08562921
Адреса: 52406, Дніпропетровська обл., Солонянський район, село Аполлонівка


Від:
Черняк Віталій Григорович

Адреса для листування: 49000 м. Дніпро, Катеринославський бульвар, буд.2, оф.610
Вих.№ 1 від 29.11.2016р.


ЗАЯВА

Я, громадянин України, Черняк Віталій Григорович, вимушений звернутися до Вас, в зв'язку з нагальною необхідністю вжиття термінових заходів реагування до начальника відділення СПС №14 Солонянської ВК-21 старшого лейтенанта внутрішньої служби Філіпова Олександра Геннадійовича.
Старший лейтенант внутрішньої служби Філіпов О.Г. на посаді начальника відділення соціально-психологічної служби з 02.08.2013р. по теперішній час.
       В провадженні судді Солонянського районного суду Дніпропетровської області Щербини Наталії Олександрівни, знаходиться обвинувальний акт у кримінальному провадженні зареєстрованим за № 12016040570000510 внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10.07.2016 року відносно Філіпова Олександра Геннадійовича за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 121 КК України.
Відповідно до ч.1 ст. 121: Умисне тяжке тілесне ушкодження, тобто умисне тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння, чи таке, що спричинило втрату будь-якого органу або його функцій, психічну хворобу або інший розлад здоров'я, поєднаний зі стійкою втратою працездатності не менш як на одну третину, або переривання вагітності чи непоправне знівечення обличчя, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.
Беручи до уваги той факт, що відповідно до довідки яка видана начальником відділу по роботі з персоналом Солонянської виправної колонії управління ДПтС України у Дніпропетровській області (№21), Філіпов Олександр Геннадійович у званні старшого лейтенанта внутрішньої служби, служить в Солонянській виправній колонії УДПтСУ у Дніпропетровській області (№21) на посаді начальника відділення соціально-психологічної служби відділу соціально-виховної та психологічної роботи установи.
З приводу обставин можу наголосити наступне:
10.07.2016 року приблизно о 00.00 годин Філіпов О.Г. перебуваючи в районі паркувального майданчику біля кафе «Ковчег», за адресою: вул. Шевченка. 6 у смт. Солоне, Солонянського району, Дніпропетровської області під час конфлікту з Черняком В.Г., усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, діючи умисно, лівою рукою наніс Черняку В.Г. не менше одного удару в праву скроневу область голови. Від отриманого удару Черняк В.Г. впав та при падінні вдарився об асфальтоване покриття підлоги лівою тім’яно-скроневою областю голови.
Своїми умисними діями Філіпов О.Г. спричинив Черняку В.Г. тілесні ушкодження у вигляді: тяжкої закритої черепно-мозкової травми (з порушенням свідомості 1 кома-1, порушенням зовнішнього дихання І трахеостома), забію головного мозку 3 ступеню, епідуральної гематоми у правій скроневій долі, геморагічного вогнища забиття речовини головного мозку у правій скроневій частці, гострої епідуральної гематоми у лівій лобно-скронево-тімяній області, зміщення речовини головного мозку праворуч, перелому лівої скроневої кістки з переходом на пірамідку та основу черепа, масивного забію м’яких тканин в тім’яній області ліворуч .
Одразу, після заподіяння обвинуваченим Філіповим О.Г. умисних тяжких тілесних ушкоджень потерпілому Черняк В.Г., останнього за допомогою рідних (члени сім’ї) було доставлено до лікарні для проведення невідкладних медичних заходів по рятуванню життю потерпілого.
Відповідно до висновку експерта №3665е від 26.09.2016р. виявлені у позивача Черняка В.Г. тілесні ушкодження у вигляді тяжкої закритої черепно-мозкової травми відносяться до тяжких тілесних ушкоджень, як небезпечних для життя в момент заподіяння. Виявлені у Черняка В.Г. тілесні ушкодження спричинені від двох механічних дій, тобто: від механічної дії тупого твердого предмету в скроневу область голови праворуч, яким могла бути і рука або інші предмети з аналогічними властивостями та від механічної дії тупого твердого предмету з необмеженою контактуючою поверхнею в ліву тім’яно-скроневу область голови, при ударі об асфальтне покриття або інше покриття з аналогічними властивостями.
Умисні дії Філіпова О.Г., які виразились у вчиненні умисного тяжкого тілесного ушкодження, небезпечного для життя в момент заподіяння Черняк В.Г., кваліфікуються за ч.1 ст. 121 КК України.
По кримінальному провадженню № 12016040570000510 від 10.07.2016р. у відповідності до чинного КПК України, Черняк В.Г. має статус – потерпілого.
Оскільки, в результаті неправомірних та винних дій обвинуваченого Філіпова О.Г. було заподіяно потерпілому Черняк В.Г. фізичної шкоди, в наслідок чого Черняк В.Г. отримав ІІ групу інвалідності та для поновлення свого особистого немайнового права на життя, поніс витрати на придбання медикаментів, лікарських засобів та матеріалів медичного призначення для лікування здоров’я та інші витрати, у розмірі 40 240 грн. 73 коп., які є збитками (шкодою) та відповідно до ст. ст. 22, 1166 ЦК України, підлягають відшкодуванню обвинуваченим у повному обсязі.
Звертаю увагу, що внаслідок вчинення обвинуваченим Філіповим О.Г. тяжких тілесних ушкоджень Черняк В.Г. тобто Філіпов О.Г. завдав Черняк В.Г. як фізичних так і психологічних страждань, останній задля врятування свого життя проходив тривалий курс лікування, став інвалідом ІІ групи, що підтверджується довідкою серії 12 ААА № 397488, яка додається, був позбавлений можливості вільно пересуватися, працювати, відвідувати знайомих та друзів, приділяти увагу своїй сім’ї, все це безумовно призвело до психологічного страждання позивача/потерпілого Черняк В.Г., описані вище обставини є стресовою ситуацією тому переоцінити заподіяної моральної шкоди Філиповим О.Г. позивачу Черняк В.Г. практично неможливо, бо в наслідок психотравмуючої події необхідний тривалий час для відновлення психологічного стану потерпілого Черняк В.Г..
В момент отримання тілесних ушкоджень від обвинуваченого Філіпова О.Г., потерпілий Черняк В.Г. переніс значний фізичний біль і психологічні страждання, пережив емоційний стрес, який супроводжувався почуттями розгубленості, образи, обурення, приниженої гідності, тривоги, страху за своє здоров'я та життя, розуміння того що позивач Черняк В.Г. на все життя залишиться інвалідом.
Вчиненням даного кримінального правопорушення (ч.1 ст.121 КК України) обвинуваченим Філіповим О.Г. беззаперечно спричинено моральну шкоду потерпілому Черняк В.Г., яка пов'язана із втратою нормальних (звичних) життєвих зв'язків та втратою на все життя здоров'я, потерпілий Черняк В.Г. в внаслідок неправомірних дій Філіпова О.Г. став інвалідом ІІ групи, а тому змушений на протязі тривалого часу перебувати в лікарнях та в подальшому лікуватися.
Від отриманих тілесних ушкоджень Я Черняк В.Г. став інвалідом ІІ групи, мій спосіб життя зазнав суттєвих змін, мені спричинені Філіповим О.Г. тяжкі тілесні ушкодження, внаслідок яких я переніс і продовжую переносити значні фізичні, душевні, психічні страждання, я втратив звичайний життєвий уклад та спосіб життя та на все життя став інвалідом, з урахуванням ступеню вини обвинуваченого Філіпова О.Г., а також перенесених позивачем Черняк В.Г. психологічних страждань, стану здоров'я потерпілого Черняк В.Г., тяжкість вимушених змін у моєму житті – даний цивільний позов у повній мірі відповідає засадам розумності, виваженості й справедливості.

Припускаю що службове положення Філіпова Олександра Геннадійовича може суттєво вплинути на законний та справедливий розгляд зазначеної справи у Солонянському районного суду Дніпропетровської області.

У статті 14 ЗУ «Про Державну кримінально-виконавчу службу України» зазначається: На службу до Державної кримінально-виконавчої служби України приймаються на конкурсній, добровільній, контрактній основі громадяни України, які спроможні за своїми особистими, діловими та моральними якостями, віком, освітнім і професійним рівнем та станом здоров’я ефективно виконувати відповідні службові обов’язки. Кваліфікаційні вимоги до професійної придатності визначаються нормативно-правовими актами центрального органу виконавчої влади з питань виконання покарань. При прийнятті на службу може бути встановлений строк випробування до шести місяців. Не можуть бути прийняті на службу особи, які раніше засуджувалися за вчинення злочину.
Громадяни України, які вперше зараховуються на посади рядового і начальницького складу кримінально-виконавчої служби та у відповідних випадках пройшли встановлений строк випробування, складають присягу такого змісту:
«Я (прізвище, ім’я, по батькові), вступаючи на службу до Державної кримінально-виконавчої служби України, клянуся завжди залишатися відданим Українському народові, неухильно додержуватися Конституції та законів України, бути чесним, гуманним, сумлінним і дисциплінованим, зберігати державну та іншу охоронювану законом таємницю. Присягаю з високою відповідальністю виконувати свій службовий обов’язок, вимоги статутів і наказів, постійно вдосконалювати професійну майстерність та підвищувати рівень культури, не допускати порушень прав і свобод людини та громадянина, всіляко сприяти зміцненню правопорядку. Якщо я порушу цю присягу, то готовий нести відповідальність, установлену законом».
Однак виходячи з обставин справи можна наголосити на тому що Філіпов Олександр Геннадійович порушив дану ним присягу у той момент коли скоїв дане правопорушення.
Згідно до ст. 16 цього Закону вимоги до персоналу Державної кримінально-виконавчої служби України і його відповідальність:
1. Персонал Державної кримінально-виконавчої служби України зобов’язаний неухильно виконувати закони України, додержуватися норм професійної етики, гуманно ставитися до засуджених і осіб, узятих під варту. Жорстокі, нелюдські або такі, що принижують людську гідність, дії є несумісними зі службою і роботою в органах, установах виконання покарань та слідчих ізоляторах.
2. Особи рядового і начальницького складу та працівники кримінально-виконавчої служби, які виявили жорстоке ставлення до засуджених і осіб, узятих під варту, або вчинили дії, що принижують їхню людську гідність, притягуються до відповідальності згідно із законом.
3. У разі вчинення дій, зазначених у частині другій цієї статті, особа рядового чи начальницького складу або працівник кримінально-виконавчої служби підлягає звільненню зі служби (роботи), якщо до нього постановлено обвинувальний вирок суду, який набрав законної сили, або якщо протягом року за такі ж дії до нього вже було застосовано дисциплінарне стягнення.

Також вважаю що Філіпов О.Г. нехтує нормами пункту 4 статті 21 Закону, де зазначено Особи рядового і начальницького складу та працівники кримінально-виконавчої служби, а також члени їхніх сімей знаходяться під захистом держави, їх безпека, честь і гідність охороняються законом.

Вважаю що зазначена поведінка Філіпова О.Г. є несумісною з займаною ним посадою і зазначена особа не може проводити соціально-виховну роботу із засудженими до позбавлення волі, оскільки відповідно до статті 123 ЗУ «Про Державну кримінально-виконавчу службу України»: Соціально-виховна робота - цілеспрямована діяльність персоналу органів і установ виконання покарань та інших соціальних інституцій для досягнення мети виправлення і ресоціалізації засуджених. Соціально-виховна робота спрямована на формування та закріплення в засуджених прагнення до заняття суспільно корисною діяльністю, сумлінного ставлення до праці, дотримання вимог законів та інших прийнятих у суспільстві правил поведінки, підвищення їх загальноосвітнього і культурного рівнів.
У статті 124 Закону зазначається: У колоніях проводиться моральне, правове, трудове, естетичне, фізичне, санітарно-гігієнічне виховання засуджених, а також інші його види, що сприяють становленню їх на життєву позицію, яка відповідає правовим нормам і вимогам суспільно корисної діяльності. Соціально-виховна робота із засудженими організовується в індивідуальних, групових і масових формах на основі психолого-педагогічних принципів і методів.
Виходячи з наведеного можу наголосити, що дана особа не може і не відповідає критеріям людини яка має право працювати з особами позбавленими волі, а особливо займатися соціально-виховною роботою таких осіб.

Керуючись наведеним вважаю за необхідне вимагати невідкладного та термінового звільнення Філіпова Олександра Геннадійовича з посади начальника відділення соціально-психологічної служби відділу соціально-виховної та психологічної роботи Солонянської виправної колонії УДПтСУ у Дніпропетровській області (№21).

    
З повагою,
Потерпілий                                                     __________ В.Г. Черняк

Немає коментарів:

Дописати коментар