- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

неділя, 5 січня 2014 р.

Рівненська міліція приховує кількість працівників «Беркуту» та суму затрачених на них коштів

Управління МВСУ в Рівненській області відмовилося надати інформацію стосовно штатної чисельності спецпідрозділу «Беркут», а також стосовно витрат на утримання цього підрозділу.


ЧЕТВЕРТА ВЛАДА звернулася до начальника обласного управління міліції з запитами про доступ до публічної інформацї. В запитах просили надати інформацію про кількість бійців «Беркуту», які знаходяться в підпорядкуванні обласного управління міліції, а також витрати на його утримання.
Однак в міліції відмовили в оприлюдненні інформації щодо кількості бійців, посилаючись на наказ МВС. Що ж до витрат на утримання спецпідрозділу, то в міліції зазначили, що «Рота міліції особливого призначення «Беркут» при УМВС України в Рівненській області являється структурним підрозділом УМВС України в Рівненській області, та не є окремою юридичною особою в зв’язку з цим кошти на утримання вище вказаного підрозділу окремо не надходять».
Схоже, що міліція Рівненщини існує зовсім у іншому правовому полі, ніж міліція Волині. УМВСУ у Волинській області, у відповідь на подібний запит ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ, без проблемоприлюднило інформацію з цього приводу. Нагадуємо, на Волині у підрозділі «Беркут» проходять службу 56 співробітників. Утримання півсотні спецпризначенців у 2012 та 2013 роках коштувало платникам податків більше п’яти мільйонів гривень.
Відмову рівненської міліції оприлюднити кількість бійців підрозділу «Беркут» називає протиправною і адвокат, юрист Інституту розвитку регіональної преси Людмила Опришко.
 Адвокат Людмила Опришко пояснює чому надана відповідь протиправна

- Відмова мотивована тим, що, на думку заступника начальника УМВС України у Рівненській області п. Камінського, інформація про штатну чисельність спецпідрозділу "Беркут" відноситься до службової інформації, доступ до якої є обмеженим, - пояснює Людмила Опришко. - Така позиція обгрунтовується посиланням на Закон України "Про доступ до публічної інформації" та на наказ МВС України "Про затвердження Переліку відомостей, що становлять службову інформацію в системі Міністерства внутрішніх справ України". Однак зазначені правові норми неправомірно застосовані при наданні відповіді на Ваш запит.

Як звертає увагу юрист, пункт 11.4 наказу МВС України від 14.05.2012  № 423 «Про затвердження Переліку відомостей, що становлять службову інформацію в системі Міністерства внутрішніх справ України» до службової інформації у сфері роботи з кадрами відносить «інформацію, що розкриває структуру та штатну чисельність підрозділів оперативної служби, оперативно-технічних заходів, спеціальної міліції, кримінальної,аналітичної, тактичної, оперативно-технічної розвідки спеціальних підрозділів боротьби з організованою злочинністю".

Таким чином, цей пункт обмежує доступ до інформації про чисельність лише деяких підрозділів органів внутрішніх справ, а саме: 
- підрозділу оперативної служби (який відноситься до кримінальної міліції)
- підрозділу оперативно- технічних заходів, який також відноситься до кримінальної міліції;
- спеціальної міліції (до якої спецпідрозділ "Беркут не відноситься);
- кримінальної аналітичної, тактичної, оперативно-технічної розвідки спеціальних підрозділів боротьби з організованою злочинністю (до цих підрозділів "Беркут" також не відноситься, оскільки тут мова йде про спеціальні підрозділи Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю, які в свою чергу відносяться також до кримінальної міліції. Див. частини 7 статті 9 Закону України «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю» , а також структуру МВС України)

«Беркут» - це підрозділ міліції особливого призначення, який підпорядковується міліції громадської безпеки. Відповідно, інформація про його штатну чисельність не підпадає під обмеження, передбачені пунктом 11.4 наказу МВС України від 14.05.2012  № 423 "Про затвердження Переліку відомостей, що становлять службову інформацію в системі Міністерства внутрішніх справ України" і не відноситься до службової інформації.
ЧЕТВЕРТА ВЛАДА готує повторний запит начальнику УМВСУ в Рівненський області, в разі відмови оприлюднити запитувану інформацію оскаржуватимемо її через суд.
Нагадуємо, рівненська міліція, у відповідь на запит журналіста ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ, також протиправно відмовилася надати копії декларацій своїх керівників. 


Антоніна Торбіч, портал «Четверта влада» 

Немає коментарів:

Дописати коментар