- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

неділю, 16 лютого 2014 р.

Очима соціологів

Слухаючи виступи лідерів опозиції на Майдані, видається, що вони слабо орієнтуються, перед якою аудиторією виступають. І що насправді хочуть всі ці тисячі (а недавно ще десятки тисяч) людей, які зі сцени бачаться для когось електоратом, для когось – лише масовкою. Вчитися ніколи не пізно, а й навіть корисно.

Мабуть, найкраще переконує в цьому приклад славної пам’яті Василя Кука – Провідника ОУН, останнього командира УПА. Проживши 94 роки, він ціле життя боровся і працював в ім’я України та українців. При цьому не був сухим догматиком, а щоразу намагався краще зрозуміти світогляд, мрії та прагнення сучасників, кожного наступного покоління. Атому йшов в ногу з часом, зі сучасники технологіями. А тому швидко опанував комп’ютер, Інтернет. Знаючи, яка це складна справа для багатьох політиків, для яких оптимальний процес – демонстрування ораторського мистецтва (якщо воно хоч присутнє), переконуєшся, наскільки непересічною людиною був лідер українських повстанців та підпільників. Чи навпаки – знаючи приклад Василя Кука, хочеться відвернутися від багатьох сучасних політиків та політиканчиків, хоч би і в опозиційних еполетах, які спромоглися опанувати і Інтернет, і соціальні мережі виключно задля безкоштовного пропагування себе, улюблених. Найчастіше доручаючи продукувати і поширювати там власні статті, думки, коментарі помічникам, прес-секретарям, спічрайтерам і решті заробітчанської публіки.
Втім, мова не про сучасних політиків, порівнювати яких з Великими Українцями просто не личить. Мова про звичайних громадян. Яких можна зрозуміти, хоч би вивчивши результати соціологічних досліджень. Якщо навіть це не є занадто складно для тих, хто щодня у мріях приміряє те чи інше крісло на політичному Олімпі, якщо не головний трон.
Так от, 3 лютого Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» разом із Київським міжнародним інститутом соціології було проведене опитування учасників Майдану. Результати якого щось пояснюють, а якісь запитання і породжують.
Серед протестувальників, як і раніше, значно переважають приїжджі – 88%, кияни становлять 12%. Питання до опозиції: а де надпотужні столичні партійні структури, де їхня мобілізаційна робота в окремих районах, мікрорайонах, кварталах? Немає роботи, чи немає довіри до тих, які ще для мешканців провінції виглядають лідерами, і для киян – «так собі» депутатами?
Серед приїжджих переважають жителі західної України (55%, було 42%), решта – з центральної України (24%) та зі сходу і півдня (21%). Чому б не посилити пропагування цієї інформації, коли з провладних ЗМІ тільки чутно про «навалу галічмонів»? Розвіяти міф, яким зараз залякають весь так званий «біло-блакитний пояс» Півдня та Сходу?
Як і раніше, найбільше на Майдані спеціалістів з вищою освітою (27%, було 22%), тобто людей, яким просто ментально неприйнятним є коритися верховодам країни з «тюремними університетами». Істотно додалося підприємців (17%, а було 12%, ) – це середовище, яке не хоче втратити все тільки через те, що хтось народився у Києві або Чернівцях, а хтось – в Донецьку чи Макеєвці. Дещо менше стало студентів (з 10% до 6%, зрозуміло, сесійний період) та пенсіонерів (з 11% до 7%, при такій погоді літнім людям вистояти стає все важче).
Що ж привело всіх їх на Майдан, можливо, гучні заклики лідерів? Проте 61% опитаних серед основних мотивів називають насамперед жорстокі репресії влади проти учасників протестів. І вони стоятимуть найдовше, до перемоги, в пам'ять вже понесених жертв, і з розумінням того, що поразка або перемир’я означає і для них всіх швидке отримання статусів «затриманий», «засуджений», «без вісті зниклий» тощо. На другому місці – прагнення змінити життя в Україні (51%), бо кому ж хочеться такого життя крім купки носіїв партквитків ПР в кишенях і їхніх прислужників з КПУ? Вагомими причинами протестів залишаються відмова Януковича від підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом (47%) і прагнення змінити владу в Україні (46%). Дійсно, влада, яка власноручно створила в людей євро ілюзію і сама ж її розвіяла, повинна бути змінена, немов старі протерті шкарпетки, і відправлена на смітник (прання тут вже не допоможе).
Заклики опозиції, насправді, привели на Майдан лише 3% громадян (ось і весь рейтинг віри в те, що гаслами та мітингами вона здатна звільнити українців від чергового етапу «покращення»). Бажання помститися владі за все, що вона творить – стимул для 10%. Це ще не критична маса для внесення до парламенту законопроекту про право на «суд Лінча», проте коли подібна ідея кружляє в головах кожного десятого з протестуючих, декому, мабуть, варто думати про бронювання (про всяк випадок) чартерів, а ще комусь запастися замість уніформи зі звірячими шевронами звичайним цивільним одягом і надійним алібі. Значно виріс серед нинішнього складу Майдану такий мотив, як почуття небезпеки, що Україна вступатиме в Митний союз і взагалі поверне до Росії (з 14% до 20%). Видно, хоч і перспектива перетворитися на «підданих його царської ліліпутності» ВВП Першого може тішити хіба потенційних клієнтів психологів, особа його теперішнього емісара робить такий варіант розвитку подій малоймовірним. Постарів вже Медведчук, не в тій формі, щоб Україну до Москви притягти назад.
А чого ж прагне і вимагає Майдан? Протестувальники вважають головними вимогами відставку Віктора Януковича і проведення дострокових президентських виборів (85%) та звільнення заарештованих учасників Майдану, припинення репресій (82%). Хоч тут опозиція добре розуміє українців і говорить теж саме.
Зате до підтримки переговорного процесу з владою учасники Майдану не схильні. Ще півтора місяці тому думки ділилися практично навпіл: 45 % підтримували необхідність переговорів, 47% – ні. Зараз тільки 27% вважають, що переговори з владою потрібні, а 63 % налаштовані проти будь-яких переговорів. Логічно, адже переговори можна вести з політиками, дипломатами, але ж не з бандитами та, брехунами? Ще й за умови, що дехто х опозиції так і мріє піти на єдине, що вміє – компроміс, тобто – звично програти.
Насправді, сьогодні найбільше шансів має програти має сам Янукович і К°. Перш за все, навіть коли він зуміє залити пожежу народного протесту кров’ю і вмудриться не втопитися у ній самому, для Путіна він вже списаний, тоді в Україні (чи її «сепаратизованій» частині) намісник – Медведчук. Якщо ж розум та інстинкт самозбереження спрацює в самого Віктора Федоровича, чи його шевронного «зоопарку» з МВС (або армійці нарешті проведуть якісь позапланові маневри на бронетехніці десь там, де їх не чекають…), отже, справа не доходить до кровопролиття і відбуваються президентські вибори, Янукович неминуче програє їх будь-кому з представників опозиції у другому турі. Це вже результати іншого соціологічного дослідження, проведеного центром «Социс» та Київським міжнародним інститутом соціології.
Загалом у першому турі серед тих, хто візьме участь у виборах, за Януковича проголосували б 29,5%, за Кличка – 28,7%, за Порошенка – 18,6%, за Яценюка – 9,2%, за Симоненка – 4,7%, за Тягнибока – 3,8%, за іншого кандидата – 4,9%.
Згідно з дослідженням, у разі виходу в другий тур Віталія Кличка і Януковича, поєдинок закінчується з рахунком 63,9% – 36,1%. У випадку поєдинку за участю Порошенка перемога не менш яскрава: 62,3% – 37,7%. В Яценюка теж непогані бали: 58,4% – 41,6%. Тягнибок також долає теперішнього лідера «бандитського» режиму: 54,4% – 45,6%. Для любителів політичних фантазій, соціологи навіть запропонували варіант появи в другому турі Юлії Тимошенко. Звичайно, і вона здобуває перемогу з рахунком 57,4% – 42,6%. Варте уваги те, що найбільші (хоч примарні) шанси і кількість голосів в Януковича зростають, коли б в другому турі його доля звела на політичному ринзі з Тягнибоком, Яценюком чи хоч би Тимошенко. Але, коли дійде до виборів, і він туди таки ризикне податися, суперником у нього буде хтось з важковаговиків, і шансів немає навіть теоретично.
Соціологи стверджують, що сьогодні потрібно говорити і шукати компромісів не між опозиційною «трійкою», а реально існуючою «четвіркою». Хоча, якщо подивитися на симпатії громадян, насправді декому з політиків власне і ставлять «трійки» у вигляді оцінки. Натомість, перемовини, домовленість і перемога стали б ближчими, коли б ефективно спрацювала «двійка». Хоч у будь-якому випадку для Януковича це вже не важливо.

Немає коментарів:

Дописати коментар