- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

понеділок, 7 листопада 2016 р.

Які податки і штрафи зростуть в 2017-м в два рази: за що українцям доведеться платити більше

В Україні вже через кілька місяців мінімальну зарплату планують підняти в два рази – українці зароблятимуть від 3200 гривень. Разом з цим, як відзначають експерти, виростуть і відрахування з зарплат до Пенсійного фонду. Рішення Кабміну про зростання мінімалки вплине навіть на тих, чий дохід від мінімальної зарплати не залежить – зростуть штрафи, судові збори та податок на нерухомість. Сайт «Сегодня.ua» з’ясував, чому і за що українцям доведеться платити більше.

Платити більше доведеться за «зайву» нерухомість і судові тяжби
Щорічно українцям, які володіють нерухомістю загальною площею більше встановленої норми (норму визначає місцева влада), доводиться платити податок за кожен «зайвий» квадрат. Місцеві ради мають право самостійно визначити процентну ставку податку (від 0 до 3% від мінімальної зарплати) і площа нерухомості, яка не оподатковується (від 60 квадратних метрів за квартиру, від 120 – за будинок, і від 180 квадратних метрів за сумарну площу будинку і квартири).
Наприклад, Київрада прийняла рішення за кожен «зайвий» квадратний метр збирати 1% від мінімальної зарплати. Киянину, який володіє двома квартирами загальною площею 140 квадратних метрів, доведеться заплатити податок за 80 квадратів (норма для квартир в столиці – 60 квадратних метрів). При цьому варто враховувати, що відсоток від мінімальної зарплати береться за минулий рік. Так, в наступному році за 80 квадратів доведеться заплатити 1280 гривень, а після зростання мінімальної зарплати в два рази за цю ж площу доведеться віддати 2560 гривень.
До слова, за 80 Зайвих в Сумах квадратів після Роста мінімалки Доведеться Заплатити 5160 гривень (місцева влада встановила податок у розмірі 2% від мінімальної зарплати).
Відзначимо, згідно з законом, житловою площею вважаються:
• Житловий будинок
• Прибудова до будинку
• Квартира
• Кімната в комуналці
• Будинок на дачі
• За яку нерухомість можна не платити
За нерухомість в зоні відчуження, гуртожитки, аварійне житло платити податок не доведеться. До того ж, згідно із законом не оподатковується майно і сиріт Самотніх матерів, які виховують дитину-інваліда. Не потрібно платити податок з дитячих садків, комунальних будівель, храмів.
У Фіскальної службі заявляють, податок на нерухомість існує в усіх країнах Європи. «У всіх країнах Європи і більшості країн світу цей податок існує і його платять громадяни. В Україні він сплачується до місцевого бюджету (тобто бюджет, де проживають громадяни, які володіють нерухомістю). У зв’язку з децентралізацією, реформою місцевого самоврядування, органам місцевого самоврядування надано більше повноважень », – цитує прес-служба податкової начальника відділу Департаменту податків і зборів з фізичних осіб УКРІНФОРМ Тимощука Юрія.
Вже з 1 січня 2017 року в два рази зростуть і судові збори. За подання до суду позовної заяви майнового характеру доведеться заплатити не менше 1280 гривень (на даний момент від 580 гривень), стільки ж доведеться заплатити за розірвання шлюбу. Заява про видачу судового наказу обійдеться юрособам в 1600 гривень (на даний момент 725 гривень), а звичайним українцям – 640 гривень (ця година 290 гривень).
А ось чиновникам підвищення «мінімалки» на руку. Так, якщо зараз кримінальна відповідальність за неправильно заповнену електронну декларацію настає тільки в тому випадку, якщо відомості відрізняються від достовірних на суму понад 362 тисяч гривень, то після зростання мінімальної зарплати «помилитися» можна буде на 800 тисяч гривень.
Штрафи зростуть, але не всі
«Більшість штрафів розраховуються не від мінімальної заробітної плати. Зокрема, всі штрафи, визначені в Кодексі України про адміністративні правопорушення та в Кримінальному кодексі, визначаються як певна кількість неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 гривень) », – розповідає керівник практики Рішення і суперечок JUSCUTUM Антон Куц.
Платити доведеться більше роботодавцям, які порушують Трудове законодавство. Якщо зараз за кожного неоформленого співробітника покладено штраф в розмірі 43,5 тисяч гривень (30 мінімальних зарплат), після зростання мінімалки за це ж правопорушення доведеться заплатити 96 тисяч гривень. Такий же штраф покладений в тому випадку, якщо співробітник оформлений на половину ставки, а фактично працює повний робочий день.
Якщо роботодавець додатково не оплачує роботу в нічний час та на вихідних – доведеться заплатити штраф у розмірі 10 мінімальних зарплат – 32 тисяч гривень (на даний момент 14,5 тисячі). Якщо зарплату затримали, підприємець повинен буде заплатити штраф у розмірі 9,6 тисячі гривень (зараз – 4350 гривень).
Як ВІДЗНАЧАЄ Антон Куц, мінімалка має значення при віднесенні правопорушення до категорії злочину. Наприклад, крадіжка є злочином, якщо вартість вкраденого перевищує 10% від мінімалки. Зараз це 145 гривень, якщо мінімалка буде 3200 – це буде 320 гривень.
«Зараз використання неліцензійного програмного забезпечення вважається злочином, якщо вартість неліцензійного перевищує 14,5 тисячм гривень, після змін – 32 тисячі. Таких прикладів багато », – пояснює адвокат.
Нагадаємо, минулого тижня прем’єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв, що мінімальна зарплата в Україні в 2017 році зросте вдвічі – до 3200 гривень. Прем’єр підкреслив, що така сума випливає з підрахунків за споживчим кошиком. Також міністр соціальної політки Андрій Рева уточнив, що це рішення передбачалося Планом пріоритетних дій уряду на 2016 рік. Крім того, Рева запевнив, що мінімальна зарплата в Україні тепер буде рости швидше за прожитковий мінімум.
Як відомо, мінімальна зарплата в Україні зараз становить 1450 гривень. З 1 грудня цього року вона зросте до 1600 гривень. Як повідомило джерело «Сегодня.ua» в Кабінеті міністрів, «відв’язувати» розмір штрафів від мінімальної зарплати чиновники не планують.

Немає коментарів:

Дописати коментар