- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

вівторок, 27 жовтня 2015 р.

“ОПОРА” оголосила результати паралельного підрахунку голосів виборів у Дніпропетровську (опрацьовано 100% протоколів) (ВІДЕО)

27 жовтня відбулася прес-конференція «Паралельний підрахунок голосів від “ОПОРА”: результати виборів у Дніпропетровську (опрацьовано 100% протоколів)»



У прес-конференції взяли участь:

- координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Дніпропетровській області Сергій Федько;
- довготерміновий спостерігач Громадянської мережі ОПОРА у Дніпропетровській області Денис Давидов.
Сергій Федько:
На сьогодні Громадянська мережа «ОПОРА» підрахувала на 100% виборчих дільниць Дніпропетровська результати абсолютно всіх протоколів з мокрими печатками, це достовірні дані. Почнемо з оголошення результатів паралельного підрахунку голосів за міського голову Дніпропетровська:

Олександр Вілкул – 37,15%, 125 844 голосів;
Борис Філатов – 35%, 118 553 голосів;
Загід Краснов – 12,4%, 40 774;
Максим Курячий – 4,69%, 15 876 голоси;
Анатолій Крупський – 1,99%, 6 729 голосів;
Олексій Чеберда – 1,71%, 5 тис. 782 голоси;
Галина Булавка – 1,23%, 4 тис. 154 голоси;
Вадим Шебанов – 0,49%, 1 тис. 643 голоси;
Владислав Швець – 0,24%, 813 голосів;
Євген Чекотило – 0,13%, 444 голоси.

Результат за партійні списки:

«Опозиційний блок» - 30,54%, 99 тис. 600 голосів;
«УКРОП» - 25,2%, 81 тис. 595 голосів;
«Громадська сила» - 8,99%, 29 тис. 308 голосів;
«Блок Петра Порошенка. Солідарність» - 7,49%, 24 тис. 421 голос;
«Самопоміч» - 5,97%, 19 тис. 463 голоси;
«Відродження» - 4,95%, 16 тис. 158 голосів;
«Батьківщина» 3,45, 11 тис. 249 голосів;
«Радикальна партія Олега Ляшка» - 2,97%, 6 тис. 202 голоси;
«Республіканська платформа» - 1,9%;
«Свобода» - 1,62%;
«Партія простих людей» - 1,12%;
«Соціалісти» - 0,87%
«Демальянс» 0,79 %
«Народний контроль» - 0,76%
«Відродження України» - 0,67%
«Справедливість» - 0,62%
«Громадянська позиція» - 0,59%
«Рідна країна» - 0,24%
«Національна демократична партія» - 0,13%.

Хотів би відзначити, що не дотягує до 5% бар’єру партія «Відродження», лише -0,5% голосів. Ми бачимо тут результат клону партії – «Відродження України», яка набрала 0,67% голосів Бачимо, як цей клон вплинув на результат. Отже, технологія клонування в Дніпропетровську вдалася, партія «Відродження» не проходить до міської ради.
День голосування і підрахунок голосів проходив з певними особливостями, були порушення. Значних порушень, які б могли вплинути на результати волевиявлення, було не так багато, менше 2%. Незначних порушень багато, це пов’язано з низькою підготовкою представників виборчих комісій, і з швидкоплинністю виборчого процесу, багатьма замінами в дільничних виборчих комісіях. Можемо з впевненістю говорити, що порушення переважно не впливали на результати волевиявлення. Набагато бруднішою була виборча кампанія в цілому і період до початку виборчої кампанії. Набагато раніше почалася агітація, набагато раніше почалася агресивна кампанія різних представників політичних сил і очікування дня виборів були набагато гіршими, день виборів пройшов спокійно, і цим результатам можна довіряти.
Денис Давидов:
Чим паралельний підрахунок голосів відрізняється від екзит-полів? Паралельний підрахунок дозволяє команді, яка його проводить, мати результат і контроль офіційних результатів виборів. Тобто, на виборчій дільниці після голосування рахуються бюлетені, складаються протоколи і видаються офіційним спостерігачам. Вони ідентичні тим протоколам, які комісія має подати до територіальних виборчих комісій. На підставі таких протоколів ми аналізуємо інформацію. Люди ж, які проводять екзит-поли, проводять їх на чиєсь замовлення. Це не означає, що замовлення на якийсь результат. Але соціологічні команди, навіть з дуже значним авторитетом, яких мало у Дніпропетровську, отримують звідкись гроші і проводять екзит-поли. До того ж екзит-поли проводяться за межами виборчих дільниць, люди можуть голосувати за одного, а казати за іншого. Люди, які проводять екзит-поли, не бачать картини, яка є на самій дільниці, не бачать порушень. Все це бачать наші спостерігачі, фіксують цю інформацію, і пізніше результат в протоколах накладається на інформацію про порушення і виходить результат. Підстав довіряти паралельному підрахунку голосів набагато більше. Паралельний підрахунок не є жодною з технологій.
По Дніпропетровську на деяких дільницях, близько 10, буде проведений перерахунок голосів. Тобто, коли дільничні виборчі комісії привезли документацію до територіальних комісій, там побачили невідповідності. Наприклад, запакування скриньок. І комісії проголосували за перерахунок на таких дільницях. Таким чином, результати зможуть трішки змінитися.
Порушення були несистемними и несуттєвими. Ми фіксували спроби фотографування і винесення бюлетенів, що свідчить про технології підкупу виборців, але таких випадків було не дуже багато – 10-20 випадків на 429 дільниць, що суттєво не спотворює картину.
Є питання щодо підрахунку голосів, в міській виборчій комісії великі черги, люди не сплять третю добу, намагаються здати протоколи. Є затримки в Ленінському районі в територіальній виборчій комісії, яка обробила трохи більше половини дільниць. Це створює підстави для того, щоб голоси виборців були певним чином сфальсифіковані. У нас поки що немає таких фактів, але процеси, які відбуваються, дуже небезпечні. Дуже хотілося б, щоб виборчі комісії підрахували голоси так, як проголосували люди. Цього року дуже велика явка, 43%, для прикладу, на минулих парламентських виборах явка складала 48%. На парламентських виборах явка завжди вища, а тут різниця лише 5%. Тобто, дніпропетровці проявили активність, і тепер нам всім дуже не хотілося б, щоб голоси були спотворені.

Немає коментарів:

Дописати коментар