- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

вівторок, 30 серпня 2016 р.

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СУД З ПРАВ ЛЮДИНИ ВИЗНАВ ЩО УКРАЇНСЬКІ ПЕНСІЇ – ПОРУШЕННЯ ПРАВ ЛЮДИНИ

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі "Петриченко проти України", визнавши порушення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у зв’язку з тим, що у цій справі національні суди не розглянули доводи заявника з прямим посиланням на статтю 46 Конституції України про те, що розмір його пенсії був нижчим від встановленого у відповідний час прожиткового мінімуму. Про це йдеться у стислому викладі рішення Суду від 12 липня 2016 року, повідомляє сайт «Українське право».

Спочатку заявник звернувся до суду першої інстанції з позовом до районного управління Пенсійного фонду України про виплату стверджуваної заборгованості по виплаті пенсії та відшкодування моральної шкоди. Заявник, зокрема, стверджував, що розмір його пенсії був нижчим від прожиткового мінімуму, що суперечило статті 46 Конституції України. Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позову заявника.
Апеляційний суд міста Києва та Вищий адміністративний суд України залишили рішення суду першої інстанції без змін. Жоден з цих судів не розглянув доводи заявника за статтею 46 Конституції щодо невідповідності розміру його пенсії прожитковому мінімуму.
До Європейського суду з прав людини заявник скаржився за пунктом 1 статті 6 Конвенції у зв’язку з тим, що національні суди не розглянули його аргумент про те, що розмір його пенсії було встановлено всупереч вимогам Конституції.
У свою чергу, Європейський суд дійшов висновку, що, цілком проігнорувавши доводи заявника, навіть коли вони були конкретними, доречними та важливими, національні суди не дотримались свого зобов’язання за пунктом 1 статті 6 Конвенції.
Таким чином, ЄСПЛ визнав, що було порушення пункту 1 статті 6 Конвенції, а також постановив, що Україна упродовж трьох місяців повинна сплатити заявнику 1 200 євро відшкодування моральної шкоди та додатково суму будь-якого податку, що може нараховуватись.
Зауважимо, що Уповноважений Верховної Ради України з прав людини вже звернула увагу національних судів на це рішення для врахування при здійсненні судочинства.

Немає коментарів:

Дописати коментар