- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

четвер, 18 серпня 2016 р.

ЗАГАЛЬНИЙ ОГЛЯД МІНЕРАЛЬНИХ РЕСУРСІВ УКРАЇНИ

Україна входить до числа провідних мінерально-сировинних держав світу. Україна, яка займає всього 0,4% земної суші і де проживає 0,8% населення планети, має в своїх надрах 5% мінерально-сировинного потенціалу світу.

В Україні розвідано 20 тис. родовищ та проявів корисних копалин. а даними УНІАН – 200 видів корисних копалин, 120 з яких використовує людство сьогодні). З них 7807 родовищ 94 видів корисних копалин мають промислове значення і враховуються Державним балансом запасів. Найбільше економічне значення мають кам'яне вугілля, нафта і газ, залізні і марганцеві руди,самородна сіркакам'яна і калійна солі, нерудні будівельні матеріали, мінеральні води. За розвіданими запасами деяких корисних копалин Україна випереджає РФСША, Францію,  ВеликобританіюФРНКанаду та інші.
Природний газ За даними різних експертів (В.М.Івашин, В.І.Саранчук та інші) оцінка запасів метану становить до 12трлн. м³ (2002).
Вугілля. Вугілля є єдиною вуглеводневою викопною сировиною, запаси якої можуть забезпечити потреби промисловості і енергетики України в найближчі 200–500 років. У паливно-енергетичному балансі України вугілля займає провідне місце. Якщо в структурі світових запасів вуглеводневої викопної сировини вугілля становить 67%, нафта – 18% і газ – 15%, то в Україні відповідно 94,5%, 2% і 3,6%
Загальні запаси залізних руд в Україні
За даними Криворізького технічного університету на 2000 рік загальні розвідані запаси залізних руд в Україні становили 32,597 млрд т, в тому числі промислові 28,124 млрд т. З них 68,5% руд зосереджено в Криворізькому залізорудному басейні, у Кременчуцькому залізорудному районі промислові запаси залізняку становлять 4,65 млрд т, а в Білозерському 0,543 млрд т.
Марганець За запасами і ресурсами марганцевих руд Україна займає 1-е місце в Європі і 2-е місце в світі (після ПАР). Головні запаси (близь-ко 2,28 млрд т) зосереджені в Нікопольському рудному басейні (33% розвіданих запасів країни) і Велико-Токмацькому родовищі (67%).

Мідь В кінці XX ст. в межах Волино-Подільської плити в трапових покровах базальтів в інтервалі глибин 200–600 м відкриті великі запаси самородної міді, аналог відомих родовищ району Великих Озер (США). Прогнозні ресурси міді з вмістом від одного до декількох десятків відсотків оцінюється в 25 млн т. Крім того, тут є попутне золото, срібло, метали платинової групи.

Титан Україна має найбільші в Європі запаси та ресурси титану. Державним балансом запасів корисних копалин враховано 15 родовищ титану, які розташовані в межах Київської, Дніпропетровської, Харківської, Донецької областей.

Уран За підтвердженими запасами урану і його ресурсами країна займає 1-е місце в Європі (1999)

Ртуть За загальними запасами ртуті (1,9% світових) Україна займає 5-е місце (після Іспанії, Алжиру, Китаю і Киргизії). В Європі за загальними запасами металу Україна займає 2-е місце (після Іспанії).

Графіт Україна займає 2-е місце у світі за запасами графіту (прогнозні ресурси понад 1 млрд т, 20% світових, Китай — 26%).

 Балансові запаси кухонної солі категорії в кінці XX ст. становили 16,6 млрд т (здебільшого — кам'яна сіль).
Сірка. За розвіданими запасами самородної сірки України займає одне з перших місць у світі і 1-е місце серед країн СНД.

Гідромінеральні ресурси. За запасами гідромінеральних ресурсів Україна займає провідне місце в Європі. Розвідано 200 родовищ міне-ральних вод. Широко розвинені практично всі відомі типи вод: вуглеки-слі, сульфідні, радонові різного хімічного складу (Поляна Квасова, Трускавець, Шаян, Свалявська група, Березовське, Куяльник та ін).


За своїми ресурсними можливостями, Україна самодостатня країна, але, як не дивно, добровільно проситься в Європу, в якості кого? – сировинного придатка. В Україні є все, щоб процвітати і жити в достатку, вільно і щасливо. Не вистачає мізків, наполегливості і патріотизму, щоб скинути олігархію і будувати життя в своєму краї, своїми силами, а не виконувати плани поневолювачів, які накупили «хатинок» в Європі, а нас перетворюють на свою приватну колонію. 

Володимир Степаненко, grom-kozak.16mb.com

Немає коментарів:

Дописати коментар