- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

середу, 17 лютого 2016 р.

ЧЕМПІОНАТ МАРОДЕРІВ: ЕКОНОМІЧНО «ОБГРУНТОВАНА» КОРУПЦІЯ

     Чергове, з 1 березня, подорожчання електроенергії для населення   на 25% не стільки обурює скільки дивує. Обурює, бо для нього нема жодних підстав. Насамперед через те, що за останні два роки зарплата як шахтарів так і енергетиків не зростала, а єдиний соціальний внесок з 1 січня 2016 р. зменшився з 37% до 22%.
 
Однак без будь яких підстав вдвічі, з 800 грн до 1600 грн зросли ціни на енергетичне вугілля при зменшенні його споживання з 36 до 27 млн.т, тобто на 25%. При цьому в минулому році споживання електроенергії зменшилось не 25 %, а тільки на 12%, що безперечно спонукає до думки про значне зменшення частки виробництва електроенергії тепловими електростанціями. До речі, саме це виробництво має найбільшу собівартісь. Найбільшу, бо з 1кг антрациту виробляється 2,6 кВт/год, а з 1 кг газового вугілля – 2,2 кВт/год.  При цьому оприлюднена ЗМІ інформація вказує, що тільки половина теплових електростанцій  використовує антрацит. Саме його минулого року закупали не тільки закордоном, а й в сепаратистів, фінансуючи їх військові дії проти України.
     Оприлюднена статистика вказує, що потужність всіх енергоблоків України складає 44000 Мвт, з яких АЕС – 13800 Мвт, гідро – 5500 Мвт, з чого випливає що через незначні потужності вітрових та геліо станцій  на ТЕС і ТЕЦ  припадає трохи більше 27000 Мвт. При цьому, зважаючи на те, що за оприлюдненими ЗМІ даними в 2013 р. було вироблено близько 190 млрд. кВт/год електроенергії, з яких близько 100 млрд. КВт/год на АЕС і близько 16 млрд. КВт/год - на ГЕС легко прийти до висновку, що ТЕС і ТЕЦ виробили тільки 74 млрд. КВт/год.  Якщо припустити, що в 2014 р виробництво електроенергії мало несуттєве зменшення, то в 2015 р. було вироблено 190 млрд. КВт/год (100% - 12%) = 167,2 млрд. КВт/год.   
      Одночасно варто врахувати, що через відсутність витрат на енергоносії і незначну чисельність персоналу ГЕС вартість виробленої на них електроенергії є найнижчою і не повинна перевищувати 0,3 грн. за кВт/год.  Через велику потужність енергоблоків і застосування високих технологій вартість виробництва електроенергії на АЕС не повинна перевищувати  0,6 грн. за кВт/год. Ще рік тому при вартості вугілля 800 грн/т.  собівартість виробленої на ТЕС складала 0,9 грн. за кВт/год
      З урахуванням того, що вже багато років поспіль українські АЕС щороку виробляють близько 100 млрд. КВт/год електроенергії, а ГЕС торік виробили 14 млрд. КВт/год на ТЕС і ТЕЦ припаде  всього 53,2 млрд. КВт/год. Зважаючи на те, що частка газового вугілля рівна частці антрациту для подальших розрахунків можливо взяти усереднену величину виходу електроенергії з 1 кг вугілля, яка складе     (2,6+2,2):2 = 2,4 квт/год за 1 кг.  Далі виконавши простеньку арифметичну операцію отримуємо потреби у  вугіллі на виробництво наведеної вище кількості електроенергії:   53,2 млрд кВт/год : 2,4 кВт/год за 1 кг. = 22,17 млн т .  Вочевидь, що вони майже на чверть менші від 27 млн. т., що наводить на думку або про використання  неякісного вугілля, або його крадіжки. Можливе, до речі, і перше, і друге.  Можливий і третій, безумовно корупційний, варіант – суттєве зменшення виробництва  електроенергії на АЕС, вигідний власникам ТЕС, ТЕЦ і обленерго. Прикро, однак половина останніх  є юридичними або фізичними особами  держави, яка анексувала Крим, веде війну на Сході України, і які можуть бути безпосередньо причетні до її фінансування .
      Підводячи підсумок варто констатувати, що вчинений ЗМІЦ галас навколо низької вартості електроенергії є маніпуляцією, а  чергове підвищення тарифів на електроенергію для населення, спрямоване не тільки на пограбування населення та держави через житлові субсидії але й на безпідставне збагачення олігархату, у т.ч. і представників ворожої держави, і має ознаки не тільки державної корупції але й державної зради.                                                                                                                                         

 15 лютого 2016 р.   Інженер та винахідник    Леонід Тартасюк

Немає коментарів:

Дописати коментар