- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

неділю, 24 січня 2016 р.

«Чорна бухгалтерія Корбана» (ОНОВЛЕНО, додано ВІДЕО)

У п’ятницю, 22 січня 2016 року, під час брифінгу прокурор Генеральної прокуратури України В. Куценко та слідчий в особливо важливих справах Головного слідчого управління ГПУ М. Макєєв повідомили окремі подробиці кримінального провадження, пов’язаного з діяльністю особливо небезпечної злочинної організації, яка, зокрема, займалась розкраданням коштів в особливо великих розмірах, викраденням людей і транспортних засобів тощо.


Вся інформація, озвучена на брифінгу, була надана виключно з дозволу прокурорів та слідчих, які безпосередньо розслідують це кримінальне провадження та здійснюють процесуальне керівництво в ньому.

За словами прокурора Генеральної прокуратури В. Куценка, вказана ОЗГ, яку, ймовірно, очолював Г. Корбан, прикриваючись патріотичними гаслами, зловживаючи довірою людей, в часи, коли вся країна об’єднувалась у волонтерські організації, патріотичні рухи з метою допомоги українським військовим на Сході України, здійснювала ряд серйозних економічних злочинів. За матеріалами слідства, фінансування ОЗГ відбувалась паралельно з фінансуванням окремих політичних проектів з єдиних джерел, і дуже важко розділити, які з цих коштів направлялися на фінансування злочинної організації, а які на виборчу кампанію або потреби окремих громадських чи політичних організацій. «У всіх цих проектів були спільні керівники, які розпоряджалися мільйонними коштами, фінансуючи незаконні оборудки у той час, коли країна фактично перебувала і перебуває у стані війни», - наголосив В. Куценко. 

За словами слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління ГПУ М. Макєєва, в ході обшуків домоволодінь та офісів Г. Корбана виявлено та вилучено схеми, при вивченні яких стає зрозумілим порядок рейдерських захоплень підприємств. Також в ході слідчих дій вилучені відомості, в яких відображена інформація стосовно конкретних дій осіб (із зазначенням прізвищ) по захопленню цих підприємств.

Окрім того, наразі перевіряється причетність працівників правоохоронних органів, в тому числі і працівників прокуратури, до вчинення кримінальних правопорушень, пов'язаних із рейдерськими захопленнями підприємств, адже знайдено безліч документів, в яких зазначені суми грошових коштів, дати та призначення платежів за виїмки, обшуки, копіювання кримінальних проваджень, премії працівникам правоохоронних органів тощо. Також в ході обшуків були вилучені службові записки, в яких є роз'яснення по кримінальних провадженнях, хто був задіяний у певному проекті і таке інше. Значні суми грошових коштів йшли на так звану «підтримку кримінальних справ». 

В подальшому всі рейдерські схеми закінчувалися виведенням готівки, яка, це встановлює слідство, йшла, зокрема, на фінансування певних політичних проектів. Кожен такий факт перевіряється слідчим шляхом, і кожному такому факту буде надана відповідна правова оцінка.

Окремо прокурор ГПУ В. Куценко звернув увагу на те, що з документів, вилучених в рамках розслідування вказаного кримінального провадження, видно, що величезні суми коштів витрачалися на проведення місцевих та парламентських виборів. Зокрема, під час парламентських виборів по одномандатному мажоритарному виборчому округу № 205 у Чернігові фактично витрати за три місяці виборчої кампанії у тяжкі для країни часи склали понад 2,5 млн дол США. 

Також, як зазначено у матеріалах, вилучених в ході обшуку, на міські вибори у Дніпропетровську було витрачено 707 тис дол США, а сумарні витрати на фінансування партії «УКРОП», зокрема соціологію, заробітну плату тощо, за три місяці склали майже 2 млн дол. Таким чином, загальна сума витрачених коштів по проектах склала біля 10 млн дол США. 

При цьому, за словами прокурора, питання викликають не самі кошти, величезні суми яких витрачені на вказані цілі у тяжкі для України часи, а незаконні джерела надходження таких коштів, зокрема від незаконної рейдерської діяльності, щоб ОЗГ і надалі існувала під захистом політичних проектів. 

Окрім того, слідчий ГПУ М. Макєєв ще раз наголосив, що кожен документ, кожна відомість, схема, записка тощо, в тому числі й ті, які слідство дозволило оприлюднити і сьогодні, і раніше, вилучені законно, з чітким дотриманням вимог кримінального процесуального законодавства. «І розмови деяких осіб про те, що все це підроблено, сфабриковано, сфальсифіковано не відповідає об'єктивній дійсності, і той хто про це говорить, добре знає, що всі ці папери є справжніми!», - акцентував він.

Водночас В. Куценко заявив, що в разі встановлення причетності до співпраці ОЗГ із окремими працівниками правоохоронних органів нікого прикривати органи прокуратури не будуть. Спеціально створена Генеральна інспекція внутрішніх розслідувань та безпеки Генпрокуратури перевірить законність діяльності дій тих чи інших працівників органів прокуратури. 

«Ми і надалі будемо інформувати суспільство про перебіг розслідування, матеріали кримінального провадження в межах, дозволених нам процесуальними керівниками та слідчими. І будемо це робити, незважаючи на шалений тиск сторони захисту, яка виходить за межі своїх процесуальних прав, а також дезінформування суспільства з боку захисту Г. Корбана та окремих ЗМІ», - зазначив він.

Оприлюднюватися така інформація буде по мірі надходження та виключно за надання згоди слідчими та процесуальними керівниками. 

Як повідомлялося раніше, ГПУ проводить досудове розслідування у кримінальних провадженнях, що стосуються рейдерських захоплень підприємств. Крім того, слідчим управлінням прокуратури міста Києва розслідується кримінальне провадження за підозрою Г. Корбана, в рамках розслідування якого працівниками прокуратури спільно з працівниками СБУ проведено ряд обшуків. В ході обшуків вилучено безліч документів, зокрема і тих, що стосуються рейдерських захоплень цілої низки підприємств. 

Під час брифінгу було продемонстровано матеріали та документи, які були вилучені у Г. Корбана під час проведення слідчих дій.






















Немає коментарів:

Дописати коментар