- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

пʼятницю, 27 березня 2015 р.

Дніпропетровська і Донецька області - «дві великі різниці»

Дані самоідентифікації: Єдиного південного сходу немає, так само як і єдиного Донбасу.
Традиційно основною лінією поділу в Україні вважалася вісь Захід - Схід. Однак після 2014 року ситуація істотно змінилася. Сьогодні можна говорити про те, що лінія розлому змістилася на кордон Дніпропетровської та Донецької областей. Таким чином, не варто розглядати весь південний схід як моноліт.

У січні 2014 Фонд «Демократичні ініціативи» провів соціологічне опитування, де в числі іншого запитували і про те, як населення хотіло б бачити майбутнє свого регіону. У Донецькій області 35% опитаних хотіли б від'єднатися від України і або приєднатися до Росії (15%), або створити свою незалежну державу (20%). А в Дніпропетровській області прихильників сепаратизму виявилося лише 1%.

Ще одним показником є ​​національна ідентифікація. Природно, кожна людина є жителем свого міста, свого регіону, громадянином своєї країни. Але соціологи просять визначитися з основною ідентифікацією. І тут співвідношення регіональної ідентифікації (житель свого міста чи села, житель регіону) і загальнодержавної (громадянин України) істотно розрізняється не тільки в різних регіонах, а й у різних областях, навіть у сусідніх.

Так, у Дніпропетровській області регіональна ідентифікація становить 11%, а ідентифікація з громадянством України - 73%, у Запорізькій області - відповідно, 19% і 67%, у Харківській - 16% і 69%, в Одеській - 29% і 61%. А ось у Донецькій області регіональна ідентифікація переважає (45% проти 38%). Однак, хочу підкреслити, що і єдиного Донбасу, як показують дані самоідентифікації, теж немає.

У всякому разі, очевидно, що розділова лінія громадської думки зараз проходить по межі Дніпропетровської та Донецької області.

У цьому зв'язку, варто відзначити, що, хоча у нас немає даних про підтримку населенням Дніпропетровської області Ігоря Коломойського, проте можна сміливо стверджувати, що призначення проукраїнськи налаштованого олігарха главою області не йшло врозріз із загальними установками жителів цього регіону.

Ірина Бекешкіна
Український соціолог, директор Фонду «Демократичні ініціативи»


Немає коментарів:

Дописати коментар