- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

суботу, 5 квітня 2014 р.

Якщо ви корупціонер та хабарник, тоді ми йдемо до вас

Пам’ятаєте рекламу про пральний порошок, наприкінці якої звучить остання фраза: «Тоді ми йдемо до вас!»
Ось таку фразу, що ми йдемо до вас, я завжди хочу адресувати всім чиновникам – хабарникам, посадовцям – корупціонерам та всім тим представникам влади, які зловживали цією самою владою, застосовували важелі адмінресурсу та безсоромно розкрадали бюджетні кошти.


Наша мета — стати повноцінною європейською державою. Проте, годі сподіватися, що за нас це має зробити новообраний Президент України, новий склад Кабінету міністрів, чи Верховної Ради. Забезпечити масштабність змін в країні, допомогти новій владі в цьому складному і часто болісному процесі, повинна громадськість.

Україна стала іншою, громадське суспільство стало іншим, і це дає всі підстави сподіватися, що наша країна буде рухатися швидкими темпами шляхом демократичних реформ, подолає економічні негаразди та наслідки корупції.
Наш Дніпропетровський Євромайдан із самого початку його створення був майданом солідарності з Київським Майданом, його рупором та його ідейним послідовником. І хоча перший етап нашої з вами Революції Гідності завершено, процес політичного демонтажу старих форм правління, корупційних схем, хабарництва та зловживання владою, ще тільки розпочався.

Наші активісти щодня так же регулярно збираються на майдан, і не лише для того, щоб поспілкуватися один з одним, або поділитися новинами. Ми наразі зрозуміли, який обсяг робіт, які зміни в суспільстві нас ще чекають попереду. Щодо успіхів у цьому процесі, то все напряму залежить від активності наших громадян, їх прагнення впливати на політичні процеси, які відбуваються в державі, кадрові призначення тощо.

І я, на правах координатора Дніпропетровського Євромайдану, готовий звітувати перед громадськістю про ту роботу, яка наразі проводиться нашими активістами.
Перш за все хочу зазначити, що ми провели ряд зустрічей з керівництвом області та міста, силовими структурами, під час яких були викладені наші конструктивні пропозиції та ініціативи. У особі голови ОДА Дніпропетровщини Ігоря Коломойського ми відчули підтримку щодо подальшої співпраці між владою та громадським суспільством. Нас почули, на наші критичні зауваження відреагували і нам пообіцяли підтримку. Тепер ми будемо допомагати наводити порядок, ламаючи старі стереотипи стосунків між владою та суспільством.

Як це відбувається на практиці, зараз розповім. Почну із декларації, яку ми підписали із обласною прокуратурою. Цей документ передбачає, реалізацію державної політики у галузі,забезпечення профілактики та протидії проявам корупції ,злочинності та порушення прав громадян України з боку будь-яких фізичних або юридичних осіб,зміцненні законності та правопорядку , сприянню захисту прав свобод громадян,сприянню реформуванню правоохоронних органів та судової системи України,вважаючи,що спільним інтересом сторін є розвиток правової держави в Україні,розбудова громадянського суспільства ,виховання громадян у дусі поваги до закону .

Уже намітився прогрес у ході слідства щодо побиття наших активістів 26 січня, 8 травня, 25 листопада. До обласної прокуратури були направлені відповідні фото та відео матеріали.

Практично щодня до нас звертаються люди, які скаржаться на чиновників – хабарників. Так, наприклад, є колективна заява від групи перевізників маршруток, які наполягають, що пан Вовчук несправедливо займає керівну посаду в обласному ДАІ. В заяві фігурують конкретні цифри «поборів», якими їх обіклали «даішники».

Причому, люди вже не бояться говорити правду. Вони ставлять свої підписи, залишають адреси і телефони.
Нещодавно до нас звернулись приватні підприємці, яких обурили дії співробітників установи,що має здійснювати захист прав споживачів. За словами підприємців працівники вище згаданої установи вимагали від них грошей на проведення якогось свята.

Мешканців житлового масиву «Перемога» обурює протизаконна забудова берегової смуги річки Дніпро. Цю та іншу інформацію ми передаємо до обласної прокуратури. Раз на два тижні прокурор звітує перед громадськістю про виконання певних впроваджень та слідчих дій щодо зазначених порушень.

Зміни в країні можуть бути відчутними лише при повному перезавантаженні влади. Дієвої влади зі старими обличчями бути не може, зокрема це стосується і голови Дніпропетровської обласної ради Євгена Удода — людини, яка тісно співпрацювала з режимом Януковича, та за згодою якої 26 січня якої відбулося цинічне та криваве побоїще учасників мирної демонстрації, а також журналістів, які займались своєю професійною діяльністю.

Ми вважаємо, що така людина не має жодного морального права керувати депутатським корпусом області. Свою позицію ми обґрунтували у листі, відправленому до Верховної Ради України.

До нас звертаються не лише жителі міста, а й мешканці з різних регіонів Дніпропетровщини. Так, наприклад, є сигнал від лікарів одного із пологових будинків міста Павлограду. Медики розповідають про те, що до їхнього закладу потрапили жіночі засоби контрацепції, які були придбані за бюджетні кошти і мали надаватися жінкам безплатно. Однак, кожну одиницю такої продукції жінкам – породіллям пропонували купити за півтори тисячі гривень.
І впродовж корупційної тематики щодо міста Павлограду: мешканці повідомили про те, що дружина мера придбала собі обновку аж за 21 тисячу доларів, а мерія просто – на просто списала на ремонт дороги,зроблений одним відомим в місті приватним підприємцем,35 тисяч гривень.
 
Отже, ця інформація також потрапила до органів прокуратури. І таких прикладів можна навести десятки. Люди обурюються, мовляв, обличчя найвищого керівництва країни змінилося, а рівень корупції — ні. Окремо кілька слів про керівників районів, «гідних послідовників старих традицій». Є вже кілька заяв від освітян, які скаржаться, що їх директори, а директорів у свою чергу керівництво районів у примусовому порядку залучає до участі в проросійських мітингах.

Як бачимо, є що робити і над чим подумати. Наразі ми запрошуємо долучитися до процесу подолання корупції в області всіх активних небайдужих громадян. Є у вас якісь факти безчинства влади на місцях, документи, докази, фото, чи відео матеріали. Не соромтесь, не бійтесь нічого, приносьте на Майдан, а ми всю інформацію передамо в міліцію, СБУ, чи прокуратуру. Тільки так,  разом, усім миром ми зможемо подолати хабарництво. А чиновникам скажемо наступне: «Якщо ви корупціонер і хабарник, тоді ми йдемо до вас». Причому, всім майданом йдемо, так що, начувайтесь…

Координатор Дніпропетровського Євромайдану

Віктор РОМАНЕНКО

Немає коментарів:

Дописати коментар