- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

четвер, 30 січня 2014 р.

Силовикам розширюють права для ліквідації майданів

Влада має намір надати бійцям внутрішніх військ МВС України право застосовувати вогнепальну зброю для ліквідації масових протестів. Відповідні зміни до законодавства розглянуть на сьогоднішньому засіданні Кабміну, а тим часом Будинок уряду охороняють два БТРи і два водомети.


Розроблений Міністерством внутрішніх справ законопроект передбачає значне розширення повноважень внутрішніх військ, пише «
КоммерсантЪ-Украина» у статті «Войска к бою». Зокрема бійці ВВ отримають право застосовувати вогнепальну зброю для ліквідації масових заворушень. Також ВВ пропонують використовувати для забезпечення режиму надзвичайного та воєнного стану.

Документ надійшов до Кабміну ще в кінці жовтня 2013 року, але в порядку денному засідання уряду опинився тільки вчора. Зараз у компетенції ВВ знаходяться охорона обєктів державної важливості і дипломатичних представництв іноземних держав, супровід спеціальних вантажів, конвоювання арештованих і засуджених, пошуки та затримання злочинців-втікачів, участь в охороні громадського порядку і боротьбі зі злочинністю, а також сприяння у ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

До існуючих повноважень пропонується додати можливість використовувати ВВ для забезпечення режиму надзвичайного та воєнного стану, охорони посадових осіб, придушення тюремних бунтів та участі в миротворчих операціях. Для ліквідації масових заворушень та припинення діяльності незаконних озброєних і воєнізованих формувань внутрішнім військам хочуть дозволити використовувати фізичну силу, спецзасоби, спецтехніку і вогнепальну зброю.

До речі, з учорашнього дня набуло чинності положення про спецпідрозділ МВС «Беркут». Серед іншого воно також дозволяє бійцям «Беркута» застосовувати заходи фізичного впливу, прийоми рукопашного бою, спецзасоби і вогнепальну зброю.

У прес-службі внутрішніх військ новину про законопроект сприйняли з подивом. Начальник прес-служби Вікторія Кушнір заявила, що вперше чує про подібні ініціативи. При цьому Кушнір погодилася, що закон, який регламентує діяльність ВВ, потребує доопрацювання, проте відмовилася уточнити, яких саме змін у законодавстві чекають у внутрішніх військах.

Водночас експерти сумніваються, що законопроект буде прийнятий. «Ми тільки що зробили перші кроки з урегулювання ситуації в суспільстві. Будь-які законопроекти, спрямовані на розширення функцій МВС і внутрішніх військ, викличуть у суспільстві новий шквал протестів. Думаю, що дані ініціативи не будуть прийняті ні в якому вигляді», – заявив заступник голови комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, генерал-полковник міліції Микола Джига (Партія регіонів). З ним згоден експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Сергій Згурець. «Законопроект явно має політичний і кон’юнктурний характер. Його метою є залякування протестувальників, спроби вплинути на вуличну активність, проте навряд чи він буде прийнятий насправді», – зазначає Згурець.

Сьогодні навпроти центрального входу в будівлю КМУ чергують два бронетранспортери, оточені автобусами, однак шлях для їх проїзду до Європейської площі відкрито.

Також там розташувалися два водомети, повідомляє 
Поток.

Неподалік, на вулиці Шовковичній, також стоять два автозаки. Правоохоронці гріються біля бочок з вогнем, які теж встановлені на вулиці Шовковичній.

Як відомо, перший БТР підігнали до центрального входу Кабміну 22 січня.



Немає коментарів:

Дописати коментар