- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

неділя, 29 грудня 2013 р.

Уроки Майдану та яйця олігархів.

Земляки – дніпропетровці доручили відзвітувати і дати коментар стосовно Майдану столичного та місцевого, і взагалі, що далі ? 
Минулий місяць став епохальним у руйнуванні стереотипів про крайньохатню ментальності українців, міфів про їх тваринну покірність, зневіру самим творити громадянське суспільство. На Майдані зібралися не «бендерівці» Галичини і не «москалі» зі Сходу, тут зібрався цвіт нації ! Хіба не є його досягненням пробудження свідомості 10 тисяч у Дніпрі на Віче ?

Майдан – новітній історичний феномен часів Незалежності. Він виник не з нівідкіля, а з глибинного вікового прагнення кожного українця до Справедливості. Козаки, громада завжди вирішувала всі питання Війни і Миру на козацькому Колі, на народних Віче, на майданах.
Майдан, як живий організм самозародився, самоорганізувався, став головним редутом демократії, водієм соціального ритму всієї країни, Трибуналом Режиму. Майдан – новостворений представницький орган територіальних громад України зі своїми виконавчими органами, службами охорони та забезпечення життєдіяльності. Його унікальність в тому, що він виник завдяки «безпорочному» зачаттю свідомості суспільства. Очевидно, Майдан з’явився на світ Божий не випадково у ці дні, напередодні світлого свята Різдва Христова і в кінці 2013 року. Він не індукований спецслужбами, не створений за рахунок коштів якогось автора кольорових революцій, а є автономним, самодостатнім, самофінансуючим. Майдан виник не під вибори, не під політичну силу чи месію – проповідника. Майдан виник стихійно, але очікувано. Його зачекалось безправне, але волелюбне суспільство, спровокувала прірва недовіри і злиднів утворена бездушним і ненаситним Режимом, бо Влада стала лише засобом власного збагачення, помпою, що все відсмоктує і грабує.
В Раду народного об’єднання «Майдан» спочатку увійшли 18 представників ОО, експерти, активісти. Потім схаменулися і відкрили двері ширше. Знову партія, знову квоти, як на Харківський Форум 11-12 січня ? Спілкуючись особисто та через соцмережі запитав нардепів та керівництво ОО:«Опозиція очолила і рішуче поведе ?! Де в Раді Анатолій Гриценко, де представники областей, на яких тримаються місцеві акції протесту і яких Режим переслідує у "тиші" ЗМІ і "невибірковості" правосуддя ?!» Руслана теж спочатку відмовилась від членства в Раді, куди її ввели без відома, як і Ігора Луценка. Партії завжди намагаються загнуздати ініціативу, особливо вистраждану і реалізовану. «Майдан» це не перспективна лавка портфелів Кабміну, не елітарний закритий клуб столичних політиків. «Майдан» має поширитись на всю Україну і стати Домокловим мечем, Судом деспотично - міліцейської Хунти. В Раду «Майдану» мають увійти активісти обласних майданів. Всі повноцінні і повносправні мають долучитись. Можеш – приїдь до Києва, не можеш – вийди на віче у себе вдома. Можеш – приєднайся до боротьби, не можеш – зроби хоч світлину на барикаді. Кожен має відповісти собі і своїм нащадкам, де він був у ці буремні й визначальні дні.
У громадських організацій Майдану унікальна історична можливість і місія - об"єднати й приєднати всі незалежні громадські організації України в один потужній Рух, на кшталт, славнозвісної польської "Солідарності", змусити владу і ОО рахуватись з вимогами суспільства. Всі керівники ГО, з якими говорив у Києві погоджуються, що без регіональних ГО на місцях Спротив буде неповноцінним і програшним. Необхідно координуватись очно, дистанційно, всіма можливими способами.
Майдан уже недаремний і дав свої результати : пробудив масову свідомість громадян, навіть на сході країни, вимагає від ОО визначитись із єдиним кандидатом, діяти узгоджено та рішучіше. Змусив владу рахуватись із думкою народу, яка вперше зрозуміла, що грубою силою лише збільшить кількість протестуючих. Справа часу прийти в Європу, а в «Тайожний Союз» силоміць не загониш. Трибуна Майдану – не ярмарок марнослав’я , де хочуть грітись політики, а майданчик Свободи і Правди з якого мають вирости нові народні лідери. Не Майдан має стати інструментом в руках метких політиків, а навпаки, ОО має бути формальним тараном Майдану у ВР.
Майдан показав слабкість влади і опозиції, першу вже ненавидять і не бояться, другій мало довіряють і вимушено терплять. Можновладці бояться гніву народного, бояться, що відберуть нажите «непосильным трудом», посадять чи повісять догори дригом на площі. Майдан бажано красиво злити – поїхати «по городам и весям», «развить бурную революционную деятельность на местах», перетворити на «шапіто», виставку досягнень та народної творчості …А що вдома скажуть ті, хто відмерз і відмучився з першого дня ?! Чого добились ? Відставки Уряду, імпічменту, розпуску ВР, покарання справжніх авторів злочинних наказів ? Що в сухому залишку ? Гіркота і розчарування ? Почав танути сніг, разом з ним барикади і надії.
Жодна партія, навіть провладна, згуртована у дисципліновану зграю і багата ресурсами не може зібрати і утримувати майдани. Антимайдан це швидко довів – «похлёбка» набридає, обіцяні гроші розкрадають і не дають, до людей ставляться, як до бидла. Партійці ОО можуть вивести своїх членів партії, яких буцімто мільйони, але теж лише за гроші, бо так привчили. Гроші це немало, але далеко не все. Ви можете купити за гроші дружбу, любов, патріотичну жертовність?! Купується те, що продається. Ідею не можна купити чи вбити!
Опозиція це не ті, хто тимчасово не при владі, а ті, хто постійно її контролює, вимагає прозорості і підзвітності, змушує працювати на суспільство. Партфункціонери-вожді, яких звикли бачити лише під час плебісциту, мабуть, прагнуть скинути Режим «по договоренности», а людей потім мирно розпустити і закликати «к созидательному труду». ОО апріорі цікавлять вибори до ВР, президентські і бажано негайно. В них жевріє надія, що на хвилі майданів вони стануть до керма держави «автоматично». Активісти підтанцюють, народ знову повірить у задеклароване і гарне повернення до Конституції 2004 року з обмеженими правами президента. Та здається вже всі зрозуміли, що виборів, як таких у нас вже немає і не буде. Є адмінресурс, фальсифікація і підкуп. 200 грв. «до» і 200 грв. «після». Імпічмент і референдум - ілюзія і наївна фантазія. Можна жахнутись і уявити, які ж тоді будуть вибори 2015 року ?! Що залишається, крім громадянської війни чи підпілля ? Мирний протест, створення широкого громадянського руху, майдани і протести в областях і районах, акції непокори, перекриття доріг, пікетування держустанов? Чим відповість Режим? Силою, переслідуваннями, кримінальними справами, арештами, судами – офіційно; нападами, підпалами - не офіційно. Є команда гопниківсько-ментовському симбіозу - калічити, бити, палити приймальні й автівки активістів на місцях. Їх треба залякати, зламати, відсікти від революційної діяльності і людей.
Як можна після звірячого побиття дітей-студентів і журналістів знову напасти і понівечити лице і душу журналістки Тетяни Чорновол ?! Як протистояти ? Лише коли заступляться тисячі і не дадуть на поталу. Чому ОО, яка на відміну від активістів має ресурси, очікує? Стоїть на шухері ? Вболіває за власний бізнес, щоб не одібрали ?
 Саме під час революцій, воєн, репресій можна краще розгледіти людину без лушпиння і всього наносного, подивитись чого вона варта насправді. На гребені революційної хвилі часто з’являється брудна піна: логорейні крикуни, провокатори - сексоти, заробітчани зі скриньками, шахраї і просто неадекватні та психічно хворі. Саме зараз момент істини для розвитку дієвих громадських організацій, культивації народних трибунів. Як визначити де особистість, а де «пустышка»? По тому, як картинно співає гімн з рукою на серці, абстрактно ганьбить всіх і вся, претендує на абсолютну, але свою істину, більше всіх любить Україну, вболіває за мову й «балакає» на суржику ? Мабуть по тому, що вже зроблено, яких результатів досягнуто, скільком територіальним громадам була надана конкретна допомога, що відстояно у судах, яких політпереслідувань зазнав сам, скільки кримінальних справ заведено?
Справжній активіст не може бути одночасно і партійцем, «дружити» із владою, міняти орієнтацію, перефарбовуватись, як це заведено у досвідчених політиків.
 Духовні поводирі, нові й не скомпрометовані і в Києві, і в регіонах є, але в їх просуванні ніхто не зацікавлений. Режим гнобить, ОО ревнує і не хоче ресурсно підтримувати, самі ж активісти пробитись не можуть, бо немає мільйонів. На Майдані можна стояти і стояти довго, зробити ярмарок, бієнале, артхаус. Статичний майдан для влади безпечний, а от масовий і перманентний, непередбачуваний, пікетуючий, блокуючий, з вилазками і «партизанськими загонами в тилу» є смертельним. Мабуть, Майдану треба було зайти не в КМДА, а у ВР, причому зразу після побиття і там стати табором до перевиборів. У кожного олігарха у ВР, незалежно це фракція ПР, комуністів, позапартійні чи партійці з ОО є група своїх відданих душею і тілом депутатів. Чотири десятки у Ахметова, три - у Фірташа, два - у Порошенка, є і у Пінчука. Мізкуйте швидше, здавайте колишнього, «маракуйте» над наступним, бо ще доберуться й до вас.
Хочеться звернутись до заможних земляків, що так ретельно розкладають свої яйця по різним кошикам. Не перемудріть, настав час сплачувати борги суспільству. Свій первинний капітал ви «чесно заробили» тут. Тут же і ваші виробництва, банки, земля, які дають вам чималий зиск. Ви звикли домовлятись будь з ким, хто при владі. Та зараз при владі ті, що звикли відбирати. Можете не встигнути все вивезти, окультуритись і оєвропеїтись, стати меценатами, гуманістами, пацифістами, навіть із «сэром Елтоном Джоном и его мужем».
 Земляки – мільярдери Віктор Пінчук, Ігор Коломойський, Сергій Тігіпко, Вадим Єрмолаєв, мультимільйонери - боголюбови, корбани, філатови, шамотії, кіптики., тарасюки, та десятки інших підпільних мільйонерів, невже вам не остогидли «понятия» і донецький вовчий апетит ?! Якщо у вас є яйця, а вони у вас не залізні, то допоможіть Дніпру відбитись, підтримайте не замараних і бойових активістів, відомі організації з досвідом, «кулачных бойцов от рати». Скиньтесь не по «десятині », як у церкві, а по 0,000001% від свого, навіть не доходу, а прибутку і ми відстоїмо Дніпро і Україну! У нас будуть сучасні і справжні дороги, люки, мости, мери і депутати. Ні, то обійдемось і без вас, із шапкою по колу, але потім спитаємо. Розчарування настає після зачарованості і очікування миттєвої появи приємного і гарного. Ми хочемо все і відразу. А так не буває. Та є головне досягнення Майдану – пробудження національної свідомості, масовий протест і незгода молоді, усвідомлена необхідність права вибору і Свобод.
Режим не втримається на крові і страху. Він має покаятись і молити прощення у народу – Майдану, інакше його знесуть, а очільників чекатиме доля всіх диктаторів.
P.S. Про ЄвроДніпроМайдан, його славних січеславців доповідав з високої трибуни Майдану. Говорив про це на Spilno TV, Гром ТБ, «1+1 ТСН», радіо «Європа плюс» та з представниками «Громадського сектору». Скільки вистачить сил буду й надалі відстоювати права і свободи громадян Дніпропетровщини і України.
Браття і сестри, земляки ! З Новим Роком та Різдвом Христовим !
 З нами Бог, Земля і Воля. 29 грудня 2013 року Голова ГО «Земля і Воля» Костянтин Писаревський 

Немає коментарів:

Дописати коментар