- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

пʼятницю, 2 вересня 2016 р.

У Раді запропонували карати українців за відрізку від опалення колосальними штрафами

Через підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги в Україні багато споживачів почали розглядати можливість відрізки від централізованого опалення.
Однак у Верховній Раді запропонували ввести колосальні штрафи за самовільні дії подібного характеру.

Як повідомили представники Департаменту житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської державної адміністрації (КМДА), формально споживачі можуть відмовитися від послуг централізованого теплопостачання. Таке право прописано в постанові Кабінету міністрів № 630 від 21 липня 2005 року. Відключення послуги проводиться в порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.
"Відключення споживачів від мереж централізованого опалення здійснюється у разі, коли технічна можливість такого відключення передбачена затвердженою схемою теплопостачання, за умови забезпечення безперебійної роботи інженерного обладнання будинку. Також при відключенні повинні бути дотримані в суміжних приміщеннях вимоги будівельних норм і правил з питань проектування житлових будинків, опалення, вентиляції, кондиціонування, будівельної теплотехніки; державних будівельних норм з питань складу, порядку розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва, а також норм проектування реконструкції та капітального ремонту в частині опалення", — повідомили в КМДА.
Згідно з постановою Кабміну, самовільне відключення квартири від системи теплопостачання заборонено. Але на практиці ніяких штрафних санкцій за такі дії не передбачено.
Однак зараз Верховна Рада розглядає внесення змін в українське законодавство в частині запровадження штрафів за самовільне відключення тепла в квартирі. Так, у парламенті зареєстрований проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення відносин у сфері теплопостачання, надання послуг з централізованого опалення і постачання гарячої води" № 4643 від 11 травня 2016 року, в якому пропонується встановити адміністративну відповідальність за самовільне відключення від внутрішньобудинкових мереж централізованого опалення. Відповідальність за таке порушення пропонується передбачити у вигляді штрафу: для громадян — від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а для посадових осіб — від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

1 коментар: