- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

вівторок, 17 листопада 2015 р.

Дніпропетровськ: гарячі вибори позаду

17 листопада дніпропетровська ТВК оголосила про перемогу Бориса Філатова на виборах мера Дніпропетровська. Такий результат прогнозували і екзит-поли. Проте ЦВК ще не оприлюднила офіційних даних.


Згідно оприлюдненими у ніч проти вівторка даними Дніпропетровської міської територіальної виборчої комісії, кандидат від партії "УКРОП" Борис Філатов переміг у другому турі виборів на посаду міського голови у представника партії "Опозиційний блок" Олександра Вілкула. Філатов, відповідно до протоколу ТВК, дані якого наводить агенція "Укрінформ", набрав 184 тисячі голосів, Вілкул - на 26 тисяч менше. Попри відсутність офіційно затверджених Центральною виборчою комісією результатів голосування представники політичних партій України та окремі народні депутати вже почали вітати Бориса Філатова з обранням на посаду мера.

Поляризоване місто

Виборча кампанія у Дніпропетровську була дуже гарячою і мало кого у місті залишила байдужим. Практично кожен тут має однозначну думку – і про Вілкула, і про Філатова. "Та ніяк я не сприймаю цей результат. Вони обидва бандити", - роздратовано відповів чоловік середніх років у кав’ярні в центрі Дніпропетровська на запитання щодо перемоги одного з кандидатів. Основна інтрига виборчої кампанії, на думку багатьох виборців, полягала у тому, що обидва кандидати - Олександр Вілкул та Борис Філатов - користуються підтримкою мільярдерів Рената Ахметова та Ігоря Коломойського відповідно. Тому багато говорилось про те, що це не вибори, а "змагання двох найбагатших людей України".
У першому турі виборів на пост мера міста перемогу здобув Олександр Вілкул з "Опозиційного блоку", проте відстань між ним та його опонентом з партії "УКРОП" Борисом Філатовим була мінімальною. А місця у міській раді розподілилися практично порівну: "Оппоблок" зайняв 25 місць у раді, а дебютант виборів, партія "УКРОП" - 21 місце. Такий приблизний поділ 50 на 50 відчувався і в самому місті - знайти прихильників кожного з кандидатів було досить легко.

"Борець із сепаратистами" проти "господарника"

"Я підтримую Філатова. Він з команди людей, які не дали поширитися сепаратизму нашим містом та піти далі всією Україною. Маю тільки найкращі сподівання щодо його кандидатури", - Олені 35 років, і вона працює менеджером в авіакомпанії. Ігор працює водієм та на вигляд йому трохи за 45 років: "За кого я голосував? За Вілкула! Він господар за характером, нашому місту потрібна така людина. А Філатов просто скандальний політик без відповідних здібностей". Насправді, на цих виборах багато чого залежало від тих, хто прийшов на виборчі дільниці. Було чітко помітно, що Філатова підтримували, в основному, молоді люди, студенти, працівники комерційних установ. А електорат Вілкула складав людей старшого віку, пенсіонерів та робітників бюджетної сфери. Тому основним завданням партія "УКРОП" обрала для себе будь-що збільшити явку. Так були застосовані маніпулятивні технології та прихована агітація, такі як - Фестиваль вуличної їжі та обмін селфі з виборчих дільниць на безкоштовний глінтвейн. Додаткові бали на виборах було здобуто й через арешт лідера партії "УКРОП" Геннадія Корбана у проміжку між першим та другим туром голосування.

Пригоди у виборчих комісіях

Не обійшлося й без спроб дестабілізувати ситуацію у міській виборчій комісії та зірвати хід підрахунку голосів. Обидва кандидати також робили заяви щодо провокацій на свою адресу з боку опонента. У ніч після закриття виборчих дільниць Штаби обох кандидатів були наповнені співробітниками та журналістами. У Штабі партії "УКРОП" робилися заяви про необхідність захистити голоси своїх виборців, адже Борис Філатов остерігався рішення Голови ЦВК Охендовського про анулювання результату виборів через конфлікт у ТВК.
"Я вже не знаю легітимна ми комісія чи ні", - з розпачем заявила на наступний день після виборів одна з членів міської виборчої комісії. Конфлікт розгорнувся на підставі того, що у ніч перед голосуванням Голова ТВК Валентина Панкулич зникла разом із печаткою комісії. Через що члени ТВК змушені були виготовити дублікат печатки, щоб запобігти зриву виборів, та прийняти ряд рішень по зміні Голови ТВК та деяких членів районних комісій. Таким чином, у ніч підрахунку голосів існувало дві печатки комісії та різні склади деяких виборчих комісій. Жодних розпоряджень щодо цієї ситуації від ЦВК не надходило.


DW.COM

Немає коментарів:

Дописати коментар