- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

середу, 8 квітня 2015 р.

Чи добре затямила уроки Майдану наша влада?

Як послухаєш нашу владу, то в них Україна сама демократична країна в світі. Так принаймні вони хочуть її показати перед усім світом, ну такі вони вже демократи, що куди там тим американцям вкупі з європейцями. Та чи справді так воно є?


Мені здається, що наша влада, принаймні більшість її представників, так нічого і не зрозуміла, що Україна і більшість українців за рік після Майдану кардинально змінилися, особливо, зважаючи на військову агресію Росії. Скоро виповниться рік, як ми обрали нового Президента, представника Майдану, рік, як керує урядом Арсеній Яценюк, теж позиціонує себе, як представник Майдану. Але, що змінилося за цей рік у владній вертикалі, особливо на місцях, корупція,як процвітала буйним цвітом так і процвітає. Громадськість вимагає на всіх рівнях і по всій Україні розпочати реальну боротьбу з цією багатоголовою гідрою, але як сказав класик « а Васька слушает, да ест». Натомість влада, передчуваючи зростаюче невдоволення людей, вирішила їх загнати в глухий кут безвиході, щоб в людей не було часу на роздуми в пошуках заробітку для виживання. Весь тягар економічної кризи вона вирішила покласти на простий люд і в той же час в нас залишаються касти недоторканих, які тільки процвітають на людській біді. Я не кажу про так званих олігархів, в Україні сотні так званих «бізнесменів», які свій «бізнес» зробили на пограбунку народного майна, яке Україні дісталося після розвалу Радянського Союзу. І, якщо прості українці віддають останнє для української армії, щоб вона змогла вистояти проти північного агресора, то ці скоробагатьки в цей час правдами і неправдами вивозять з України мільйони долярів, купують під час війни собі маєтки за кордоном, яхти і літаки і ще цим хизуються. Під час війни повинні ділитися всі і в першу чергу ті, в кого є гроші. Нас Уряд запевняє, що підвищення цін на тарифи для населення, мовляв, вимагає МВФ, але це неправда. МВФ вимагає одного – наведіть порядок з фінансами, не крадіть гроші, які вони виділяють, а якою буде ціна на газ, світло, тепло це повинні вирішувати сама українська влада. Джерела поповнення бюджету, при бажанні, можна знайти і не в кишенях простих громадян. Скільки за рік правління нового Уряду з України вивезли валюти, мільярди,  і хто за це відповість? Тоді виникає логічне запитання: «Ви не хочете сваритися з олігархами, бо в вас самих сумління не чисте і ваші статки зароблені нечесно?».
Самими корумпованими галузями в Україні є Судова влада, прокуратура, міліція, фіскальні органи, медицина. Хто не знає, що для простого українця означає звернутися, якщо ти раптом захворів, до нашої славетної медичної галузі – це лотерея «Жити чи не жити». Скількох людей відправили на той світ бездарні медики, які навіть діагноз не можуть точно встановити, тільки сам Бог знає. І хоч хто -  небудь з них за це відповів, я сумніваюся, бо кругова порука, бо це каста недоторканих. Розповідав знайомий, що нього стався приступ апендициту на роботі, привезли його в лікарню, болі неможливі, аж темніє в очах, а з нього вимагають гроші. Каже, що гроші будуть вранці, а йому відповідають: «Операція буде тільки після того , як будуть гроші». Як він витерпів до ранку не пам’ятає. Отаке в нас лікування і тут постає питання: «А як же клятва Гіппократа?». Така сама ситуація і в інших галузях, які я перерахував вище.
Треба, я думаю, нагадати гаранту Конституції з чого почалося падіння режиму Януковича. Не з Вільнюса, де Янукович відмовився підписувати угоду з ЄС про асоціацію, а з відвертого наступу п’ятої колони на святі речі для українців: мову, історію і духовних Провідників України Т. Шевченка і Л. Українку. Всі пам’ятають мовні закони Ківалова – Колісниченка, з якою наглістю їх приймали, топчучись по гідності і почуттях українців. Це попередження Петру Порошенку, який недавно заявив про готовність винести мовне питання на референдум. Петро Олексійович грається з вогнем, бо стільки політиків «попеклись» на мовному питанні. Питання державної мови для цивілізованої держави, якщо вона такою є, не обговорюється і крапка! І тут демократія ні причому, бо це символ держави на якому будується вся структура цієї держави. Треба удосконалити десяту статтю Конституції і виключити з неї положення про особливий статус російської мови, бо вона така сама мова національної меншини, як і польська та кримсько-татарська. Треба виключити надалі таке ганебне явище в Україні, як незнання державними чиновниками державної мови. Зробити все для того, щоб вони знали державну мову, відкрити за державний кошт курси з вивчення державної мови при навчальних закладах. На державну службу повинні прийматися тільки ті чиновники, які здали успішно іспити на знання української мови. Зараз відбувається реформа Міністерства Внутрішніх Справ, треба обов’язково, за прикладом Франції, зробити при МВС підрозділ мовної поліції, я думаю в неї вистачить надовго роботи.
Наостанок хотілося б ще раз нагадати нашій владі – українці вже не ті, якими були ще рік назад, вони більше нікому не дозволять себе дурити. Є в українців дуже гарне прислів’я, яке треба владі повісити в своїх кабінетах – «Брехнею світ обійдеш -  назад не вернешся!».


Голова Павлоградського культурологічного клубу «Українська цивілізація»  М. Заремба.

Немає коментарів:

Дописати коментар