- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

четвер, 30 січня 2014 р.

Заява ГО «Земля і Воля» щодо подій 26 січня у Дніпропетровську

28 січня о16 годині близько 50 громадян, половина з яких представники ЗМІ та наглядачі від влади, зібрались в парку Лазаря Глоби на гучно проанансоване в соцмережах Віче- реванш без стримувань революційних поривів, а ніяк не на імпровізований мітинг.
В зв’язку з відмовою місцевих телеканалів оприлюднити наш коментар про справжні сценарії та причини розгону і побиття учасників ходи до ОДА 26 січня,

пишемо тут. Чому попереднє – справжнє мирне п’ятитисячне Віче, мирна хода та відвідини ОДА закінчились цинічним побиттям всіх, хто попадав під кийок «Беркуту» чи палицю або «травмат» «тітушок», включно з неповнолітніми, жінками й журналістами ?

ГО «Земля і Воля» була однією із перших організації, що сприяла утворенню і легітимному функціонуванню Дніпропетровського Євромайдану, подала до міської ради три заявки на довготривалий термін на різні місця проведень мітингів, пікетувань, мирної ходи, Віче. Будучи активним учасником та промовцем, на практично всіх дев’яти попередніх Віче та констатуючи ретроспективу подій, хотів би разом з вами отримати відповіді на наступні питання. Чому два місяці мирно дрімаючий, патріотично співаючий і гроші збираючий Євромайдан на Європейській площі, посилаючись на святе - похорони Самвела Нігояна, раптом ввечері 25-го закликав не ходити на Віче 26-го, говорячи, що всі, хто там зберуться це провокатори? Звідки вони знали про заплановане побиття, чому мовчали? Чому так оперативно з’явилась нова команда і заявка про Віче, хоча напередодні ввечері 25-го мені телефонували в Київ на Майдан - просили терміново прибути і вести Віче? Чому вперше за два місяці людей розігріли йти не на площу, де, начебто, збираються одні боягузи, а до ОДА з людьми, яких раніше ніхто на Віче не бачив? Яка роль чи участь у цьому дійстві відомого бізнесмена Геннадія Корбана? Чому мирна хода була спрямована не на центральний вхід до ОДА, а на «чорний» двір, де на мітингарів чекали й успішно зпровокували , міліція – газом, «тітушки» - битами? Чому із трьох переговірників з владою затримали лише Вадима Шибанова? Хто понесе відповідальність за 37 затриманих і десятки покалічених? Щоб дати відповіді на ці питання треба згадати, що… Вже через день очікувались знакові рішення у ВР. І владі і опозиції вигідні конфлікти, опозиції – другий фронт, владі – факти екстремізму Владі треба взяти не тільки «на карандаш», а вже в буцегарню активістів, віддубасити радикальних, залякати обивателя, зівак, перехожих. На всеукраїнському рівні це може стати виправданою заготовкою НС в східних областях із введенням військ.Тут вже були «ігри патріотів», коли переодягнені найманці виконували роль і революціонерів – нападників, і «тітушок» - оборонців. Переговори тривають, як і очікування провокацій. Та не можуть бути у цих ігрищах заручниками небайдужі городяни, яких використовують «в темную» і ті, і другі, пробивають їм голови, кидають до СИЗО. Кожен громадянин має право усвідомленого вибору. Хоче – хай іде на підконтрольну «співочу площу», хоче – на штурм «тітушок». Але нехай спочатку розбереться в собі, в псевдопатріотах та псевдоповодирях. Місцева влада поки що веде рахунок – 2:0. І є вже результат «налицо» - аж два десятки на Віче 28 січня, хоча ми виправдовуємось хурделицею, морозом, транспортом...

Наша організація відчуває і свою провину, бо не змогла запобігти провокаціям і побиттю, хоч і закликали відійти, знімали молодь з парканів, застерігали ні в якому разі не залишатись до темноти і т.д. Але за будь-яких обставин ми будемо завжди з людьми, завжди будемо відстоювати їх інтереси і громад.

Дніпро – «большая деревня» і хто чого вартий врешті-решт завжди стає зрозумілим. Січеславці вже давно мудрі, а відтепер ще й небайдужі.

Слава Україні! З нами Бог, Земля і Воля!


Костянтин Писаревський

2 коментарі:

  1. Щодо вказаної події: я був присутній 28.01.2014 р. "в парку Лазаря Глоби на гучно проанансованому в соцмережах Віче - реванш", де зібралося "близько 50 громадян, половина з яких представники ЗМІ та наглядачі від влади". Найбільше негативне враження було від того, що не побачив там людей, на заклики яких відгукнувся і в лютий мороз туди прийшов "на штурм ОДА".

    ВідповістиВидалити