- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

середу, 14 вересня 2016 р.

Марш проти Трудового кодексу в Дніпрі

12 вересня в медіа-центрі ДНІПРО ПОСТ відбулася прес-конференція «Марш проти Трудового кодексу в Дніпрі».
 У прес-конференції взяв участь:
- керівник Дніпропетровської ОО ВПС «Свобода Праці» Ігор Токовенко.


17 вересня о 12:00 від Вокзальної площі до ОГА плануємо пройти ходою, і провести там мітинг — ми озвучимо претензії та резолюцію з вимогою зняти проект Трудового кодексу №1658.
Чому ми виступаємо проти. Бо часто увагу зосереджують на другорядних моментах.
Але є стаття 153 проекту, де вводиться поняття ненормованого робочого часу. Зараз цього поняття в законі немає. На деяких підприємствах фактично таке поняття застосовується і зараз, але кодексом це не передбачено, проти цього можна боротися. Але згідно 153 статті роботодавці зможуть самі визначати кількість робочого часу. У проекті вказано, що треба надавати за цей час додаткову відпустку, але її тривалість та розмір не вказано. Таким чином робочий день може стати 10 годин замість 8, а додаткова оплата при цьому — 1 грн за годину, або 1 день на рік додаткової відпустки. Це норми 19 століття, коли почалися бунти.
Окрім цього у перехідних положення до проекту зазначається, що його дія не розповсюджується на зону проведення АТО. Це означає, що у прифронтових зонах не буде взагалі Трудового кодексу, роботодавці зможуть не платити зарплатні, при цьому на території ДНР-ЛНР буде діяти їх трудовий кодекс. Це грає на руку сепаратистам.
Також проектом передбачено системне обмеження прав профспілок. Там, де раніше питання узгоджувалися з профспілками, тепер обмежуються лише консультаціями з профспілками.
До того ж розширяється кількість підстав для звільнення, зменшуються гарантії для працівників. Серед них з'явилася така підстава — розголошення конфіденційної інформації. Сьогодні є така практика, але відмовити працівнику у працевлаштуванні за відмову підписання такого документу за законом не мають права. Ситуація може вийти наступна — не платять зарплатню — звернувся з цією інформацією до ЗМІ — законно звільнили за розголошення конфіденційної інформації.
Це антисоціальна, антидержавна політика. Профспілки застерігають роботодавців, які сьогодні лобіюють прийняття Трудового кодексу від нерозважливих дій, які матимуть негативні наслідки для них самих. Заводи можуть працювати без керівництва, але не можуть працювати без робітників.


Немає коментарів:

Дописати коментар