- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

вівторок, 22 березня 2016 р.

Українцям навесні прийдуть перші повідомлення про сплату за нерухомість, податок сплачуватимуть майже всі

Перші платіжки для сплати податку на нерухомість, українці отримають вже навесні. Їм нададуть 60 днів для того, щоб заплатити вказану суму, а якщо цього не буде зроблено, то уряд розробить спеціальну систему штрафів.

Згідно з угодою про Асоціацію з Євросоюзом, Україна зобов’язується привести своє законодавство у відповідність з європейськими нормами. І одним з найважливіших факторів повноцінної співпраці з ЄС є введення податку на нерухоме майно громадян, пишуть Версії.
Аналогічна вимога була і у МВФ, для надання кредитних коштів. За рахунок податку на нерухомість кожне українське місто зможе самостійно заробляти гроші в свій бюджет. Тобто, держава буде пропорційно виділяти кошти для областей, а на місцях цими фінансами розпорядяться відповідно до потреб. Всі податки також йтимуть безпосередньо до міського бюджету.
За рахунок податку на нерухомість українська влада планує суттєво збільшити суму фінансових коштів, в бюджеті того чи іншого міста.
У 2015 році кожна область прийняла процентну ставку щодо податку на нерухомість, відповідно до потреб міста. Десь процентну ставку встановлювали з урахуванням інтересів громадян, а десь тільки з урахуванням того, скільки коштів можна буде повернути до міського бюджету.
Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко в ексклюзивномукоментарі для "Vector News” зазначив, що в розвинених країнах світу, а саме в ЄС, податок на нерухомість є найважливішим, дозволяючи сформувати солідні місцеві бюджети.
«У нас же це, скоріше, пустощі, таких грошей не достатньо навіть зубожілій місцевій раді, а не те, що всім. Тому, він у нас ніби є, але реально його немає », – пояснює експерт.
До того ж до цього влада країни повинна створити спеціальні реєстри, яких поки що немає. Створити реєстр житлових приміщень займе не так вже багато часу. Головна трудність виникає із земельними ділянками, та нежитловою нерухомістю, типу сараїв, гаражів, стоянок, господарських прибудов, і подібного.
У 2016 році до Податкового кодексу були внесені деякі зміни, які частково торкнулися і податку на нерухомість. Головне, звернути увагу на три основні пункти.
По-перше, уряд вирішив скасувати неоподатковувану пільгу. Відтепер податок повинні платити ті, у кого площа квартир перевищує 60 квадратних метрів, а будинків – 120 квадратних метрів. Тобто, уряд зробив так, що податок на нерухомість будуть платити абсолютно всі. До того ж існує додаткове податкове навантаження. Якщо площа квартири перевищує 300 квадратних метрів, а будинку – 500 квадратних метрів, то заплатити доведеться додатково 25 тисяч гривень на рік.
По-друге, ставку податку дещо змінили. Тепер вона становить 3% від мінімальної зарплати.
По-третє, податок також поширюється на нерухоме нежитлове майно.
Якщо говорити про європейський досвід, то Олександр Охріменко акцентує увагу, що стосовно розміру податку навіть у ЄС є різні підходи.
«В окремих країнах податок на нерухомість розраховують як відсоток з кадастрової вартості. Для цього ведуть кадастр житла по всій країні і розраховують середні ціни по регіонах і типам житла. У цьому випадку, якщо нерухомість дорожчає, то і податки ростуть. Це дуже вигідно місцевим бюджетам. У деяких випадках, місцеві бюджети активно інвестують гроші в інфраструктури міст і районів, щоб ціни на нерухомість росли», – пояснює аналітик.
«Якщо Україна дійсно хочеться бути європейською країною, то потрібно і податки на нерухомість робити як у Європі, а якщо ні, то тоді потрібно визнати, що Україна будує азіатську модель, де велика частина населення ніколи не платить податок на нерухомість », – продовжив Олександр Охріменко.
Ще є одна особливість, яка стосується права власності на нерухомість. Якщо квартира площею 100 квадратних метрів приватизована на двох осіб, то вони не будуть платити податок на нерухомість, тобто площа буде розділена на двох.
Варто звернути увагу, що податок на нерухомість не тільки поповнює міський бюджет. Є у нього і дещо інша мета, про яку розповів наш експерт:
«Крім того, що податок на нерухомість в ЄС вирішує проблему наповнення місцевих бюджетів, він вирішує і проблему стимулювання функціонування ринку вторинного житла. Податок на нерухомість – це метод економічного примусу. Якщо людина в похилому віці залишилася одна у великій квартирі або будинку, то податок на нерухомість, як би його стимулює подумати і продати велику квартиру або будинок і купити менше. При цьому нові сім’ї, які перебувають на стадії зростання, якраз мають можливість купити вторинне житло, і тим самим подумати про своє майбутнє. Ніхто не змушує силою літню людину продавати свою квартиру, але податок його стимулює це робити, і тим самим йде кругообіг нерухомості. Тому, коли деякі люди, які дізнаються почому квартири в Берліні, то ставлять запитання, а чому вони дешевше київських, то тут багато в чому впливає податок на нерухомість. В Україні зробили такий незручний податок, що виходить, пенсіонер може жити в стометровій сталінці в центрі Києва і скаржитися, що немає грошей на життя, але при цьому він ніколи не додумається продати свою велику квартиру і купити маленьку хрущовку на околиці.
Якщо вже Україна вирішила зробити європейський ринок житла, то потрібно прибрати всі ці пільги і ліміти, і оподатковувати нерухомість з першого метра, як це прийнято в ЄС. Ось це дійсно буде економічно стимулювати перепродувати нерухомість, і тим самим збільшити оборот вторинного ринку житла і знижувати ціни на це житло. І що важливо, наповнюватимуть доходи місцевих бюджетів. У даній ситуації не може бути ніяких соціальних пільг. Тут все просто, не можеш платити податок, перепродавай нерухомість і плати менше ».
Відзначимо, що перші платіжки для сплати даного податку, українці отримають вже навесні. Їм нададуть 60 днів для того, щоб заплатити вказану суму, а якщо цього не буде зроблено, то уряд розробить спеціальну систему штрафів.


Немає коментарів:

Дописати коментар