- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

середу, 30 квітня 2014 р.

Китай загрожує світові глобальною дефляцією

Погана статистика з Китаю збільшує ризик глобальної дефляції. Про це говорять в Societe Generale. За словами одного з найбільш скептично налаштованих аналітиків компанії, ринок наполегливо ігнорує знаки, що вказують на різке зниження цін у КНР, яке може викликати дефляційний тиск у світовому масштабі.


Альберт Едвардс, аналітик Societe Generale, відомий своїми «ведмежими» прогнозами, стверджує, що ринок проігнорував дані стосовно ВВП КНР у I кварталі, при тому, що у звіті містилася й інформація про динаміку цін, які в ряді секторів неухильно знижуються.

За I квартал ВВП Піднебесної додав 7,4%, що краще пророкувань ринку, але набагато гірше результату IV кварталу 2013 року, коли економіка зросла на 7,7%. «Дані щодо ВВП за I квартал були дуже важливими, але увагу треба було звертати не на уповільнення зростання, а на уповільнення інфляції. Динаміка цін знову змінилася і тепер ще ближче до дефляції», – упевнений Едвардс.

Він вказує на дефлятор ВВП – показник, що розкриває дані про рух цін, у тому числі на виробничі товари, будинки та експортні товари і, звичайно на товари загального вжитку та послуги. Дефлятор пішов униз на 1,4 процентних пункту і склав 0,4% в річному численні. Дійсно, до дефляції один крок. Водночас споживча інфляція в КНР минулого місяця склала 2,1%. А ось у єврозоні споживча інфляція сповільнилася до мінімального за 52 місяці рівня і склала в березні лише 0,5%.

Едвардс пише: «Можливо, це дає інвесторам заспокоєння і надію на недостатність дефляційного тиску в китайській економіці». Інакше кажучи, ситуація в КНР краща, ніж у єврозоні. Однак проблема уповільнення інфляції в КНР може мати довгостроковий характер, і тоді різниця між зростанням споживчих цін у двох регіонах поступово нівелюється. Дефляція загрожує зниженням попиту, позаяк люди будуть збирати гроші, що дорожчають, а не витрачати їх. Це призводить до уповільнення зростання промисловості та економіки в цілому і може спричинити рецесію.

З довгостроковим дефляційним тиском бореться Японія. Між 1991 і 2000 рр. країна пережила «втрачене десятиліття», коли дефляція паралізувала економічне зростання. «Якби ми звертали увагу на індекс споживчої інфляції, а не на дефлятор ВВП в Японії, це змусило б нас недооцінювати той дефляційний ураган, який вирував у цій країні. Давайте не будемо повторювати таку помилку з Китаєм», – закликає аналітик Societe Generale.

У спробі приборкати дефляцію КНР візьме курс на ослаблення юаня, що знову призведе до валютної війни, вважає Альберт Едвардс. Дешевий юань дозволить збільшити попит на товари, наростити виручку від експорту, але американські виробники будуть змушені знизити ціни на свою продукцію, щоб залишатися конкурентоспроможними. Тут мова вже піде про дефляцію в США.

Однак інші експерти говорять якраз про інфляційні ризики в Америці, пов’язані зі зростанням зарплат. «Інфляційний тиск посилюється. Поки не можна говорити про небезпечні рівні, позаяк зростання цього тиску – тривалий процес, але ФРС варто звернути увагу на проблему», – стверджують у Lindsey Group.

Зазначимо, що Альберт Едвардс із Societe Generale вже не раз помилявся у своїх прогнозах. У 2012 році він заявив, що США перебувають у рецесії, а в липні того ж року передбачив швидкий крах індексу S&P 500, який відтоді виріс на 37%.




Немає коментарів:

Дописати коментар