- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

понеділок, 17 жовтня 2016 р.

Зарплати військовослужбовців у США, Україні та Європі (інфографіка)

Майже в кожній країні бути військовим – це з біса почесно. Солдатів, офіцерів та генералів народ любить та поважає. Але одними почестями ситий не будеш. Захисникам, як нікому потрібні гідні умови життя. І сьогодні ми поговоримо про те, які гонорари отримують військовослужбовці США, Німеччини та Польщі, а також порівняємо ці суми із зарплатами українських героїв.

American Soldiers

Американці ще з 70-хх років ХХ століття перевели військових на контрактну службу. І от вже 30 років захисники заокеанської держави отримують солідні грошові винагороди за те що постійно тренуються, вдосконалюють свої навички та фізичну форму. Звісно, наймолодшому 17-річному воякові потрібен дозвіл батьків, але для більшості це не є проблема. Перспективи кар’єрного зростання, «бонуси» та надбавки, компенсація грошей, витрачених на харчування, якщо солдат хоче харчуватися домашньою їжею, безкоштовне службове житло. Все робить професію військового у США доволі престижною.

А що ж із платнею у американських командосів? Все звісно ж залежить від вислужених років, та навіть для початку молодий рядовий буде мати свої 1 800 баксів. Якщо перевести цю суму у гривні, то отримаємо непогані 46 000. Що з такими грошима робити в нас, думаю більшість розуміє: і квартиру купити за рік можна і злітати куди небудь, та й на рахунок в банк не завадить трохи відкласти. Але ми говоримо про повсякденне життя – комуналку, проїзд, харчування, одяг.
І так – 1800 доларів. Чого варта ці гроші у реаліях американського сьогодення? На це питання Вам відповість наша інфографіка.

Як бачимо, ходити на закупи до американських продуктових маркетів трохи дорожче. Але якщо там ціни на продукти більші від наших у два-три рази, то їх зарплатня перевищує українську майже у 7 разів!!!!!!
З орендою житла та оплатою проїзду у громадському транспорті все інакше. Квартиру, приміром  у американському Сіетлі в середньому можна знімати за 500 $. У Полтаві в середньому за 100 американських зелених можна винайняти непогану однокімнатку неподалік центру міста. Але знову ж таки – різниця цін тут у 5 разів, а прірва між зарплатами все таж – у 7 разів.

Зарплати американських вояків, логічно що, зростають в міру підвищення їх трудового та рангового стажу. Так, карпрал вже отримує 2 200 $, сержант  – 2 5 00 $, а перехід до офіцерського складу поповнить твій гаманець майже до 4 штук. Приміром, капітан буде отримувати на свій мастеркард 4 150 $.
А тепер порівняємо можливість купити у Сіетлі та Полтаві якийсь елементарний одяг – футболки, джинси, кросівки. Тут то і починаєш розуміти, що у нас в Україні ну дуже вже велика цінова накрутка, принаймні на одяг. Виходить так, що сходити на шопінг до американського магазину, для бариста буде куди вигідніше, ніж скуплятися у Полтаві, в «Екваторі», чи навіть на ринку.
Порівняльна таблиця цін на одяг говорить сама за себе:

Висновок тут наступний. Незважаючи на те, що їжа та житло у Сполучених Штатах коштують у 3-4 рази більше, ніж в Україні, рівень заробітної платні дозволяє спокійно витрачати кошти на проживання і непогане харчування. Просто уявіть собі, якби у Полтави ви отримували з/п у розмірі 2300 гривень, платили за квартиру 500, купували хліб за 1 гривню 30 копійок, каву за 12 гривень, а кілограм свинини за синій папірець із зображенням Богдана Хмельницького. Думаю, що жилося би трохи краще.

Нові зарплати українських військових

Ще у 2013 році наші рядові захисники могли похвалитися скромними зарплатами у розмірі 1 700 тисяч гривень. Так, потім винагорода збільшувалася до 2 500, а дехто з офіцерів міг отримувати навіть 5 тисяч. Та зараз, враховуючи все змінилося. Військова агресії Росії на Сході України змусила владу переглянути своє ставлення до положення захисників у нашій країні. Тепер солдати української армії починають свій трудовий шлях із «військової мінімалки», що дорівнює сумі 7 000 гривень. У зоні АТО рядовий отримуватиме не 7, а 10 тисяч банкнот із Франками та Українками.

Wynagrodzenia polskich żołnierzy

Зарплата польських рядових приблизно такі ж, як у працівників сфери обслуговування. Приблизно – 2 500 злотих, або ж трохи більше 16 тисяч гривень. Сержанти «Речі посполитої» мають місячний оклад  у сумі 3100 злотих, себто –  20 866 грн, прапорщики, або як у них говорять – хорунжі мають   –  3360 злотих. А от вже зарплатня полковника стрибає до позначки 7850 злотих. Це солідні гроші, як не крути. При цьому, ціни на окремі продукти харчування у Польщі та Україні ну майже не відрізняються. Хліб, масло, рис, олія, яблука та кава коштують приблизно ті самі гроші.

Що за ці кошти поляки можуть собі дозволити – дивіться у наступній інфографіці.


Тільки от оренда житла у Польщі обійдеться вам у два рази дорожче.


Die deutsche Armee

У Німеччині найбільше серед військових отримує генерал. Близько 12 275 євро. Переводячи у гривні отримуємо суму 353 тисячі гривень. Чорт забирай, та пропрацювавши генералом у Німеччині рік й отримавши на картку  4 500 000 гривень, можна повертатися в Україну, й більше ніколи не працювати.
Такі зарплати нам тільки сняться. Так само, як і Німецьким рядовим, які отримують 1 430 євро на місяць. Для Німеччини це не такі вже й великі гроші, та жити можна. А ще краще жити, коли ти лейтенант і отримуєш 3 580 євро на місяць.

Крім того, у Німеччині передбачені надбавки за кожну понаднормову відпрацьовану годину служби. Ця сума складає приблизно 3-4 євро за годину. Все звісно,  залежить від посади та роду військ, у яких служить солдат. Доплати льотному складу Військово-повітряних сил досягають  550 євро в місяць.  Вояка, що регулярно стрибає з парашутом, має надбавку 135 євро в місяць. Спецназ і бойові плавці – 1000 євро до основного окладу. Персонал надводних кораблів –  100  Є на місяць, а підводники – 270.


У тривалих походах додається ще 135 у.о. Надбавки за відрядження залежать від категорії району відрядження. Таких категорій шість. Перша – там, де умови проживання не дуже відрізняються від пунктів постійної дислокації. Тим не менше, 25 євро на добу отримай! Друга – життя в наметах, складні побутові умови, витрати на життєзабезпечення і дзвінки близьким. Тут вже менше ніж 40 євро на добу не обійтися. Найвища категорія, шоста, – райони бойових дій з ризиком для життя. Тут виплати – 100 на добу. Крім грошей, у німецьку армію заманюють можливістю здобути освіту і одну з 60 цивільних спеціальностей.
Інфографіка: Рузанна Давітян, Катерина Кисла

https://tribuna.pl.ua/news/zarplati-vijskovosluzhbovtsiv-u-ssha-ukrayini-ta-yevropi-skilki-otrimuyut-zahisniki/

Немає коментарів:

Дописати коментар