- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

неділю, 14 серпня 2016 р.

ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ ПІД ЧАС ДОПИТУ

Скільки Провокатор не марав паперу на те, щоб пояснити вам, що ви не зобов’язані допомагати слідству, жертвуючи при цьому власною свободою і все рівно щоразу доводиться стикатися з фразами «я тут в райвідділ просто зайшов, а вони мене спершу чайком, а потім кийком по нирках і в тюрму».


Просто зайшов у райвідділ – не буває. Якщо зайшов, то або був вимушений це зробити, або прагнеш гострих відчуттів у вигляді затиснутих дверима пальців.
Але от що робити, коли ви людина адекватна, але допиту уникнути не можете?

1. Отримання повістки на допит

Попри усі ці КПКшні заморочки про те, що повістку можна вручити вашим сусідам, цуцику Бровку чи прислати СМСкою – це все брєд кобили сивої. Повістку варто вважати реально існуючою, якщо вам її вручили особисто в руки.
Інших спроб вручення навчіться просто не пам’ятати.Не варто зважати на цей папірець, якщо він просто валяється у поштовій скринці. Так само шліть нафіг сусідів, які взялися працювати на мусорів безкоштовними кур’єрами і вручають вам раптово повісточку в падіку під час перекуру.
Повістка вважається отриманою, якщо вам особисто в руки її вручив кур’єр. Тоді вже нема куди морозитись – беріть повістку і розписуйтесь.

2. Підпишіть врешті контракт з адвокатом!

Тюрми повняться невинуватими, які ходили доводити свою невинуватість без адвоката. Якщо ви відмовляєтесь від адвоката – це не доводить вашу невинуватість.
Якщо не маєте змоги організувати для себе адвоката, усвідомте, що всі рішення ваших проблем не треба тримати в голові – всі рішення ваших проблем ходять на двох ногах. У вас є друзі, родичі, побратими, крім цього існує маса правозахисних організації. До всіх них можна звернутися з проханням допомогти вам знайти захисника. Не бійтесь влізти в борги з проплатою адвоката – утримання вас у в’язниці коштуватиме всім цим людям значно дорожче.

3. Читання кодексів значно цікавіше та корисніше за Дашу Донцову

Ще нікому не завадили знання своїх прав. Придбайте кодекси та читайте їх перед сном. По-перше – це найдосконаліший каталог екстремальних розваг, по-друге – дуже допомагає заснути, спокійно заснути, знаючи власні права і як ними користуватися на різних етапах слідства.
Носіть цю літературу з собою. В жодному випадку вам не можуть заборонити нею користуватися. Якщо ви не вмієте користуватись кодексом під час допиту – читайте мовчки кодекс, замість відповідати на питання слідчого. Це допоможе і вам і вашому адвокату.

4. Не вір, не бійся, не проси

В кабінет слідчого треба заходити не як раб, а як його роботодавець. Спілкуватися з ментами взагалі бажано так, як з ними спілкується їхнє начальство.
А їхнє начальство не має жодної провини в голосі, при тому що гребе щоденно такі хабарі, які жодному й малому і великому правопорушнику не снилося.
Якщо вас приперли в кабінет слідчого – це точно не прояв турботи і ніжності з його боку, тому перестаньте сприймати його як «нормального тіпа, у якого просто така собача робота на малу зарплатню і він вас чудово розуміє». Свою малу зарплатню він отримує за те, що саджає таких як ви, отже не друг вам цей чмошник, не треба говорити з ним по душах. Кожне ваше слово буде використано проти вас. Кожне!
Вам ніколи не вдасться розвести слідчого, а от він вас розводить весь час. Не вірте ні йому, ні його гнилим пропозиціям. Не підписуйте жодних угод в обмін на свідчення. У дрібного мусорського клерка немає жодних повноважень підписувати з вами якісь угоди, тому те що він вам пропонує – брехня.
Не нийте, не сюсюкайте, не розповідайте який ви хороший. Це не викличе у слєдака жалю – це покаже йому на що він може тиснути, щоб зламати вас.

5. Роз’яснення прав

Коли вам стане нудно мовчати (якщо ви таки доперли, що в спілкуванні з мусорами ваше завдання мовчати) – натякніть мусору, що він має роз’яснити вам причину вашого виклику/затримання/доставки у відділок.
Після цього він зобов’язаний роз’яснити вам ваші права (повірте, він цього не зробить, поки не попросите).
Коли він вам оголосить якусь хрєньку чи вручить якусь незрозумілу бамажку з переліком по пунктах, що ви там маєте право і що не маєте – дуже уважно все вислухайте і перечитайте (в жодному разі не підписуйте), а потім скажіть що не вірите і вимагаєте показати вам все це в кодексі. Повірте, це виграє вам багато часу.

6. Ніколи нічого не підписуйте без адвоката

Навіть найочевидніше можна сфальшувати. Хто вам сказав, що це справді ваші права а не віддрукована на принтері макулатура? Хто вам сказав, що це ваші відбитки, а не підсунуті на підпис з іншої справи (про вбивство наприклад)? Хто вам сказав, що це фото біля лінійки відповідає дійсності і вам не накинули 10 см, щоб підкласти під якийсь фоторобот? Врешті хто вам сказав, що ваш підпис під свідченнями не використають для фальшування документів, які б ви ніколи в житті не підписали? Слєдак сказав? Значить брехня! Чекайте блін адвоката, у будь-якій незрозумілій ситуації чекайте адвоката! А, повірте, у відділку всі ситуації незрозумілі.

7. Стаття 63 Конституції України

Запам’ятайте врешті ці дві цифри – це не складно. Потренуйтесь вдома користуватись нею:
– Скільки варити борщ?
– Згідно ст.63 Конституції України відмовляюся відповідати на поставлене питання.
– Коли ти помиєш посуд?
– Згідно ст.63 Конституції України відмовляюся відповідати на поставлене питання.
Так само і у слєдака. На найбезневинніші його питання відповідайте оцим милим реченням – це значно легше запам’ятати, ніж то що кружка – це тромбон, ложка – весло, а півень, то не просто птаха.
Слідчому значно легше підставити вас і посадити маючи якісь по-рагульськи дані свідчення, ніж те, що ви скористалися своїми Конституційними правами. Крім того, ви мали повне право посилатися на цю статтю, адже, повірте мені, на цій стадії допиту він не спроможеться ні викликати вашого адвоката, ні залучити адвоката з центру безоплатної правової допомоги.
Тож посилаючись та ст.63 ви не відмовляєтесь співпрацювати зі слідством – ви, як юридично неграмотна людина, права якої порушуються, захищаєте свої права єдиним доступним для вас способом.

8. Що можна говорити

Ви можете тільки вимагати. Одразу після доставки у відділок вимагайте: занести ваше прізвище до журналу на прохідній (якщо вас затримано – проконтролюйте, щоб вас не занесли до журналу як запрошеного, бо потім фіг до вас проб’єшся. Крім того це змазує оті рамки у 3 години з моменту затримання); вимагайте зачитати вам ваші права; допустити до вас вашого адвоката, якщо у вас немає адвоката – вимагайте надати вам можливість здійснити телефонний дзвінок (родичам чи друзям ви можете повідомити де вас тримають і якось вже вони намутять юриста); якщо це право нездійсненне (хоча воно таким ну не може бути) – вимагайте залучення адвоката з безоплатної правової допомоги; якщо на вас є бодай подряпина, або ви погано почуваєтесь, якщо до вас застосовувалася сила при затриманні або вас тримали у наручниках більше 2 годин – вимагайте викликати швидку; тримаючи вас цілий день в мусарні – вас зобов’язані годувати і випускати в туалет (якщо мусор це робить – це не тому що він хороший, а тому, що він виконує свою роботу, тож любити і поважати його за це зовсім не обов’язково).
Тримання вас без їжі, води, не випускаючи у туалет – вважається катуванням. Тримання вас у наручниках більше 2 годин – вважається катуванням.

9. Те що вас викликали у якості свідка – не значить, що ви для них не підозрюваний

Будьте готові до найгіршого. Щодня будьте до цього готові. А коли вас викликають на допит чи пакують – і поготів. У випадку пред’явлення підозри вас можуть відправити до ІТТ (ізолятор тимчасового тримання) де ви будете чекати суду з обрання запобіжного заходу. Не треба цього боятися. Найстрашніше, що може на вас чекати в ІТТ – це страшенна нудьга.
В ІТТ вас не можуть тримати без суду більше 3 діб (ці 3 доби рахуються не з моменту доставки до ІТТ, а з моменту затримання), якщо через 3 доби не відбувся суд – вас зобов’язані відпустити.
У переважній більшості випадків доставка вас до ІТТ без підписаних вами бамажок, з порушенням ваших прав і без допуску адвоката – вірна ознака того, що у слідства на вас нічого немає і вони таким чином намагаються тиснути на вас психологічно, аби вибити зізнання у тому, чого ви не робили або робили, але довести це нереально.
Тож як би вам не було сумно бути підозрюваним – це краще ніж бути обвинувачуваним у чомусь дико страшному з санкцією до 15 років…
Крім того адміністрація ІТТ вважає себе перехідним етапом між МВС і пенітенціарною, а отже намагаються не приймати на себе жодних мусорських гріхів – тут легше буде викликати швидку та зняти побої. Крім того в ІТТ на першу вимогу зобов’язані надавати вам папірець і ручку для написання скарг і звернень. Весь час вимагайте папір і щоденно пишіть звернення з вимогою допустити до вас адвоката, якщо вам нудно – пишіть погодинно.

10. Фізичний і психологічний тиск

Повернемося до питання допиту. Якщо слідчий нервується, кричить на вас, залякує – це доказ того, що у нього проти вас нічого немає. Не треба лякатись. Будьте впевнені у собі. Ба навіть якщо вам пропишуть пару разів по фейсу – це тортури про які можна говорити в суді і які однозначно говоритимуть на вашу користь. Фінгал затягнеться за тиждень-другий, а от навіть досудовий арешт триватиме щонайменше два місяці. Тож обирайте, що вам приємніше терпіти – пару хвилин чи годин болю, чи щонайменше кілька місяців тюрми.
В жодному разі ніяк вербально не реагуйте на фізичний і психологічний тиск: на вас кричать – ви мовчите, з вами говорять ввічливо – ви мовчите з добрішим виразом обличчя.
Зрозумійте, ви не винні, що слідчий злиться. Він злий, бо він – мудак. А те що ви не відповідаєте на питання, бо маєте на це право – змушує мудака грати іншу модель поведінки, які щоденно відпрацьовуються на хом’ячках типу вас його мудацькою системою.

11. Жодних хабарів!

Якщо слєдак одразу пропонуватиме відкупитись і вийти – не ведіться. Це може бути провокацією яка посадить вас по іншій неприємній статті – вже за спробу дати хабар посадовій особі. Крім цього, згодою відкупитись – ви автоматично визнаєте, що вам є від чого відкупатись – значить ви винні, значить можна тиснути далі поки не розколитесь…

12. Допит у якості підозрюваного

В якості підозрюваного ви можете перебувати на допиті виключно зі своїм адвокатом. В протилежному випадку замість посилання на 63 ст.Конституції – повторюйте мантру: «вимагаю допустити до мене мого адвоката». Потренуйтесь:
– За яких обставин вас затримали?
– Вимагаю допустити до мене мого адвоката!
– Як вас звуть?
– Вимагаю допустити до мене мого адвоката!
Якщо допит проводиться вже після арешту і ви не мали контакту із зовнішнім світом – не вірте, коли слєдак вам каже що ваші друзі/спів справники – вже вказали на вас як на винуватця усього. Це у 100% випадків брехня. Крім того, згідно нового КПК – будь-які свідчення дані на досудовому слідстві не рахуються в суді – прийматимуться до уваги виключно свідчення дані у судовому засідання. Тож якщо ваші друзі довбойоби і визнали провину обмовивши й вас – це значить суто те, що вони провину визнали, а ви ні. Вони вважають себе винними – ви ні. То в кого шансів бути виправданим судом більше?
Якщо все ж допит проходить з адвокатом, з яким у вас була розмова з дотриманням конфіденційності і ви даєте свідчення – обов’язково вивіряйте все, що ви засвідчили. Не ставте жодних підписів там, де написане бодай на сполучник відрізняється від того, що ви казали. Вносьте правки власноруч або змусьте слєдака усе передруковувати. В жодному разі не залишайте вільного місця у протоколі. У всіх вільних графах мають бути поставлені прочерки! Обов’язково перевірте час і дату допиту – навіть пів години різниці можуть підставити вас – звідки ви знаєте, що нафальшує слідчий у ці 32 хвилин…


Немає коментарів:

Дописати коментар