- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

суботу, 19 березня 2016 р.

Залягти на дно в Дніпропетровську. Як АП домовилася з оточенням Корбана

Суддя Дніпровського райсуду Києва Микола Чаус, який наприкінці минулого року вирішив взяти екс-лідера партії УКРОП Геннадія Корбана під варту, 15 березня став для нього рятівною паличкою.
Чаус раптом пристав на клопотання адвокатів Корбана про зміну йому запобіжного заходу та відпустив Корбана на цілодобовий домашній арешт без носіння електронного браслета.

До 15 квітня політик перебуватиме у своїх апартаментах у Дніпропетровську.
Корбан поки не даватиме інтерв’ю та не буде на кожному кроці критикувати президента Петра Порошенка, як це було при минулому звільненні.
Натомість він зробить "розбір польотів" в партії УКРОП, яка без його згоди змінила лідера і не координувала з ним дії.
"Українська правда" розбиралася, як Геннадію Корбану вдалося примиритися з Адміністрацією президента без олігарха Ігоря Коломойського і вийти з камери слідчого ізолятора.

Судні дні
"Ми вийшли на Адміністрацію президента, зараз це єдиний варіант, щоб він опинився на свободі", – пояснював раніше УП один із соратників Корбана.
Будь-які деталі переговорного процесу співрозмовник уникав, але наголошував, що все робиться без участі колишнього голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського.
Як би не було, але початок діалогу з АП чітко відобразився на судовому процесі.
На початку кожний суд над Корбаном супроводжувався великою кількістю камер та емоціями з боку прибічників партії. Варто нагадати, як депутат Володимир Парасюк на одному із засідань побився з прокурором, або як депутат Андрій Денисенко кидався пляшками мінеральної води у суддю Чауса.
Проте 22 лютого Дніпровський суд продовжив Корбану термін утримання під вартою вже за закритими дверима. Адвокати екс-лідера УКРОПу не повідомили про це судове засідання навіть прес-службу політичної сили.
"Вони змінили тактику. Не показували шоу, все відбулося мирно і швидко", – так описував це засідання співрозмовник "Української правди" у Генеральній прокуратурі.
Ставка була зроблена на Апеляційний суд Києва.
Нібито саме там мали прийняти рішення про зміну Корбану запобіжного заходу на домашній арешт.
Суддя Віктор Глиняний провів п’ять засідань розгляду апеляційної скарги. Кожного разу справу відкладали через різні причини. Останнього разу, наприклад, через те, що прокурори не надали суду оригінали матеріалів справи.
Однак попри очікування команди Корбана, Апеляційний суд його не відпустив.
За декілька хвилин після оголошення ухвали адвокат Оксана Томчук повідомила у Facebook, що на 16.00 у Дніпровському суді призначене ще одне судове засідання по Корбану.
Справу розглядав суддя Микола Чаус, який 29 грудня взяв його під варту. Втім цього разу на його столі лежало клопотання захисту про зміну політику запобіжного заходу.
Засідання провели без участі преси. Всередину запустили лише народних депутатів: Андрія Денисенка, Володимира Парасюка та Ігоря Луценка.
Всі інші були змушені стояти в коридорі біля зали. Чаусу вистачило близько 15 хвилин на заслуховування думок сторін, та близько 40 хвилин на винесення рішення.

Домовилися по-хорошому
Домовленості щодо спуску на гальма цієї справи вигідні обом сторонам конфлікту.
В Адміністрації президента пояснюють, що їм справді вигідно пригальмувати з Корбаном, адже справа зайшла в глухий кут.
Зі слів співрозмовників, його затримання мало підґрунтя, яке складається з трьох частин.
По-перше, планувалося, що ця історія показово зіграє на рейтинг влади – буцімто навіть якщо ти Корбан – це не означає, що тобі дозволено порушувати закон.
По-друге, в АП вважали, що кримінальними провадженнями щодо Корбана вони зможуть натиснути на Ігоря Коломойського по виплаті боргів в Укрнафті.
По-третє, екс-лідер УКРОПу дістав своєю зухвалістю щодо президента.
Проте справа Корбана не зробила нікому честі, а лише завдала додаткових проблем. Адміністрація президента не отримала через цей показовий процес додаткових балів, швидше навпаки. Так само виглядає ситуація з Коломойським, який віддалився від свого колишнього соратника і веде діалог з владою виключно через власні бізнесові питання.
За словами співрозмовника в оточенні Корбана, з моменту арешту Коломойський уникав спілкування зі своїм товаришем – мовляв, своїх проблем вистачає.
В оточенні олігарха розповідають, що Коломойський не брав участі у переговорах по звільненню Корбана, "щоб не нашкодити".
Як вдалося з’ясувати УП, переговірником між Адміністрацією президента і Корбаном був бізнесмен Михайло Бродський, який зберігає хороші стосунки як з Порошенком, так і з колишнім лідером УКРОПу.
Бродський вів переговори виключно з двома людьми – головою АП Борисом Ложкіним та президентом Петром Порошенком.
"Ніяких папірців і конкретних умов немає. Домовленості зводяться до двох речей – справа переходить виключно у юридичну площину без втручання політики і силовиків, натомість Гена-опозиціонер думає, що і як говорить", – зазначив співрозмовник УП, який побажав залишитися в цьому тексті неназваним.
Також до переговорного процесу був залучений адвокат Корбана Андрій Богдан, він зокрема зустрічався з Ложкіним.
Сам Бродський спростував свою участь у переговорному процесі щодо екс-лідера УКРОПу.
"Маячня. Я займаюся баскетболом (Бродський є президентом федерації баскетболу України – УП)", – відповів він у Facebook.
В оточенні Корбана розповідають, що політик вирішив поки зникнути з публічної політики і побути в тіні.
"Коли він лізе наперед і палиться – отримує по голові. А коли керує віддалено через інших людей – у нього все виходить і він отримує кайф", – говорить співрозмовник у близькому оточенні політика.
Джерела в партії УКРОП додають, що Корбан не збирається брати участь довиборах на 27 окрузі Дніпропетровська, натомість цілком імовірно, наважиться зайти у Верховну Раду по списку партії в разі дострокових виборів.
Також у партії натякають на пошук шляхів примирення з Коломойським.
"А сварки у нас не було. Не можна применшувати заслуги Ігоря Валерійовича, ми його не зрадили ніде. Це від нього ми отримали ніж у спину", – зауважує співрозмовник в партії, маючи на увазі зміну керівника УКРОПу на користь Дениса Борисенка, близького до людини Коломойського екс-нардепа Святослава Олійника.
До речі, з цього приводу партію ще чекають серйозні внутрішні з’ясовування стосунків.
Тим часом, у прес-службі партії УКРОП повідомили, що поки жодних офіційних заходів за участі Корбана не заплановано. Свій перший день під домашнім арештом він провів виключно у колі найближчих людей.
Лідер УКРОПу Денис Борисенко запевнив УП, що політсила продовжує працювати "в нормальному режимі".
Пункт про недоторканість Корбана вже був у "мировій угоді" між президентом та олігархом Коломойським, про що останній розповідав наприкінці минулого року. Чи нинішні домовленості допоможуть Корбану забути про кримінальну справу? Не факт. 


Немає коментарів:

Дописати коментар