- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

вівторок, 1 березня 2016 р.

Зброя українського виробництва на зовнішніх ринках стає все популярнішою, бо вона проходить випробування не на полігонах, а в жорстоких бойових умовах


Для переходу підприємств «оборонки» на виробництво продукції за стандартами НАТО необхідно інвестувати близько 21 мільярда гривень


У першому інвестиційному заході «Український форум з оборони і безпеки», який проводився в Києві під патронатом Міністерства оборони України та Державного концерну «Укроборонпром», взяли участь понад 500 учасників — керівники ТОП-100 українських і міжнародних компаній у сфері оборони та безпеки, виробники продукції у сфері оборонної промисловості, інвестори, представники міжнародних фінансових корпорацій, а також посольств іноземних держав. Захід був покликаний привернути увагу міжнародного бізнесу до потенціалу ринку оборони та безпеки нашої держави, залучити в цей сектор іноземні інвестиції. Слід зазначити, що його відвідало й вище керівництво компаній з 35-ти країн світу, зокрема Boeing, Airbus, Thales International, Microsoft Corp., PCO SA, Sagem Defense Securite, Elbit Systems, Caterpillar Inc, Renault Trucks Defense, Honeywell Defense and Space Int., Orbital ATK, STC Delta тощо. Тобто можна стверджувати, що Європа та США зацікавлені в інвестиціях та розвитку українського ОПК.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов наголосив, що розбудова та зміцнення сектору національної безпеки та оборони — основа збереження України та забезпечення демократичного вільного розвитку нашої держави.

— Саме перехід на стандарти НАТО, побудова сектору безпеки і оборони, який відповідає найкращим зразкам провідних європейських країн і країн Альянсу, — це ті завдання, які ми намагаємося втілити, незважаючи на те, що колосальний ресурс країни відволікається для протистояння агресору, — сказав Олександр Турчинов.

При цьому він зазначив, що відповідно до Стратегії національної безпеки, «другий рік поспіль 5% ВВП скеровується на забезпечення безпеки і оборони нашої країни».

Розвиток оборонно-промислового потенціалу нашої країни, на думку Секретаря РНБО України, є одним зі стратегічних напрямів реформування безпеково-оборонного сектору країни.

— На моє переконання, є хибною позиція деяких європейських політиків, що не можна дратувати агресора. Цей «мюнхенський синдром», який продовжує жити, на превеликий жаль, і сьогодні, призвів до того, що ми не маємо ефективної військово-технічної співпраці з нашими стратегічними партнерами, — зазначив Олександр Турчинов. — Саме тому нашим пріоритетом став розвиток оборонно-промислового комплексу. Це дуже широкий спектр напрямків діяльності, починаючи зі стрілецької зброї до виробництва потужної бронетанкової техніки, авіації і ракетної зброї тощо.

Олександр Турчинов наголосив, що влада дбає про розвиток не лише вітчизняного ОПК, а й державно-приватного партнерства, приватних підприємств у цьому напрямку. Він також заявив, що зброя і військова техніка, що виробляються в Україні, є конкурентними на зовнішніх ринках і привертають дедалі більшу увагу потенційних іноземних покупців ОВТ, оскільки проходять випробування не на полігонах, а в жорстоких бойових умовах.

Міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак у вступному слові на форумі зазначив, що спільно з іноземними експертами та радниками при Міністерстві оборони та Збройних Сил України опрацьовано основні положення щодо реформування Міністерства оборони і Генерального штабу за стандартами країн НАТО. Підготовлено дорожню карту реалізації цих реформ.

— Ми плануємо за п’ять років завершити реформування Збройних Сил України, — зазначив керівник оборонного відомства.

Генерал армії України Степан Полторак проінформував, що торік для війська вдалося придбати більше 4700 одиниць нової та модернізованої військової техніки, 34 тисячі одиниць техніки відремонтовано.

Своєю чергою генеральний директор ДК «Укроборонпром» Роман Романов заявив, що для переходу підприємств «оборонки» на виробництво продукції за стандартами НАТО необхідно інвестувати близько 21 мільярда гривень.

— Ця сума сформульована на основі перспективних запитів Міністерства оборони. Тобто Міністерство оборони сформулювало ідеальну картинку тієї техніки і озброєння, яке їм необхідне, — зазначив він.

За словами Романа Романова, гроші, зокрема, потрібні на придбання нового обладнання і модернізацію парку виробничих верстатів, зношеність яких становить 70–80%. Водночас він зауважив, що 2015 року сума укладених експортних контрактів підприємств «Укроборонпрому» становила понад 1,3 млрд доларів. Прибуток від реалізації продукції підприємств вітчизняної оборонки торік становив близько 20 млрд грн, з них за контрактами МО України — 7 млрд грн.

Звертаючись до іноземних інвесторів, гендиректор концерну зазначив, що «залізна завіса», яка відділяла українську «оборонку» від більшої частини світу упродовж 25 років, впала, і сьогодні вітчизняний ОПК інтегрується у світовий ринок.

Роман Романов також наголосив, що потужності оборонного комплексу України значно перевищують потреби внутрішнього ринку і поточного експорту: «Наявність величезної кількості виробничих площ, устаткування дослідного і конструкторського потенціалу, які задіяні на 30%, дає підстави говорити про перспективи створення на базі виробничих майданчиків концерну технопарків і кластерів у класичному для світової економіки розумінні».

Є всі підстави сподіватися, що «Український форум з оборони і безпеки» стане тим рушієм, який підштовхне закордонні компанії та корпорації інвестувати в український ОПК. Крім того, він відкриває нові технологічні обрії для наших підприємств і за допомогою західних партнерів дозволить отримати нашому війську ОВТ за стандартами НАТО.


Немає коментарів:

Дописати коментар