- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

четвер, 11 лютого 2016 р.

Про акцію протесту працівників «Південмашу», Територіальну громаду та нелегітимні органи

Є в місті Дніпропетровську унікальне підприємство, аналогів якому, немає в цілому Світі. Це, флагман космічного ракетобудування України, підприємство, на якому налагоджено випуск міського електротранспорту (сучасних тролейбусів і трамваїв), тракторів, навісного обладнання сільськогосподарського призначення та багато чого іншого, цікавого, ексклюзивного.

І протоптують політики різних мастей та кольорів (від виборів до виборів), стежину передвиборчих обіцянок про щасливе майбутнє життя, високі зарплати та величезні замовлення для «Південмаша» і його працівників, в канун кожних чергових, наступних виборів.
І працюють на унікальному підприємстві довірливі працівники, які кожного разу піддаються гіпнозу пустопорожніх обіцянок, а потім, виходять вимагати своє чесно зароблене, раз на півроку, з образою на політиків-пустодзвонів. Бо ті, кого вони обрали, як менеджерів-господарників, забули про свої обіцянки і про них, вже наступного дня після виборів.
Тому сьогодні, 11 лютого 2016 року, в Дніпропетровську відбулася сигнальна акція протесту працівників «Південмашу», яка на деякий час утворила невеличку корку, перетворивши рух на центральному проспекті міста на процесію, після того як мітингувальники, після мітингу під стінами ОДА, передавши свої вимоги Президенту та депутатам Дніпропетровської обласної ради, відправилися з такими ж вимогами до будівлі Дніпропетровської міської ради.
Лабіринт беззаконня продовжує водити манівцями працівників завода-гіганта, змушуючи їх оббивати пороги нелегітимних (незаконних) владних установ.
«Якщо не знаєш як вчинити – дій відповідно до закону» - принцип, який має бути фундаментом існування демократичного суспільства. Без цього - не буде Держави! А закон (ст.. 18. Про місцеве самоврядування) чітко визначає відносини органів місцевого самоврядування з підприємствами, установами та організаціями, що не перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад (є державною власністю, як «Південмаш»).
Отже, відповідно до закону, відносини органів місцевого самоврядування з підприємствами, установами та організаціями, що не перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, будуються на договірній та податковій основі та на засадах підконтрольності у межах повноважень, наданих органам місцевого самоврядування законом.
З питань, віднесених до відання органів місцевого самоврядування, на їх вимогу підприємства, установи та організації, що не перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, надають відповідну інформацію.
Органи місцевого самоврядування можуть виступати з ініціативою щодо перевірок, а також організовувати проведення перевірок на підприємствах, установах та організаціях, що не перебувають у комунальній власності, з питань здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади.
Але для того аби когось представляти та чогось вимагати, у відповідності до чинного законодавства, треба мати відповідну законну суб’єктність. А до того часу, не варто від «різномастних піар-асів», які на передодні виборів використовують підприємство, як полігон електоральної підтримки, вимагати того, що не підпорядковується їх компетенції. Вони – нелегітимні! А тому не можуть законно впливати на вирішення проблемних питань.
Для легітимності, їм потрібна відповідна суб'єктність. Вони мусять представляти юридичну особу публічного права, - відповідну територіальну громаду – первинний суб’єкт місцевого самоврядування в Україні. За інших обставин, вони (органи місцевого самоврядування) існують поза законом і в законний спосіб нічого вирішувати не можуть, і не будуть.
Вивчайте закони і змушуйте їх виконувати вас оточуючих, аби бути Громадянами своєї країни, а не рабами, яких водять манівцями облуди та які вимолюють крихти у «злодіїв в законі»…

Більше деталей з місця події у фоторепортажі та відеозвіті.


Матеріал підготував: Сергій Філіпенко

Немає коментарів:

Дописати коментар