- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

неділю, 17 листопада 2013 р.

Чорнобильців залишать без ліків?


Спочатку їм зрізали пенсії. А тепер можуть припинити видавати безкоштовні ліки. Принаймні тим, хто в листопаді і грудні не вкладеться у бюрократичний ліміт.


 Гроші виділяються раз на рік і на всіх їх не вистачає. А додаткового фінансування Полтавське обласне управління соцзахисту виділяти не збирається.

Вони живуть на ліках постійно. Доводиться підтримувати органи, що буквально «сипляться» після опромінення. З кожним роком вони втрачають своїх товаришів. А самі набувають все нових інвалідських статусів і нових болячок.

До «Програми Плюс» звернувся учасник ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС Володимир Риженко. Він стверджує: медики намагаються обмежити видачу чорнобильцям безкоштовних ліків, бо закінчився так званий ліміт. З цієї проблемою Володимир Риженко зіткнувся особисто.

 «Щорічно я проходжу лікування в «чорнобильському» відділенні 5-ї лікарні, – розповів редакції Володимир Риженко, ліквідатор аварії на ЧАЕС, інвалід 2-ї групи. – Після того, як виписався зі стаціонару, пішов за рецептом до лікаря. І хоча лікар рецепт виписав, завідуючий відділенням мені заявив, що не підпише. Мовляв, закінчилися гроші на ці ліки, виділені до кінця року». Чорнобилець стверджує: лише обіцянка запросити журналістів примусила медика одуматися. Рецепт йому все таки видали.

Пішов у аптеку – теж саме: кажуть фінансування на листопад уже закінчилося. А ліків чорнобильці вибрали навіть на більшу суму, ніж виділена. «Співробітники аптеки «Ветеран» пішли мені назустріч, ліки дали в рахунок наступного місяця. Але куди ж це годиться? Що буде у грудні? Я ж такий не один», – переймається Володимир Риженко, який на сьогодні входить до складу правління Кременчуцького міського осередку громадської організації «Союз «Чорнобиль».

Чоловік говорить: не ходив би і не принижувався, якби мав нормальну пенсію. Але спочатку уряд урізав чорнобильцям виплати майже вдвічі, а зараз ще й ліків позбавляє. «У мене – жодного живого органу, який би не треба було лікувати, – розповідає Володимир. – Кістки, суглоби, печінка, тиск… Як не вип’ю ліків, тиск відразу стрибає до 200-220, а мені ж ще дітей піднімати!» Донька у ліквідатора також інвалід – постійно на інсуліні.

Гроші закінчилися ще 1 листопада

У аптеці «Ветеран», що забезпечує ліками пільговиків, із проблемою обізнані. Говорять: дійсно фінансування не вистачає Особливо це помітно в кінці року, коли накопичуються витрати тих, кому видавали ліки «в борг» (за рахунок виплат інших місяців). Проблема стосується лише Автозаводського району, бо тут чорнобильців живе значно більше, ніж у Крюкові. Загалом право на пільгові ліки мають більше 2 тисяч ліквідаторів та переселенців із Чорнобильської зони.
«Ми відпускаємо ліки строго за рецептом лікаря, – пояснює Світлана Онопко, керівник апреки «Ветеран». – Тому це питання швидше не до нас, а до керівників медичних закладів та до обласного Чорнобильського фонду». Світлана Онопко пояснює: аптека видає ліки на ті гроші, вартість яких їм компенсується з державного бюджету.

У аптеці кажуть: чорнобильці вибрали ліки за «лімітом» уже 1 листопада. Тож на сьогодні фактично можна говорити лише про фінансування в рахунок грудня. А що буде в грудні, невідомо. Керівництво аптеки «Ветеран» надіслало листа на управління соцзахисту Автозаводського району з проханням передбачити додатково хоча б 15 тисяч гривень.

«Листа від аптеки ми отримали 5 листопада і уже 9-го направили на адресу управління соцзахисту обласної державної адміністрації, – коментує ситуацію
Анна Монастирська, головний бухгалтер управління соцзахисту Автозаводського району Кременчука. – Яке рішення там буде прийнято, сказати не можу, бо відповіді ще не отримували. Кошти на ці потреби виділяються виключно з обласного бюджету».
«Ніяких додаткових грошей не буде!» – відрізала Інна Добрянська, керівник «профільного» відділу Полтавської облдержадміністрації. – Гроші на ці потреби виділяються раз на рік. Перерозподіл був у квітні, додаткові кошти ми пропорційно розподілили між районами. Більше коштів у цьому році немає і не буде».

У середньому кожен чорнобилець витрачає на ліки від 400 до 600 гривень щомісяця. Невже у листопаді та грудні їм доведеться купувати їх зі своєї, і так обрізаної, пенсії?

Юлія Билина


Немає коментарів:

Дописати коментар