- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

четвер, 3 жовтня 2013 р.

Iмітація опору


Або Чи готова опозиція взяти владу в Києві у свої руки

«Пустіть киян у Київраду» — гасло, з яким учора сотні жителів столиці, громадські активісти та опозиційні депутати провели черговий мітинг біля стін КМДА. За словами опозиціонерів, напередодні акції вони подали заявку на проведення зборів у приміщенні Київради для того, щоб таким чином реалізувати право громади керувати містом і проголосувати за прийняття низки важливих для столиці рішень.


Утім, для того, щоб збори визнали легітимними, учасників мало бути не менше тисячі. Як пізніше з’ясувалося, зареєстрованих протестувальників виявилося дещо більше — 1310. Принаймні таку цифру озвучив під час своєї промови єдиний із присутніх лідерів опозиції Арсеній Яценюк.

Однак від кількості присутніх мітингувальників коефіцієнт ефективності їхніх дій аж ніяк не підвищився. Ба більше, відчувалося дежавю — повторення подій 19 серпня, коли київські депутати провели перше засідання після закінчення терміну їхньої каденції, а опозиція зібрала людей для того, щоб висловити свою незгоду з попереднім рішенням суду, який, навпаки, визнав діяльність чинного складу КМДА легітимною.

Як і місяць тому, будівлю Київради загородили парканом, за яким, у свою чергу, стояв ланцюг міліціянтів у захисних шоломах та бронежилетах. На сходах перед КМДА активісти ораторствували на імпровізованій сцені, порівнюючи сьогоднішню ситуацію з фашистською окупацією Києва часів Другої світової війни. Паралельно розгорнули свій мітинг і «бюджетники», які, судячи з написів на транспарантах (коментарі давати відмовилися), вийшли висловити своє невдоволення діями опозиції.
АКТИВІСТИ ТА ДЕПУТАТИ НАМАГАЛИСЯ ПОТРАПИТИ ВСЕРЕДИНУ КИЇВРАДИ. У ВІДПОВІДЬ НАШТОВХНУЛИСЯ НА СПРОТИВ «СИЛОВИКІВ» / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

«Руки геть від Київради!», «Опозиція, дайте прийняти соціальні рішення!» — невпевнено кричали «активісти», від декого з яких тягнувся шлейф п’янкого аромату. «Де ви цих алкоголіків понабирали?» — обурювалися люди з протилежного табору.

«Чого ти фотографуєш? — обурилася «антиопозиційна» тітонька на колегу-фотографа. — Стоїть він!» І начебто випадково вдарила по голові своїм транспарантом. Однак вже за декілька хвилин фокус телекамер та фотоапаратів перемістився в інше місце. Опозиція, активісти та незадоволені кияни почали штурмувати загони правоохоронців, які взялися захищати будівлю КМДА.

Під звуки українських народних пісень, гучних сигналів автомобілістів, які незадоволено стояли в заторі, та постійного шуму і вигуків на кшталт «Владу — киянам!» почалося найцікавіше. Нардеп-опозиціонер, який стояв поруч, лукаво посміхнувся, віддав пальто своєму помічникові, глибоко вдихнув і сказав: «Ну що ж, у бій!» І пішов у «наступ». З натовпу почали долинати крики. «Варфоломіївська ніч», — сумно констатував хтось збоку.

Депутатів від опозиції не пускали всередину приміщення. Хоча в коментарі ЗМІ заступник начальника відділу зв’язків із громадськістю ГУ МВС Києва Ольга Білик заявила, що для них був відведений інший вхід, який адміністрація виділила спеціально для народних депутатів. Дивним також є те, що напередодні було відомо: ручки з парадних дверей КМДА познімали, тому як опозиція збиралася туди увійти, штурмуючи беркутівців, — незрозуміло.
ПІД ЧАС ПРОТИСТОЯННЯ З МІТИНГУВАЛЬНИКАМИ ЗАСТОСУВАЛИ СЛЬОЗОГІННИЙ ГАЗ / ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Проте подальша епічність видовища дещо компенсувала весь апогей абсурдності ситуації. Окремі депутати в парадних костюмах, начищених до блиску черевиках та святкових пальтах перепочивали — і знову йшли в «бій». «Дивися!» — пальцем показували пересічні перехожі. «Сфоткай мене! Так, тут на фоні всієї цієї штовханини», — вигукував радісний підліток. Старші жінки жалісливо споглядали видовище, тихо промовляючи: «Це ж діти. Тільки одні в касках, а інші — без».

Київські депутати від влади знімали сутичку на телефони, айпади, айфони з вікон КМДА, мітингувальники — лузали насіння, вболіваючи за «своїх». Найзавзятіші кричали: «Хлопці, ідіть сюди! Чого стоїте?» За кілька хвилин над натовпом почали здійматися «трофеї» — міліцейські фуражки, каски, погони, захисний камуфляж. Травмованих колег правоохоронці вели до машини «швидкої допомоги», яка стояла поряд із енною кількістю автобусів із беркутівцями. «Дитини не чіпай! Хіба він винен? Йому дали наказ — він і виконує», — обурювався чоловік на дії свого сусіда, який намагався вдарити пошкодженого «силовика».

«Чогось невесело стає. Телефон треба сховати», — недовірливо резюмував колега. Помалу ейфорія заполонила навіть найпасивніших, надто після того, як на мітингувальників випустили сльозогінний газ. Окремі «штурмовики» виходили із розбитими носами, розірваним одягом, потрощеними окулярами та годинниками.

«Хочемо реалізувати своє конституційне право обирати владу, — збуджено відповідала жіночка на питання, чому прийшла протестувати — і додала: — Чому не кричите? Треба підтримати хлопців!» Згодом, зрозумівши, що лави міліціянтів їм таки не здолати, депутати звернулися до присутніх мітингувальників. Вони нарікали на те, що за допомогою міліції Попов і Герега хочуть сховатися від киян та говорили, що нелегітимна київська влада наразі своїми діями демонструє побоювання можливого народного віча.

Однак після палких промов Іллєнка, Левченка, Чумака, Одарченка Арсеній Яценюк сказав, що, мовляв, опозиціонери тут подумали і вирішили, що штурмувати Київраду немає сенсу, бо Попов — лише маріонетка, основним же злом є Янукович, а, отже, всі свої претензії вони збираються направити гаранту в письмовій формі й вирішили домагатися призначення виборів у столиці через Верховну Раду. «Цікаво, а раніше вони про це не могли подумати?» — саркастично вигукнув один із маніфестантів. Яценюк натомість додав, що опозиціонери поспішають визволяти затриману міліціянтами журналістку Тетяну Чорновіл.

«Театр абсурду наяву», «Не збори, а тусовка...», «Це вже стає смішно. І смішно, і грішно», — прокоментували непослідовність дій політиків у соцмережах. «У тому то й справа, що знову була «акція», а не справжній, щирий штурм, як у Полтаві. Поки будуть такі фальшиві акції — не буде в нас у Києві ні виборів, ні толку», — написав у Facebook політтехнолог Віктор Уколов.

Мітинг, у кращих традиціях політичних перформансів, закінчили виконанням національного гімну, а список висунутих вимог до Януковича ухвалили одноголосно. «Дякуємо! І до наступних зустрічей!» — резюмували спікери. «Із такою безсилою опозицією та владою, що все вирішує, таких «зустрічей» біля Київради буде ще багато», — сумно додала пенсіонерка-активістка. Як наслідок — збори передчасно закінчили.

Тим часом провладні депутати за три години розглянули 119 питань, а секретар Київради Галина Герега пообіцяла, що скоро анонсує про дату нової пленарної зустрічі. Учора також Київський апеляційний адміністративний суд залишив без зміни рішення Окружного адмінсуду Києва, який визнав повноваження депутатів Київради. Додатково, суд легітимізував повноваження заступника голови Київради Галини Гереги до проведення чергових виборів у жовтні 2015 року.

Юлія ЛУЧИК, «День»

Немає коментарів:

Дописати коментар