- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

середу, 2 жовтня 2013 р.

Китайці хочуть української землі

Експансія Китаю досягла України. КНР хоче орендувати українські чорноземи на вигідних умовах. «Чи готові українці ділитися землею?» – запитує Deutsche Welle


Китайська стратегія
Китай незабаром може стати головним інвестором України. КНР має гроші, які дуже потрібні Україні, а в нас є плодюча земля, що дуже потрібна китайцям, зазначають експерти. «Китай діє стратегічно та проводить експансію усвідомлено: хто володітиме продовольством, той володітиме світом. Тож КНР різними способами намагатиметься купувати землі по всьому світу, зокрема, в Україні», – впевнений експерт Української аграрної конфедерації, юрист Олександр Поліводський.

 У Пекін за інвестиціями
Офіційно Україна заявляє про налагодження співпраці з Піднебесною. Зміцнювати українсько-китайські відносини має делегація урядовців, яка 24 вересня вирушила до Пекіна. Мета офіційного візиту – домовитися про «залучення прямих інвестицій КНР у реалізацію найперспективніших проектів», повідомив Урядовий портал.
Серед перспективних проектів є сільське господарство, оскільки до Китаю відправили міністра агрополітики та продовольства Миколу Присяжнюка. Чиновник заявляє, що «обʼєднання технічних досягнень і фінансових можливостей КНР з українськими аграрними можливостями може допомогти вирішенню глобальної проблеми нестачі продуктів харчування».

Гроші в обмін на землю
Український уряд розраховує, зокрема, на фінансову підтримку Піднебесної. Наприкінці минулого року Держбанк розвитку Китаю вже виділив Україні кредит у розмірі понад 3,5 мільярда доларів на реалізацію енергетичних проектів. Але Києву нині бракує грошей, відзначають експерти. КНР не проти проінвестувати українську економіку, але на своїх умовах.
Орендувати 3 мільйони га
Китай цікавить в Україні передусім земля, повідомляють китайські ЗМІ. Адже країна, де проживає п’ята частина населення Землі, потребує розширення сільгоспплощ задля своєї продовольчої безпеки. Тож, за інформацією газети South China Morning Post, китайська держкорпорація «Синьцзянський виробничо-будівельний корпус» (XPCC) не проти орендувати в Україні до трьох мільйонів гектарів сільгоспугідь терміном на 50 років для вирощування зернових і розведення тварин.
Зокрема, на першому етапі китайське держпідприємство візьме в оренду до 100 тисяч гектарів землі у Дніпропетровській області, а в подальших планах – обробка земель у Херсонській області та Криму. Газета посилається на угоду, яку влітку начебто підписали український агрохолдинг KSG Agro та китайська корпорація XPCC. Китайське видання зауважує, що інвестиції КНР в українські чорноземи можуть перевищити 2,6 мільярда доларів.

Завуальована оренда
У компанії KSG Agro визнають, що угода з китайцями була, але не про оренду землі, а про застосування сучасних агротехнологій. «KSG Agro та китайська сторона працюють над проектом установки систем крапельного зрошення на площі 3 тисячі гектарів у 2014 році. Китайці зацікавлені в постачанні устаткування для систем крапельного зрошення. Наша компанія не має наміру та права продавати землю іноземцям, у тому числі й китайцям», – ідеться у відповіді прес-служби KSG Agro на запит Deutsche Welle.
Звісно, про придбання у власність не йдеться, адже в Україні діє мораторій на продаж землі. Однак аналітики зауважують, що китайці активно шукають способи дістатися до українських чорноземів. «Китай розвиватиметься в напрямі експансії та наполегливо діятиме: ставатиме акціонером або купуватиме корпоративні права компаній, які займаються в Україні сільгоспвиробництвом», – стверджує Олександр Поліводський. Експерт зауважує, що такі приклади в Україні вже є, однак вони ретельно приховуються від ЗМІ.

Небезпека розпродажу
Є й інший спосіб отримати бажане: земля в обмін на кредитні ресурси, про що каже експерт Земельної спілки України Микола Кобець. За його словами, саме на цих умовах нині можуть домовитися уряди КНР та України. «Спочатку за китайські кредити Україна обіцяла розрахуватися кукурудзою, тепер Китай натякає про право першочергової оренди. То ми можемо не встигнути ахнути, як земля стане не нашою, а чиєюсь», – зазначив Кобець Deutsche Welle.
Разом з тим експерт підкреслив, що великих вільних консолідованих земельних ділянок для оренди, як хочуть китайці, в Україні наразі немає – землю вже орендують дрібні фермерські господарства або великі агрохолдинги. Хоча за бажанням, упевнений експерт, через Земельний банк України землю для китайців український уряд знайде
.
Законодавчі запобіжники відсутні
Законопроект про обіг сільгоспземель міг би стати запобіжником цьому, оскільки там передбачається обмеження на оренду земель сільгосппризначення в межах одного населеного пункту – не більше 100 га «в одні руки». Документ народні депутати мали б розглядати вже на осінній сесії. Втім, у порядку денному цієї сесії такого законопроекту немає.
«Документ не пройшов необхідні процедури, і профільний комітет його не отримав. Моє особисте враження – на цій сесії законопроект про обіг сільгоспземель вноситися не буде», – наголошує перший заступник голови парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Тарас Кутовий, слова якого цитує Forbes Україна.

Українці не схвалюють
За словами Миколи Кобця, якщо українські землі і надаватимуть в оренду китайським корпораціям, то буде це не раніше 2015 року. До президентських виборів, наголошує експерт Земельної спілки України, робити це ніхто не наважиться, оскільки українці, як показують соціологічні опитування, виступають проти довгострокової оренди чорноземів іноземними компаніями.

Немає коментарів:

Дописати коментар