- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

пʼятницю, 22 квітня 2016 р.

Право "вибивати" борги з українців хочуть віддати приватним колекторам

У Раді на порядку денному було обговорення закону про створення нового для України інституту - приватних фірм з вибивання боргів, який був сприйнятий депутатами дуже неоднозначно і експерти висловлюють свої побоювання в разі його прийняття. Про це повідомляють "Вести".


Прихильники називали закони реформою виконавчої служби, противники - створенням приватних армій.
Рада обговорила закони. Вони прийняті за основу раніше, але потрібна доробка, двічі ставили на голосування, але кворуму не вистачало.
"У всіх фракцій є підтримка. Рано чи пізно ми ці закони приймемо", - підтвердив спікер Андрій Парубій.
"Ви знаєте, що відбувається? Якщо людина не заплатила за комунальні послуги, заходять виконавці і виносять телевізори, холодильники і навіть ношені речі!" - Прокоментувала закон Олександра Кужель.
Йдеться про те, що приватні колекторські контори будуть працювати за преміальні: чим більше боргів повернуть банкам, тим більше зароблять.
Держвиконавцям залишать право забирати дітей з сім'ї, виселяти людей, забирати речі у інвалідів, конфіскувати майно (не плутати зі стягненням боргів). Вони ж будуть вирішувати питання з державної заборгованості. Всім іншим займуться приватні колектори.
Зі слів юриста Вадима Хабибулліна, на них не буде стримуючих факторів. А якщо фірма втратить ліцензію, то завтра ж на її місці з'явиться нова, адже процедуру реєстрації полегшено: "Як тільки закон набуде чинності, банки зроблять колекторами своїх охоронців. І по квартирах будуть ходити не відносно ввічливі держвиконавці, а бандити, на яких не буде управи".
Масштаб лиха значний. За статистикою, нестягнутих боргів накопичилося на 600 млрд грн. Серйозний стрибок був після підвищення тарифів ЖКГ. За оцінками Хабибулліна, тепер близько 95% українців винні банкам або державі.
"Таких заборгованостей з ЖКГ не було ніколи. І коли опис майна стане масштабним і народ піде на вулиці, то влада скаже: ми ні при чому, це приватні фірми", - вважає представник профспілки "Голос народу" Віктор Малиновський.


Немає коментарів:

Дописати коментар