- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

вівторок, 29 грудня 2015 р.

Інформує ГПУ (відео, аудіо, фото - справа Корбана)


В ході обшуків, проведених у Г. Корбана, знайдено «чорнову» бухгалтерію та записи, що свідчать про рейдерське захоплення ряду підприємств (додано відео та аудіо)


Слідчим управлінням прокуратури міста Києва здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами захоплення в м. Дніпропетровську Голови Держземагентства України та захоплення в м. Дніпропетровську директора Департаменту Дніпропетровської міської ради як заручників (ч. 2 ст. 289, ст. 349 КК України), створення та участі у злочинній організації (ч. 1 ст. 255 КК України), привласнення грошових коштів в особливо великих розмірах благодійної організації «Фонд оборони країни» (ч. 5 ст. 191 КК України) та перешкоджання діяльності виборчих комісій (ч. 3 ст. 157 КК України).

Окрім того, у вказаному провадженні досліджуються факти фіктивного підприємництва (ч. 2 ст. 205 КК України), легалізації доходів, отриманих злочинних шляхом (ч. 2 ст. 209 КК України) та ухилення від сплати податків (ч. 2 ст. 212 КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено, що до зазначених кримінальних правопорушень причетний колишній заступник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Г. Корбан, якому 4 листопада 2015 року повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 157, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 289, ст. 349 КК України, та обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

В рамках розслідування зазначеного кримінального провадження було проведено ряд обшуків, зокрема за місцем проживання Г. Корбана. Про це під час брифінгу повідомили прокурор Генеральної прокуратури України В. Карпунцов та слідчий в особливо важливих справах Головного слідчого управління Генеральної прокуратури М. Макєєв. 

В ході обшуків вилучено «чорнову» бухгалтерію та записи, в яких зазначені витрати на фінансування народних депутатів, зокрема членів партії «Укроп», із зазначенням прізвищ Б. Філатова, В. Парасюка, А. Денисенка, В. Купрія та інших. Так, записи свідчать про виплату вказаним депутатам «тіньової» заробітної плати та фінансування інших витрат, зокрема проживання в готелях, транспортні витрати, відрядження тощо. Отримання вказаних коштів депутати «відпрацьовували», ймовірно надаючи певні послуги, являючись, наприклад, на судові засідання та, вчиняючи різні дії з метою збурювання громадськості: викрикували лозунги, зчиняли бійки в судах, а також виступали в ЗМІ, поливаючи брудом опонентів своїх «роботодавців» на замовлення. 

Окрім того, за словами слідчого, були знайдені та вилучені чорнові записи про перерахування коштів у Фонд оборони країни, фінансування членів політичної партії «Укроп», розміщення замовних матеріалів у ЗМІ, оплату участі громадськості у різних заходах, фінансування виборчих кампаній тощо. 

Також є записи, де зафіксовані суми виплат в якості «заробітних плат» працівникам районних райвідділів міліції, суддям районних судів м. Дніпропетровська та інших українських судів за різні «послуги» на кшталт зняття арештів з рахунків підприємств, контроль та супроводження кримінальних проваджень тощо. Вилучено матеріали, які свідчать про винесення судами рішень на замовлення вказаної злочинної організації. 

Також, як зазначив представник ГПУ, в рамках розслідування кримінального провадження були здобуті ряд аудіозаписів. На одному з них чути розмови між одним із вказаних народних депутатів та адвокатом Г. Корбана. Під час розмови учасники обговорювали обставини викрадення Голови Держземагентства України С. Рудика. Також у розпорядженні слідства є аудіозапис розмов Г. Корбана з народними депутатами, де він вимагає від них невідкладно залишити засідання Верховної Ради і виїхати терміново в інше місто для виконання певних завдань; аудіозапис розмови з особою, що свідчить про його вплив на винесення рішень судами різних інстанцій в своїх злочинних цілях; аудіозапис про голосування депутатами міської ради м. Дніпропетровськ за прийняття потрібних рішень тощо. 

Окрім того, Генеральною прокуратурою України розслідується кримінальне провадження за фактом рейдерських захоплень ряду підприємств, зокрема СПП «Чумаки» та ТОВ «Інтерлізингвест» на території всієї України, до вчинення яких може бути причетний Г. Корбан.

Серед вилучених в ході обшуків матеріалів є записи, які можуть свідчити про перерозподіл коштів від підприємств, захоплених в ході рейдерської діяльності. Так, згадуються окремі проекти під кодовими назвами «проект Чумаки», «Вагони», «Заправки», «Хлібзавод», зокрема інформація про витрати, вартість об’єктів, розподілення прибутків тощо. 

Під час розслідування підозрюваному Г. Корбану неодноразово вручались повістки про виклик для проведення слідчих і процесуальних дій, однак на виклики жодного разу він не з'явився, посилаючись на погіршення стану здоров’я.

Було проведено медичне обстеження вказаної особи, за наслідками якої лікарі надали висновок про те, що стан здоров’я Г. Корбана задовільний і він може брати участь у судових засіданнях. 

28 грудня 2015 року Дніпровським районним судом м. Києва міру запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту Г. Корбану змінено на тримання під вартою.

Нагадаємо, у жовтні 2015 року Генеральною прокуратурою спільно зі Службою безпеки України у містах Києві, Дніпропетровську, Харкові, Одесі, Херсоні, Черкасах та інших регіонах держави під час розслідування кримінального провадження розпочато проведення широкомасштабної спецоперації, спрямованої на виявлення, документування та ліквідацію особливо небезпечної злочинної організації, яка займалась розкраданням коштів в особливо великих розмірах, викраденням людей і транспортних засобів.

























1 коментар: