- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

середу, 2 грудня 2015 р.

Як притягнути до відповідальності суддю? (ІНФОГРАФІКА)

У складних ситуаціях, коли дійти згоди важко, ми всі сподіваємось на суд. Але що робити, якщо навіть суддя порушує закон?
За статистикою, на суддів України надходить близько 15 тисяч скарг щороку. І тільки одиниці отримують максимум догану від вищих інстанцій.

Підстави для дисциплінарної відповідальності суддів та формування органів, які здійснюють дисциплінарне провадження, встановлені Законом України «Про судоустрій та статус суддів». Вони наведені нижче у вигляді інфографіки.
Рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів мають ухвалюватися більшістю голосів. Органи формуються з’їздами, а рішення приймаються колегіально, що створює певний баланс, щоб уникнути заангажованості й упередженості.
Доказовою базою можуть бути будь-які матеріали, які свідчать про порушення суддею або суддівської етики або процесуального права. Як правило, доказовою базою є сама справа. Наприклад, якщо суддя безпідставно затягує розгляд справи – це відображено у її хронології: коли були засідання, коли відкладалися, чому відкладалися, коли суддя не з’являвся на засідання. Також проти судді можуть свідчити учасники самого судового процесу.
До судді можуть застосувати такі дисциплінарні стягнення:
·                     Попередження
·                     Догана
·                     Сувора догана
·                     Тимчасове відсторонення від посади на строк від 1 до 6 місяців з позбавленням доплат
·                     Направлення до Національної школи суддів для підвищення кваліфікації
·                     Направлення на кваліфікаційний іспит для оцінки, чи може суддя здійснювати судочинство
·                     Переведення до нижчого суду без права повернення, або тільки за конкурсом
·                     За порушення суддівської присяги – звільнення
Оскаржити стягнення суддя може в адміністративному порядку в Адміністративному суді протягом місяця.
Якщо врахувати, що подання позову або скарги на рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності зупиняє дію цього рішення, стає зрозумілим чому тільки одиниці отримують максимум догану від вищих інстанцій.

Інфографіка Валерії Клапоушенко

Немає коментарів:

Дописати коментар