- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

вівторок, 5 серпня 2014 р.

Огляд цін на бронежилети для АТО


Після скасування ПДВ та мит бронежилети для військових або не подешевшали, або подорожчали.
Після серії публікацій «Брехня про бронежилети для армії» чини Міноборони на деякий час перестали нести ахінею про свої видатні логістичні надбання та вкрай оперативне забезпечення десятками тисяч бронежилетів учасників АТО. Але потім продовжили цінові ігрища.


Міноборони: ціни нібито впале, але…

Міноборони, відмінивши 4 липня скандальну закупівлю 10 тисяч бронежилетів «Корсар 4» (пам’ятаєте звинувачення у бік АМКУ?), таки згадали за те, що виділені на бронежилети гроші лишились неосвоєними. І аж 28 липня оголосили нову закупівлю із переговорною процедурою, замовивши улюбленому постачальнику ТОВ «Темп-3000» 9 тисяч бронежилетів «Корсар М3-4» які, за словам заступника міністра Петра Мехеда, «є єдиними, які мають бути у наших військовослужбовців». Наразі винесено акцепт по ціні 4800 гривень з ПДВ за штуку. Невідомо чи є у цих броніків додатковий захист шиї, паху та плечей. Бо технічні вимоги у обґрунтуванні переговорної процедури Міноборони не оприлюднило.
По відношенню до попередньої угоди між Міноборони і «Темпом» від 20 травня ціна на бронежилети впала. Тоді їх закуповували по 5140 грн., а зараз – на 340 грн. дешевше, тобто на 7% дешевше.
Але тут є один нюанс. Тендерно-закупівельні та реально-постачальницікі ціни на бронезахист для сил АТО мали впасти значно більше.
Справа в тому, що 1 липня Рада прийняла закони № 1560-VII й № 1561-VII, якими звільнено від сплати ввізного мита, імпортного ПДВ, а також сплати ПДВ при постачанні по Україні бронежилетів, кулезахисних шоломів та матеріалів для їх виготовлення.
Президент Петро Порошенко, який ще у травні чітко сформулював своє бачення щодо забезпечення учасників АТО, все-таки примудрився протягнути з підписом цих законів до 21 липня і ще через два дні вони набули чинності.
У будь-якому разі, починаючи з 23 липня всі постачальники бронежилетів для замовників з структур АТО звільнені від сплати 20% ПДВ.
Тож ціна бронежилетів для армії мала б впасти з 5140 грн. не до 4800, а до 4112 грн. Але цього не відбулось. Висновки зробіть самі.

Нацгвардія: ціни зросли?


Військова частина 2276 (база зберігання зброї та боєприпасів Нацгвардії) 16липня замовило у «Темп-3000» за переговорною процедурою 2000 бронежилетів «Корсар М3с» та 3000 протикулевих шоломів «Каска-2М». Шоломи (аналогічні польсько-«коломойським», клас захисту 1А) акцептовано по 2800 гривеньза штуку. Це на 200 гривень дорожче від пропозиції, поданої «Темпом» до МВС того ж дня разом з «Авіасом». «Одноденна» дельта складає 600 тисяч.
Та найбільший підйом у «Темп-3000» вийшов на бронежилетах, акцептованих Нацгвардією по 5800 гривень за штуку.
Справа в тому, що за місяць до цього той саме «Темп» пропонував тій-таки в/ч 2276 ту ж модель бронежилету «Корсар М3с» 4 класу захисту рівно вдвічі дешевше – по 2900 гривень за штуку.
Нагадуємо, за цей місяць імпортні компоненти для збирання «Корсарів» подешевшали на ставку ввізного мита (5-20%) плюс ввізне ПДВ (20%). Й ціна готових бронежилетів «полегшала» на 20% постачальницького ПДВ. Підрахувати дельту на цій закупівлі спробуйте самі.
Ці підрахунки можуть виявитись некоректними за єдиної умови – якщо Нацгвардія насправді купує не четвертий, а п’ятий клас захисту, не повідомляючи про це у конкурсній документації. Тоді це можна буде розглядати як «благодійність». Бо такі бронежилети «Темп-3000» 16 липня пропонував по 8000 гривень за штуку на псевдотендері із заздалегідь визначеним переможцем – «Авіасом». Тобто, не такі вже «Корсари» від «Темп-300» погані, як це представляв Аваков, і цілком, виявляється, підходять для Нацгвардії.

Прикордонники: дешевше після арешту


Бронежилетні закупівлі прикордонників для АТО також мають свої пікантні нюанси, які вимагають невеликого занурення у передісторію.
15 травня СБУшники взяли генерала Держприкордонслужби при отриманні ним 350 тис. гривень хабара. Генералом виявився Олег Лантвойт, головний закупівельник прикордонників, директор Департаменту забезпечення прикордонної служби з 2011 року, з 2002 року – беззмінний заступник головного прикордонника Миколи Литвина, брата екс-спікера Верховної Ради.
За інформацією поінформованих джерел, Олега Борисовича брали ніби-то на хабарі від відомої приватної фірми. Нібито за преференції у виборі постачальника бронежилетів. Але після затримання Лантвойта було терміново звільнено. І згодом не було жодних даних про його взяття під варту.
16 травня тодішній головний борець із корупцією в прикордонній службі генерал Олександр Ліщинський був швиденько переведений з відомства Литвина на посаду заступника Міністра оборони (тоді ще Коваля). Зараз він використовує свій корисний досвід (пригадуєте історію з не хабарником/шахраєм полковником Макаровим?) у матеріальному забезпеченні та корупційному аудиті у статусі заступника Гелетея.
Тобто у травні у прикордонній службі відбувся якийсь вибух, і він добряче налякав місцевих тиловиків. Переляк діяв щонайменше до 25 червня, колив/ч 1489 (окрема комендатура охорони і забезпечення прикордонників) замовила «Темп-3000» майже 4,5 тисячі бронежилетів «Корсар 4п» по 2495 гривень за штуку. У міліцейських формах звітності він проходить як «Корсар-4 (4п)». Це найнижча закупівельна ціна на бронежилети для АТО.
Для порівняння, армія 25 травня закупила 7080 штук бронежилетів під назвою «Корсар 4» за ціною4140 гривень за штуку.
Втім, переляк в прикордонних закупівельників швидко минув, і вже 23 липня військова частина 1471 (центральна база забезпечення прикордонників) акцептує пропозицію «Темп-3000» на закупівлю 2 тисяч бронежилетів 4 класу захисту. По 4500 гривень за штуку. Також замовлено 2800 кулезахисних шоломів по 2595 гривень за штуку.

Інші: різне


Втім, на «Темпі-3000» та «Авіасі» світ клином не зійшовся, є й інші тендерні постачальники бронежилетів. Київське ТОВ «Матеріалознавство» за договорами від 10 червня та 17 липня із Івано-Франківською в/ч 1241 Нацгвардії поставило аналоги «Корсарів» 4 класу захисту з додатковими елементами по 5980 гривень та по 5800 гривень відповідно.
А Головне Управління МВС України в Запорізькій області акцептувало пропозицію ТОВ «Матеріалознавство» на поставку 180 бронежилетів 6го (найвищого) класу захисту «Модуль 6К». 125 жилетів у базові комплектації коштуватимуть 9120 гривень за штуку, а 55 із додатковим захистом шиї та паху – 10242 грн.
Тож сподівання на здешевшання бронежилетів для АТО після обнуління мита та ПДВ явно не справдилися. Тим паче, що вимогу закону щодо неврахування ПДВ у ціні поставок бронежилетів учасникам АТО ніхто й не збирається виконувати.
До слова, така саме ситуація і з медикаментами для сил АТО, яким тими ж законами були так само обтулені мита та ПДВ.


Володимир Лютий, для «Наших Грошей»

Немає коментарів:

Дописати коментар