- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

понеділок, 7 квітня 2014 р.

За які ідеали стояв Майдан?

До написання цієї статті мене спонукало те, як почали себе поводити люди, яких Майдан привів до влади. А все вказує на те, що, начебто промайданівська, влада не знає,як тепер спекатися від активістів Майдану, як заговорити і перевести увагу українського суспільства на другорядні теми, як не виконати вимог Майдану.


А головна вимога Майдану записана в п’ятій статті Конституції України: «Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування».  Це означає, що потрібно міняти повністю систему влади і управління в державі. Верховна Рада повинна прийняти закон «Про міські , селищні і сільські громади» , змінити виборче законодавство і обирати людей до владних інституцій не за партійною квотою, а від місцевих громад. Зрозуміло, що це справа не одного дня – людей треба привчати і навчати бути господарями на своїй землі.
На Майдані всіх нас єднало прагнення до Волі і Справедливості, а ще відчуття загрози втрати своєї споконвічної ідентичності. Ще до Вільнюського саміту в мене особисто, і я думаю не тільки в мене, було відчуття небезпеки, в разі відміни проєвропейського курсу України і повороту її на схід до Росії, повної втрати незалежності, а з часом і своєї української ідентичності. Тому, я думаю, наша молодь, студенти на підсвідомому рівні вийшли в кінці листопада минулого року на Майдан не тільки захищати наш курс на Європу, а й на захист свого права бути господарями в «своїй хаті», бути українцями. І хоч називають події останніх місяців в Україні революцією гідності, для мене особисто і для мільйонів українців це була, перш за все, Національна  революція. Про це чомусь більшість ЗМІ України не люблять говорити, неначе соромлячись того, що ми є українцями і живемо споконвічно на своїй, Богом даній землі. Який переполох зчинили ті ж самі ЗМІ, коли Верховна Рада відмінила закон Колісниченка-Ківалова. Відразу звинуватили нову владу в утисках російськомовних і всі,як один, почали вести свої передачі іноземною, тобто російською, мовою на підтримку «русскоговорящих». Звернення переляканого Яценюка, який всіх запевняв, що вони з дружиною вдома розмовляють російською мовою, передавали кілька днів підряд, щоб заспокоїти україноненависників. В мене виникає запитання: «А хто захистить українців, їхнє право розмовляти українською мовою?». Чомусь ніхто не згадує про те, що ще до 1941 року в східних і південних областях України, в Білгородській, Курській областях Росії, на Таганрогщині і Кубані більшість населення розмовляли українською мовою. Та яке там до 1941 року! Я народився і жив до 15 років в Луганській області, в шахтарському краї і добре пам’ятаю, що ще в 60-х роках і на початку 70 – х більшість населення розмовляли українською мовою, на свята скрізь було чутно українські пісні. І коли зараз нам розказують, що там більшість населення російськомовне, бо так, бачите, історично склалося, то потрібно спитати: «А хто їх зробив російськомовними, хто відірвав від рідного коріння, хто проводив злочинний геноцид і лінгвоцид українського народу?». Злочинна російська шовіністична влада, яка під виглядом Радянського  Союзу поневолила інші нації, в тому числі і українців, створювала нову спільноту – радянський народ. Якщо ми хочемо збудувати сильну і економічно незалежну Україну, то повинні ліквідувати це джерело нестабільності, російськомовний елемент українського суспільства. Яким чином? Нагадати їм хто вони, хто були їхні батьки і діди, хто їх зробив російськомовними. Для цього українська влада повинна розробити довгострокову програму розвитку української мови в південно-східних регіонах і в центрі України з обов’язковим закладенням в держбюджет грошей на цю програму. Українська мова повинна стати об’єднуючим чинником нашої держави!
Військова агресія Росії проти України і анексія Криму показали всьому світові справжнє обличчя сучасної Росії. Для українців, хто ще вірив в те,що ми братні народи, стало очевидним, що перед нами ворог, який ніколи не змириться з незалежною Україною. Ми повинні всі усвідомити, що Україна і Росія перебувають в стані війни, яка йшла всі ці 23 роки незалежності, просто зараз вона перейшла в відкриту стадію агресії. Перемогти цього підступного ворога, у якого значна перевага в військовій силі, можна тільки об’єднавшись в єдиний моноліт, тільки силою нашого незнищенного Духа. За час правління Януковича Росія і її ФСБ заклали в Україні розгалужену мережу своїх шпигунів, яку потрібно негайно знешкодити. Поки що вимога Майдану про негайну люстрацію владних структур гальмується новою владою, а це під час воєнних дій неприпустимо. Під час воєнних дій інформаційна безпека те ж грає велику роль. Поки що за відключенням чотирьох центральних каналів телебачення Росії нічого в цій важливій сфері не відбувається. Українські FM радіостанції продовжують крутити пісні російських співаків, які підтримали війну проти України, наприклад група «Любе», Газманов і багато інших. Центральні телеканали продовжують показувати в прайм-тайм «Вулиці розбитих ліхтарів», «Менти», «Солдати», всілякі спецнази та інший російський агітпроп. Можна тільки уявити собі,як під час війни між СРСР і Німеччиною Сталін дозволив показувати німецькі агітаційні фільми типу «Тріумф Волі». А в нас показують  і вважають це нормальним, аби не розсердити російськомовних. Продовжують виходити в Україні газети «Известия в Украине», «Комсомольская Правда в Украине» та інші. Оборонні заводи в Україні продовжують виробляти військове обладнання для армії Росії, щоб не залишити людей без роботи. Як бачимо небезпека для нашої незалежності велика і ми повинні бути в повній бойовій готовності, помилок , які нова влада допустила в Криму, ми не повинні допустити, всі, як один повинні стати на захист України! Поки що більшість населення південно- східних регіонів веде себе пасивно, вичікуючи чим все закінчиться біля телевізорів. Це є результатом попередньої політики створення гомо совєтікус. Тому дуже важлива підтримка Центру і Заходу України, щоб приборкати сепаратистські рухи на Сході України. Дуже важливо зараз, щоб новостворена Національна Гвардія,як найбільш патріотично налаштована, була направлена на підсилення наших збройних сил в східні області. І для гарантії нашої безпеки в протистоянні з Росією наша влада повинна домагатися виконання Будапештських домовленостей від гарантів США і Англії, від ООН і ОБСЄ введення більш жорстких санкцій проти агресора. Тільки спільні дії України і світового співтовариства допоможуть нам вистояти в цій війні.

Слава Україні!  Ми переможемо!


07.04.2014р.   Микола Заремба.

Немає коментарів:

Дописати коментар