- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

суботу, 29 червня 2013 р.

Ціни на їжу: ми живемо, як у Європі


За витратами на їжу українці зрівнялися з європейцями.
 При цьому зарплати у нас одні з найнижчих в Європі, якщо не враховувати Молдову.
 Головний статистичний орган Євросоюзу порівняв ціни на продукти харчування, алкоголь і сигарети в країнах Європи і в тих, які входять в європейську орбіту, - Норвегії, Швейцарії, Туреччині та країнах Балканського півострова.
 Отриманий результат можна звести до простої формули: де вищі зарплати, там вищі ціни. І навпаки.

Ціни на продукти

 Наприклад, у Норвегії за хліб доведеться заплатити 10-30 крон (14-40 грн), за кілограм хорошої свинини — 130-140 крон (175-190 грн). За пляшку хорошого вина — 100 крон (135 грн), за пачку сигарет — 200 крон (270 грн). При цьому середня зарплата в країні — 30 тисяч крон (40,5 тис. грн).

 "Ціни у нас дійсно дуже високі. У сусідній Швеції, наприклад, купувати їжу дешевше. У середньому на продукти у мене йде одна шоста частина зарплати: близько 5 тисяч крон на місяць (6700-9400 грн)", - розповіла мешканка Осло Наталя.

 У Болгарії ж, де середня зарплата — 350-380 євро (3800-4100 грн), ціни на продукти одні з найнижчих в Євросоюзі. Великий буханець хліба коштує 0,5 євро (5,4 грн). Хороша свинина — від 7 євро за кг (75 грн). Хороші білі вина коштують 3-5 євро за пляшку (32-55 грн). Пачка сигарет - 2,5 євро (27 грн). «На їжу йде велика половина зарплати», — говорить болгарська журналістка Ангеліна Піскова.

В Україні

 А ось в Україні європейська формула не працює. Зарплати у нас одні з найнижчих в Європі, якщо не вважати Молдову. Зате ціни на продукти цілком порівнянні з європейськими. За даними Держкомстату, середня зарплата у нас — близько 3000 грн (близько 5000 грн в Києві). Кілограм свинини коштує близько 50 грн, буханець хліба — 5,25 грн, батон — 3,80 грн. Пляшка вина — близько 35-45 грн, пачка сигарет — від 10 до 14 грн. «Ціни на продукти, на відміну від Європи, сильно завищені через кінцевих продавців, які вважають, що їх бізнес повинен окупатися максимум за два роки», — говорить аналітик МЦПД Олександр Жолудь. А ось сигарети і міцний алкоголь у нас дешевше через більш низькі акцизи.

Мінус Європі

 Але є і ще один важливий нюанс. Виходить, що болгари та інші младоєвропейці, вступивши в ЄС, як і українці, витрачають велику частину зарплати на їжу. У чому ж справа?

 "Болгарія не зрушилася з мертвої точки тому, що при владі у нас — колишні комуністи. Вони не проводять реформу судової системи, не борються з корупцією та оргзлочинністю. Через корупцію у владі нам навіть кілька разів зупиняли платежі за європейськими фондами", - каже Піскова.

 Є й інша думка. "У Європі дуже дорогі послуги: комуналка, громадський транспорт. Все це знаходиться в руках приватних компаній, і людям доводиться оплачувати їх повну ціну. У нас же послуги дешевше в рази", - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. До речі, у січні цього року в Болгарії через рахунки за електроенергію, що доходили іноді до рівня середньої зарплати, люди навіть вийшли протестувати на вулиці. Або, приміром, у сусідній Польщі середній рахунок за квартиру в 50 "квадратів" - від 350 до 500 злотих (840-1200 грн). В Україні квартплата за таку ж квартиру складає в середньому 400 грн.


Немає коментарів:

Дописати коментар