- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

пʼятницю, 26 грудня 2014 р.

Адольф Гітлер: Ми хочемо створити Велику Німеччину, яка об'єднає всі германські народи (інтерв'ю 1923 р.)


Інтерв'ю, яке у Гітлера в 1923 році взяв американський публіцист Джордж Сильвестр Вірек. Воно було передруковано журналом Liberty в 1932 році.

З Гітлером я зустрівся не в штаб-квартирі партії - "коричневому домі" в Мюнхені, - а на приватній квартирі, де живе відставний адмірал кайзерівського флоту. За чаєм ми говорили про долю Німеччини.


Адольф Гітлер: Більшовизм - найбільша загроза нашій країні. Прикінчити більшовизм в Німеччині - значить повернути владу 70 мільйонам людей. Франція зобов'язана своєю міццю не армії, а більшовицьким силам і розброду в наших рядах. Життя Версальського і Сен-Жерменського договору підтримує тільки німецький більшовизм. Версальський мир і більшовизм - дві голови одного дракона. Ми повинні зрубати обидві.

Коли я стану на чолі Німеччини, я перестану платити данину іноземним державам, і покінчу з більшовизмом всередині країни. 


(Адольф Гітлер залпом осушив чашку, немов у ній був не чай, а більшовицька кров).


- Чому ви називаєте себе націонал-соціалістами, адже програма вашої партії - повна антитеза тому, що зазвичай асоціюється з соціалізмом?

- Соціалізм - це вчення про те, як слід дбати про загальне благо. Комунізм - це соціалізм. Марксизм - це не соціалізм. Марксисти вкрали це поняття і спотворили його сенс. Я вирву соціалізм з рук "соціалістів".

Соціалізм - давня арійська, німецька традиція. У наших предків-германців були общинні землі. Вони виробили принцип загального блага. Марксисти не мають права називатися соціалістами. Соціалістичне вчення, на відміну від марксизму, не відкидає приватну власність. Крім того, знову ж таки на відміну від марксизму, воно не заперечує роль особистості, і значення патріотизму.


Ми могли б назватися ліберальною партією, але обрали іншу назву - націонал-соціалісти. Ми не інтернаціоналісти. Наш соціалізм носить національний характер. Ми вимагаємо, щоб держава виконувала вимоги продуктивних класів на основі расової солідарності. Для нас раса і держава - одне і те ж.


Зовнішність самого Гітлера не в усьому відповідає ідеалу німця. Темне волосся говорять про те, що серед його предків були уродженці Альп. Багато років він відмовлявся фотографуватися. Це було частиною його тактики - знати Гітлера в обличчя повинні були тільки друзі, щоб у момент кризи він міг з'являтися тут і там, де завгодно, без ризику бути виявленим. Сьогодні його впізнають навіть мешканці самого глухого німецького хутора. Зовнішність голови націонал-соціалістів дивним чином контрастує з агресивністю його поглядів. Мабуть жоден реформатор в історії, готовий пустити на дно корабель існуючої державності, і "різати глотки" політичним противникам, не мав настільки м'яких манер.

- Які головні опори вашої політичної платформи?

- Ми віримо в принцип: у здоровому тілі здоровий дух. Якщо дух нації здоровий, то і політичне" тіло "буде міцним. Моральне та фізичне здоров'я - це синоніми.

- Муссоліні говорив мені те ж саме. 

(У відповідь Гітлер широко посміхнувся).

- Трущоби на дев'ять десятих винні в людських пороках, а решта довершує пияцтво. Жодна здорова людина не стане марксистом. Здорові люди розуміють значення особистості. Ми боремося проти сил руйнування і виродження. Баварія - відносно здорове місце, оскільки вона не повністю піддалася індустріалізації. Однак вся Німеччина, і Баварія в тому числі, приречена на інтенсивну індустріалізацію тому, що територія нашої країни невелика. Якщо ми хочемо врятувати Німеччину, нам слід подбати, щоб наші селяни зберігали вірність землі. Для цього нам необхідний життєвий простір - щоб дихати на повні груди, щоб працювати.

- І де ж ви знайдете цей простір для роботи?

- Нам необхідно повернути наші колонії і розширюватися на схід. Був час, коли ми могли панувати в світі поряд з Англією. Тепер же ми можемо "розпрямити ноги" лише у східному напрямку. Балтійське море за необхідності повинно стати німецьким озером.

- Та хіба Німеччина не може відвоювати свої позиції в світі економічним шляхом, без територіальної експансії?

(Гітлер похитав головою).

- Економічний імперіалізм, як і військовий, заснований на силі. Щоб вести масштабну міжнародну торгівлю, потрібен міжнародний вплив. Наш народ ще не навчився мислити категоріями міжнародного впливу та міжнародної торгівлі. Однак Німеччина не зможе розширюватися в економічному чи територіальному плані, поки вона не поверне втрачене, і не знайде власне "я".

Ми опинилися в становищі людини, чий будинок згорів. Для початку їй потрібен дах над головою, і тільки після цього вона може приступити до здійснення далекосяжних планів. Нам вдалося створити щось на зразок тимчасового притулку, що захищає від дощу. Але від урагану з градом він вберегти не може. Тим не менш, біди сиплються на нас, немов град. На Німеччину обрушилася справжня буря - національна, моральна і економічна катастрофа.

Симптом катастрофи, яку ми переживаємо - аморальність нашої багатопартійної системи. Парламентська більшість коливається відповідно до настрою. Парламентське правління відкриває двері для більшовизму.

- Деякі німецькі мілітаристи виступають за союз з Радянською
 Росією, але ви проти цього?

- Політичні комбінації, на яких ґрунтується єдиний фронт, надто нестійкі. Вони роблять проведення чіткого політичного курсу практично неможливим. Всюди я бачу зигзаги, компроміси і поступки. Наші конструктивні сили сковує по руках і ногах тиранія кількісних показників. Ми помилково застосовуємо до живого організму держави арифметику і механістичність, властиві економіці. Загроза в тому, що нас стає все більше, а наші ідеали постійно слабшають. Самі по собі кількісні показники не мають значення.

- Але що якщо Франція зробить каральні заходи, знову вторгшись на вашу територію? Вона вже окупувала Рур, і може зробити це знову.

- Неважливо, - Гітлер ставав все більш схвильованим, - скільки квадратних миль окупує ворог, якщо в народі прокинувся національний дух! Десять мільйонів вільних німців, готових вмерти, щоб жила їхня країна, будуть сильніші, ніж 50 мільйонів, чия воля паралізована, а расову самосвідомість підірвано інородцями!

Ми хочемо створити Велику Німеччину, яка об'єднає всі німецькі народи. Але порятунок країни може початися і з крихітного п'ятачка. Навіть якщо б у нас було всього 10 акрів землі, але ми готові були б пожертвувати життям, захищаючи їх, ці 10 акрів стали б центром відродження нації. У наших робітників дві душі - одна німецька, інша марксистська. Ми повинні розбудити їх німецьку душу, а бур'яни марксизму вирвати з коренем. Марксизм і германізм - поняття взаємовиключні.

У німецькій державі, якою я її бачу, не буде місця інородцям, нам не потрібні будуть паразити - лихварі, спекулянти, і всі, хто не здатний займатися плідною працею.

Вени на чолі Гітлера загрозливо здулися. Його голос звучав дедалі голосніше, заповнюючи кімнату. У цей момент пролунав стук у двері. Послідовники Гітлера, які, мов охоронці, завжди знаходяться поблизу, нагадували вождю, що йому пора їхати на мітинг.

Гітлер одним ковтком допив чай і підвівся, даючи зрозуміти, що інтерв'ю закінчене.

Джордж Сильвестр Вірек (Георг Сильвестр Фірек) (1884-1962) - американський поет, письменник і публіцист німецького походження. Народився в Німеччині, в дванадцятирічному віці переїхав з батьками до США. Виступав з германофільських позицій в роки Першої світової війни. У 1920-х рр.. взяв інтерв'ю у кількох впливових політиків і діячів культури того часу. У 1923 р. розмовляв з лідером НСДАП Адольфом Гітлером (жодне з великих американських видань в той момент не погодилося опублікувати текст інтерв'ю, оскільки Гітлер був маловідомим політиком, і Вірек надрукував його в своєму журналі American Monthly). У 1930-х рр.. співчував нацистам, і відповідно до американського законодавства зареєструвався як оплачуваний "піар-агент" іноземної держави - Німеччини. У роки другої світової війни за свою пронімецьку діяльність був засуджений (перебував в ув'язненні з 1942 по 1947 р.). Згодом визнав своє захоплення нацизмом помилкою. Автор низки поетичних збірок і прозових творів.


Немає коментарів:

Дописати коментар