- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

суботу, 29 червня 2013 р.

НАКАЗ: ДРУКУВАТИ ГРОШІ!



Друкуючи гроші, уряд хоче "прискорити інфляцію"

Ціни, які в Україні "завмерли" і, за офіційною статистикою, начебто не зростають п'ятий місяць поспіль, нарешті почали турбувати очільника Кабміну. Прем'єр-міністр заявив про необхідність "розкрутити" інфляцію. Як ціни змусять піти догори?
"Три роки наполегливої роботи показали, що можна навіть у важких умовах підтримувати економічну стабільність, -- сказав прем'єр-міністр Микола Азаров. -- Мало того, у нас зараз проблема іншого плану: нам трошки треба розкрутити інфляцію". У той же час керівник Кабміну заспокоїв: "Якщо ми будемо збільшувати цей показник, то він все одно буде контрольований".
 -- По-перше, в уряді помиляються, кажучи, що ціни не зростають, -- каже Валерій Кузьменко, кандидат економічних наук, головний науковий співробітник Науково-дослідного економічного інституту Міністерства економічного розвитку i торгівлі. -- Це досить викривлена картина. Середньозважені ціни й справді не дуже зростають, але якщо подивитися на ціни на товари першої необхідності, то деякі з них збільшуються.
 -- Як уряд може збільшити інфляцію?
-- Прийоми відомі. Їх використовує не стільки уряд, скільки Нацбанк. Він просто "впорскує" певну грошову масу, і під впливом цього монетарного фактора ціни насправді можуть змінитися.
-- Тобто йдеться про друк грошей?
-- Так, це прихована емісія. Цей метод завжди використовували. Недавно дійсно був час, коли грошей формально не вистачало. Маємо цікавий феномен: третій квартал поспіль у країні технічна рецесія, четвертий квартал -- спад економіки (з точки зору виробництва), але при цьому, за статистикою, доходи наших людей зростають. Тобто, якщо рахувати ВВП за рівнем споживання людей, то він не зменшується.
 -- Як таке можливе?
-- Відповідно до оцінок ситуації експертами, це пов'язано з тим, що дедалі більше людей надсилають з-за кордону перекази або передають гроші. Вони працюють на нашу економіку, зростає рiвень споживання. А це впливає на ціни. Це також свого роду емісія, але така, що відбувається не через друк гривень Нацбанком, а через передачу грошей -- залучення додаткових потоків з-за кордону.
-- Чи достатньо буде для економіки "пришвидшення" інфляції до 1,5 -- 2%?
 -- Як відомо, власне у Євросоюзі діє обмеження 2%. Думаю, що таке "пришвидшення" у нас не дуже вплине на українську економіку. Це не ті відсотки, які здатні запустити її. Якби у нас була інфляція в межах 7 -- 8% (цьому можуть посприяти інновації), то тоді економіка запрацювала б.
 -- Якщо Нацбанк надрукує гроші, то за який час ми побачимо, що показники інфляції зросли до запланованих?
-- Лаг, тобто запізнення між цими процесами, становитиме приблизно квартал. Тобто, наприкінці літа ідея уряду може запрацювати й спостерiгатиметься збiльшення iнфляцiї.
-- Скільки треба надрукувати грошей, щоб інфляція зросла до 2%?
-- Такої залежності, формули немає і не може бути, бо в результаті все залежить від дуже багатьох факторів, -- каже Євген Зінов'єв, банківський аналітик. -- Тому в різних країнах друкують спочатку певну суму й дивляться, чи дала вона потрібний ефект. Якщо ні -- друкують ще і ще. Наприклад, саме так відбувається у США, де вже надруковано трильйони грошей, а потрібної інфляції - немає. Натомість у Бiлорусі вистачило надрукувати лише трохи, але
інфляція одразу підскочила до 100%. Тобто уряди друкують і дивляться,  як працює економіка, а тоді, якщо потрiбно, далі друкують. Тому ніхто не скаже, скільки треба надрукувати грошей в Україні.

Світлана ОЛІЙНИК

Немає коментарів:

Дописати коментар