«…Коли вже поверне на теплу
годину?
Коли вже човни зацвітуть на Десні?
А то прилетять жайвори на Вкраїну
–
І страшно, коли не впізнають її»
Галина Кирпа
У народі 25 жовтня вшановували
Прова та Андроника. Колись цього дня визначали погоду на наступні дні. Якщо
зірки яскраві – до морозу, якщо у тумані – до відлиги.
Існувало повір’я: народжені цього
дня дивилися на свою зорю: чи не впала вона, чи не змахнув її Андрон-вартівник,
котрий «небосхил замітає, ключем височінь відмикає».
За церковним календарем 25 жовтня
вшановують мучеників Прова, Тараха і Андроника, преподобних Косму, Амфілохія,
мученицю Домніку, святителя Мартина Милостивого.
Іменинники 25 жовтня:
Кузьми та Мартини
Ім'я Кузьма у перекладі з грецької
означає «окраса». Люблять порядок. У житті зазвичай досягають значних успіхів,
особливо, якщо керуються якоюсь ідеєю. Їх люблять друзі та жінки. Бояться
самотності.
25 жовтня народились:
1885 — Карп Трохименко,
український художник. Автор циклу картин «Моя рідна Батьківщина», розписів
церков.
1920 — Султан Амет-Хан, видатний
радянський льотчик-випробувач, двічі Герой Радянського Союзу.
1939 — Василь Скуратівський,
український письменник, журналіст. етнограф. Автор книг «Берегиня», «Вінець»,
«Український рік», «Мамина молитва» та ін.
Чи знаєте ви, що:
Про чай
Всі сорти зеленого та чорного чаю
робляться з рослини Camellia Sinensis.
Ви можете видалити з напою 80%
кофеїну, якщо заллєте чай окропом, почекаєте 30 секунд і зіллєте рідину. Після
цього можна залити чай свіжою порцією окропу і заварювати 5 хвилин.
Перша згадка про використання чаю
відноситься до 4 століття нашої ери. Вчені при цьому вважають, що чай почали
пити багато століть тому у Східній Азії. Там він використовувався у медичних
цілях, у вигляді сушеного листя, з додаванням цибулі, м’яти, апельсина й
імбиру. Заварювати чай окропом стали під час правління династії Мінг (14-17
століття). Таким чином, вживання чаю у сучасному сенсі почалося менше 700 років
тому.
До 18 століття в Європі вважали,
що зелений і чорний чай робляться з різних рослин – китайські виробники
приховували секрет їх виготовлення. Чайні рослини почали поставлятися з Китаю
тільки на початку 19 століття, разом з рецептами з виробництва чаю. Трохи
пізніше англійці виявили дикорослий чай в Індії, який отримав назву Camellia
Sinensis. З цієї рослини отримують як чорний, так і зелений чай.
Виготовлення чорного чаю
відрізняється від зеленого тим, що зелений чай перед окисленням обробляється
паром, щоб знищити ензими. Ці ж ензими при окисленні чорного чаю змінюють його
колір до чорного і надають відповідний “чайний” смак. Близько 75% чайного листя
у світі перетворюються на чорний чай, решта 25% – в зелений.
Чай вирощується в основному в
п’яти країнах – Китаї (майже 80% зеленого чаю), Індії (в основному чорний),
Шрі-Ланці (часто званої Цейлоном, батьківщина чаю Ліптон), Японії (різні
екзотичні чаї) і Тайвані (різні сорти зеленого чаю).
«Рідна країна»
На світлині — робота Карпа
Трохименка «Т.Г. Шевченко на Чернечій горі», 1954 р.
Немає коментарів:
Дописати коментар