В Україні протягом
квітня-червня 2013 р. зафіксовано 14 спалахів гострих кишкових інфекцій,
внаслідок яких постраждала 221 людина, з них - 101 дитина. Про це під час
брифінгу в Міністерстві охорони здоров'я України повідомив перший заступник
головного державного санітарного лікаря України Олександр Кравчук, повідомляє
прес-служба міністерства.
"Якщо проаналізувати ситуація по всім спалахам, які
сталися цього року, то основна їх причина - елементарні порушення санітарного
законодавства. Це переважно порушення вимог до організації харчування в
колективах, а якщо говорити про інфекції в побутових умовах, то їх причинами
зазвичай є побутова недбалість", -- зазначив Кравчук. За його словами, щоб
не захворіти на кишкові інфекції, перш за все не слід готувати страви
заздалегідь і зберігати їх у неправильних умовах.
Відповідаючи на запитання журналістів, Олександр Кравчук
нагадав про небезпеку вуличних фаст-фудів та купівлю продуктів у місцях, які
для цього не призначені. Через спеку вживання таких продуктів може бути
небезпечним, оскільки у більшості випадків страви зберігаються у неправильних
умовах. Перший заступник Головного державного санітарного лікаря України
зауважив, що мова йде про приватних підприємців, які ведуть господарську
діяльність за спрощеними умовами, тож, згідно з українським законодавством
Державна санітарно-епідеміологічна служба України не має права перевіряти таких
підприємців у плановому порядку. "Якщо там щось виникне, лише тоді ми
маємо право провести своє розслідування", -- Олександр Кравчук.
Немає коментарів:
Дописати коментар