- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

пʼятницю, 12 лютого 2016 р.

Суд арештував торговельні центри оточення Корбана-Філатова за старі борги перед банком «Форум»

Суд арештував три торгівельні комплекси у центрі Дніпропетровська за борги перед банком «Форум». Про це свідчить ухвала Дніпровського районного суду м.Києва від 26 січня.
Йдеться про ТЦ «Європа» на бульварі Європейському, 1-д, ТЦ «Library» на проспекті Карла Маркса, 54-д і ТЦ «Пассаж» на проспекті Карла Маркса, 50.

Власником торгового комплексу «Європа» є віргінський офшор Wildman Capital Group Inc.
Торгові центри «Library» і «Пассаж» належать ТОВ «ГУМ», засновниками якого є віргінський офшор Funward Trade and Investment Corp і англійська компанія LSA Investments Limited.
Засновником і директором «Funward» у 2005 році була сестра Геннадія Корбана – громадянка Ізраїлю Вікторія Корбан. Зараз бенефіціарним власником Funward значиться Михайло Светліц з Тель-Авіва.
Акціонерами «LSA» є Ігор Левін і вищезгаданий офшор «Wildman». Його бефіціаром у держреєстрі значиться Ігор Бірман з Ізраїлю.
Торговий центр «Європа» знаходиться у іпотеці компанії «Funward». У власність «Wildman» він потрапив через ланцюжок перепродажів, зокрема через ще одну офшору фірму Linton Intergroup Inc. Ця компанія відома по захопленню одного з офісних будинків угрупування Януковича і також є співвласником ТОВ «НВА «Манхеттен», співзасновниками якого раніше були нинішній мер Дніпропетровська Борис Філатов і Вікторія Корбан.
Вказані дніпропетровські торгові центри арештовані по кримінальному провадженню, відкритому 20 січня цього року стосовно боргів TOB Промислово-фінансова група «Спарта» перед банком «Форум». Зауважимо, що «Спарта» банкрутувала ще у 2011 році. Тоді суд встановив, що у фірми відсутнє будь-яке майно для повернення боргу. Апеляцію і касацію «Форум» програв.
Нагадаємо, у 2006 році «Спарта» взяла у «Форуму» $20 млн кредиту. Ці гроші вона внесла в статутний капітал ТОВ «ГУМ», яке використало їх для будівництва ТЦ «Пассаж» площею 23 тис кв м.
В іпотеку банку «Спарта» передала ТЦ «Європа», а також свою частку у ТОВ «Аксельхофф», а це було 50% або 5 млн грн.
Водночас у 2007 році засновники «Спарти» Олег Левін, Геннадій Аксельрод (був розстріляний найманими вбивцями у 2012 році), Мирон Сосновський, а також його дружина (не входила до складу засновників фірми) Тетяна Сосновська також понабирали кредитів у «Форумі» (в середньому по $3 мільйони кожен), передавши в іпотеку банку ТЦ «Library».
З 2008 року «Спарта» перестала виплачувати відсотки по кредиту, у результаті чого утворилося $31,5 млн боргу. У той же час заборгованість власників перед банком становить 181,66 млн грн.
У 2011 році «Спарта» була визнана банкрутом. Фірма почала банкрутство сама, через наявний борг перед компанією «Funward». Саме ця компанія очолила комітет кредиторів.
Як повідомляли «Лица», комітет кредиторів «Спарти» очолював представник «Funward» Віктор Угрин. За даними видання, у судових процесах «Спарту» також представляв Олександр Санжара, який представляв інтереси Бориса Філатова проти цього видання. Угрин і Санжара навчалися разом в Академії митної служби, де їхнім викладачем був Філатов.
Ще до банкрутства «Спарта» вивела майно на інші компанії.
ТЦ «Європа» через компанії Fantan Trading Limited і Linton Intergroup Inc. було переписане на компанію Wildman Capital Group Inc., яка передала його в іпотеку компанії Funward Trade and Investment Corp.
А ТЦ «Library» було перепродано фірмі «ГУМ». В обох випадках адреси торгових центрів були змінені.
Зауважимо, що «Спарта» також у 2011 році вийшла зі складу засновників фірми «Аксельхофф», куди замість неї зайшла «Інвестгрупа «Троя», засновником якої є вже згадана компанія LSA Investments Limited. Ця ж компанія замінила «Спарту» у 2009-му у складі засновників фірми «ГУМ». Станом на 2009 рік засновниками LSA Investments Limited були Олег Левін, Геннадій Аксельрод і Мирон Сосновський.
За даними деяких ЗМІ, банк «Форум» у 2013 році списав заборгованість вже ліквідованої «Спарти» як безнадійну.


Немає коментарів:

Дописати коментар