- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

четвер, 29 жовтня 2015 р.

ВІЛКУЛ ПРОТИ ФІЛАТОВА – «КОНФЛІКТНИЙ» ПРОТИ «ПОЗИТИВНОГО»?

Другий тур виборів міського голови у Дніпропетровську буде одним з найгарячіших в Україні. Таку заяву зробив голова Комітету виборців України Олексій Кошель. За його даними, у місті «спостерігається надзвичайно висока політична конкуренція і протистояння, тому до другого туру виборів Дніпропетровськ потенційно – перша «гаряча точка».

Між тим у місті продовжують рахувати голоси виборців за мера і чия взяла офіційно поки не відомо. Організатори різних екзит-полів назвали лідерами двох кандидатів – представника «УКРОПу» Бориса Філатова та представника «Опозиційного блоку» Олександра Вілкула. Між тим у штабах політсил заявляють про хоч і незначну, але перевагу саме їхнього висуванця. Чого очікувати дніпропетровцям від другого туру виборів, які тактики у кандидатів - лідерів?
Між ними насправді більше спільного, ніж може здатись на перший погляд. Обоє є лідерами своїх політичних сил: Олександр Вілкул – «Опозиційного блоку», Борис Філатов – «УКРОПу». Обоє працювали як у бізнесі, так і на адміністративному полі: Вілкул віце-прем’єром та головою облдержадміністрації за часів Януковича, Філатов – заступником голови ОДА після втечі Януковича та на початку керівництва Порошенка.
Обох кандидатів пов’язують з великими фінансово промисловими групами й мільярдерами-конкурентами: першого – з Рінатом Ахметовим, другого – з Ігорем Коломойським. Обоє приблизно однакового віку (Вілкулу – 41, Філатову – 43), обоє – народні депутати, обоє офіційно задекларували мільйонні статки в банках, і зрештою обоє є синами університетських викладачів, одружені, мають доньок.
Хто із них сяде в крісло міського голови одного з найбільших міст Східної України, швидше за все, з’ясується тільки в другому турі виборів. Екзит-поли й паралельний підрахунок свідчать, що в жодного з них немає переважної більшості голосів. А втім, претенденти на другий тур переконують кожен у своїй перемозі.
Олександр Вілкул на своїй сторінці у Facebook уже заявив, посилаючись на паралельний підрахунок голосів, що в місті вдалось «перемогти гроші, обман і фальшування» і подякував виборцям.
Між тим Борис Філатов на своїй сторінці у Facebook зазначає, що переможець – саме він і посилається на дані екзит-полу компанії «Соціс».

МОЛОДЬ – ЗА ФІЛАТОВА, СТАРШЕ ПОКОЛІННЯ – ЗА ВІЛКУЛА?

В громадянській мережі «Опора» зазначають, що результати «мерських» перегонів у Дніпропетровську були цілком очікуваними з огляду на потенціали команд обох кандидатів й на масовану виборчу кампанію, яку ті вели, хоча й застосовували різні тактики. Координатор «Опори» в області Сергій Федько зауважує: у ході передвиборних змагань Філатов намагався грати на полі конкурента, між тим Вілкул обмежився своїм традиційним електоральним полем.
«Здивувало в кампанії Філатова те, що він частково перейняв тактику Вілкула щодо неперейменування міста, щодо привітання ветеранів, дещо скопіював його манеру агітації і, можливо, це додало йому голосів. Тактика Вілкула є традиційною, мало відрізняється від попередніх кампаній – робота зі своїм електоратом, людьми старшого віку. До того ж, йому на руку було те, що у Дніпропетровську поширювались чутки про те, що молодих чоловіків на дільницях чекатимуть представники військкоматів і таким чином намагались знизити явку молоді. Але молодь прийшла на виборчі дільниці, можливо тому ми побачили, що Вілкул не здобув безперечної перемоги», – сказав Радіо Свобода Сергій Федько.
«Говорили про «дні Чернігова у Дніпропетровську», але все може бути набагато жорсткіше» – політолог
Дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов вважає, що обрані тактики боротьби за крісло міського голови кандидати збережуть і на другий тур: Філатов продовжуватиме будувати кампанію на активності і навіть конфліктності, Вілкул – не виходитиме з іміджу «позитивного політика». Експерт також вважає, що до другого туру виборів Дніпропетровськ «лихоманитиме» – надто важлива перемога в цьому місті для обох кандидатів і тих, хто за ними стоїть.
«Базова технологія Бориса Філатова – це конфлікт. Коли є така технологія, то на другий план йде те, що людина може зробити, що вона вміє, а на перший план виходить «свій – чужий». На жаль, це не обіцяє нічого доброго. Що ж до Вілкула, то він добре зрозумів: якщо відповідати Філатову тією ж монетою, то, швидше за все, це обернеться проти самого ж Вілкула, адже його електорат бажає бачити людину спокійну, виважену, яка будуватиме кампанію «на позитиві»… Другий тур виборів у Дніпропетровську, я гадаю, як каже молодь, це буде «жесть». Це буде найбільш гаряча точка другого туру, враховуючи потенціал команд, це буде протистояння. Говорили про «дні Чернігова у Дніпропетровську», але все може бути набагато жорсткіше, можуть бути силові методи. Яка команда виявиться більш організованою, потужною, покаже 15 листопада», – сказав у коментарі Радіо Свобода Андрій Золотарьов.
Незалежні експерти сходяться на тому, що явка виборців у Дніпропетровську в другому турі буде значно нижчою за 43%, які дав перший тур.


Немає коментарів:

Дописати коментар