- Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Стаття 60. Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” -

середу, 15 жовтня 2014 р.

Хвилі війни і… виборів

У НАТО прогнозують погіршення ситуації на Донбасі уже найближчими днями
Розмови про перемир’я на Донбасі стають вже просто смішними. От тільки нашим військовим, які там перебувають, не до сміху…


Цього тижня і в Північноатлантичному альянсі уже вкотре заявили про нестійку ситуацію на сході України, наголошуючи на небезпеці виборів, які російські бойовики призначили собі на 9 листопада (спочатку хотіли на 2-ге, але не встигають їх організувати).

“Це дуже нестійка ситуація. Перемир’я не дотримується в певних районах, там можливе серйозне погіршення ситуації впродовж найближчих днів. Росія повинна пояснити сепаратистам, що не підтримує виборів, запланованих на 9 листопада. Вони не матимуть жодної легітимності та не узгоджені з Мінським протоколом…
Передбачалося, що перемир’я почне діяти з 19 вересня. Але сепаратисти за безперервної російської військової допомоги, яка проникає через неконтрольовані міжнародні кордони, здійснюють ескалацію ситуації нападами на аеропорт Донецька”, – заявив у інтерв’ю Deutsche Welle заступник генсека НАТО Александр Вершбоу.
І наголосив на тому, що Росія просто намагається заморозити конфлікт на Донбасі. Нагадаємо, що український міністр закордонних справ цього тижня також зауважив, що для НАТО важливим є не допустити проведення терористами своїх так званих виборів глав “ДНР” і “ЛНР” та до їх міфічних парламентів.
І дуже показово, що в МЗС Росії уже висловились на підтримку виборів бойовиків. “Пану Клімкіну можна було б показати протокол, який був підписаний у Мінську 5 вересня… підписаний від імені України… Дев’ятий пункт, цитую: забезпечити проведення дострокових місцевих виборів – мається на увазі в Донецькій і Луганській областях – відповідно до закону України про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей… Про що домовлялися – треба виконувати”, – заявив офіційний представник МЗС РФ Олександр Лукашевич, передають РИА Новости.

План Порошенка – Путіна

Як бачимо, Кремль тепер намагається використати мінські домовленості, якими так тішиться українська влада, щоб легалізувати своїх маріонеток.
Тільки тут треба зауважити, що це насправді намагання спотворити факти. Якщо говорити про місцеві вибори на Донбасі, то вони передбачені у скандальному законі Президента Порошенка щодо статусу окремих районів Донбасу і могли б відбутись у “особливих районах” 7 грудня (вони ще не визначені ВРУ, але з огляду на здоровий глузд мали б включати лише контрольовані Україною території). Терористи таку можливість відкинули, заявивши, що в них є свої парламенти, тому до них потрібно проводити вибори.
От тільки у цій ситуації абсолютно абсурдними виглядають нещодавні заяви того ж Клімкіна. Поки деякі політики з оточення Порошенка, такі як нардеп Томенко, заявляли про те, що 7 грудня є доволі умовною датою і що перед місцевими виборами Донбас ще треба до них підготувати, очільник українського МЗС ще 22 вересня на прес-конференції у штаб-квартирі ООН заявив про те, що Київ пропонує Донбасу провести місцеві вибори 9 листопада.
У ЦВК тоді також відреагували на таку заяву: за нинішньої ситуації ніяких виборів у Донецькій та Луганській областях неможливо буде провести ні в листопаді, ні в грудні. Згадаємо про те, що навіть позачергові парламентські вибори в більшості районів Донбасу “зависають”, адже ЦВК може організувати волевиявлення лише у 15 округах із 32-ох.
Очільник українського МЗС ще 22 вересня на прес-конференції у штаб-квартирі ООН заявив про те, що Київ пропонує Донбасу провести місцеві вибори 9 листопада
Очільник українського МЗС ще 22 вересня на прес-конференції у штаб-квартирі ООН заявив про те, що Київ пропонує Донбасу провести місцеві вибори 9 листопада
Але тут треба говорити про інше: чому український міністр озвучував ніде не закріплену дату місцевих виборів на Донбасі 7 листопада? Тепер бойовики у цей день планують організувати свої парламентські вибори. Як би там не було, очевидно, що громадськість дуже багато не знає про нюанси перемовин між Порошенком і Путіним. В Україні мирний план називають “планом Порошенка”, у РФ – “планом Путіна”. Як бачимо, різні трактування одних і тих самих питань дають змогу політикам лавірувати заявами у своїх країнах…
Ну гаразд, проведемо ми парламентські вибори в Україні, можливо, проголосує якась частина донбаських виборців. А що далі? Українська влада докладається до замороження конфлікту, називаючи це миром.

Ротація бойовиків

Хоч у нинішній ситуації миром і не пахне. Мінський протокол від 5 вересня, пізніше Мінський меморандум від 19 вересня, тепер “режим тиші” із 7 жовтня… Але російські бойовики й не припиняли вогню!
“За минулу добу непідконтрольні збройні формування 35 разів обстрілювали позиції сил АТО. Найбільша кількість обстрілів зосереджена на мережі блокпостів, опорних та спостережних пунктів, розташованих поблизу Дебальцевого і Щастя. Бойовики використовують переважно міномети та стрілецьку зброю. Напередодні зранку була спроба штурму Донецького аеропорту. Атака відбита, стратегічний об’єкт під нашим контролем”, – повідомили в прес-центрі АТО учора, 10 жовтня.
Водночас у РНБО інформували, що впродовж доби втрат серед українських військових не було, поранених семеро. Окрім атак на аеропорт, російські терористи намагались оточити блокпост Національної гвардії у Вуглегорську. Зауважимо, що внаслідок їхніх атак у четвер один український військовий загинув.
Бойовики й далі обстрілюють житлові квартали Донецька і вбивають мирних жителів. Як повідом­ляється в звіті ОБСЄ, опублікованому у четвер, в Донецькій області з 13 березня по 8 жовтня цього року були вбиті 1498 осіб, зокрема 21 дитина.
Нагадаємо, що в звіті ООН, оприлюдненому також цього тижня, зазначено, що за місяць від запровадження режиму припинення вогню, тобто від початку вересня, загинула 331 людина, 831 отримала поранення.
Щоправда, представники ООН покладають відповідальність за обстріли міст на обидві сторони. Важливо, що у звіті зафіксовані перекидання російських військ в Україну. “З 24 серпня по 5 вересня озброєні групи самопроголошеної “Донецької народної республіки” і “Луганської народної республіки” були підкріплені збільшенням кількості іноземних бойовиків, у тому числі громадян із Російської Федерації”, – сказано у звіті ООН.
Нині ситуація з перекидання підкріплення бойовикам не змінюється, навіть незважаючи на те, що місія ОБСЄ начебто моніторить українсько-російський кордон.
“З території РФ триває заїзд в Луганську область найманців, які пройшли підготовку в навчальному центрі ГРУ ГШ ЗС РФ у Ростові-на-Дону. Згідно з оперативними даними, за останні дві доби на територію України зайшло близько 40 автобусів з терористами. З території РФ в Україну (в околиці Успенки Донецької області) зайшла колона військової техніки кількістю приблизно 30 одиниць і поїхала у напрямку населеного пункту Комсомольське. Рух колони відслідковується”, – повідомляють у РНБО.
При цьому кадрових російських військовослужбовців відводять з передової до лінії кордону з РФ, а згаданих, підготовлених у Ростові-на-Дону терористів відправляють на їхні місця. Повертаючись до роботи місії ОБСЄ, варто зауважити, що посол США в цій організації розкритикував спостерігачів за те, що вони моніторять тільки два пункти пропуску на кордоні.

Уже не пріоритет…

Та якщо знову порушувати тему міжнародної підтримки України, то цікавими є думки президента організації Freedom House Девіда Креймера, які той висловив “Голосу Америки”.
Якщо Україна сміливіше впроваджуватиме реформи, зокрема антикорупційні, то США можуть збільшити свою допомогу. Водночас Креймер звертає увагу на те, що США не квапляться запроваджувати жорсткіші санкції проти Росії та давати Україні зброю через те, що наша країна вже не є пріоритетом для американської зовнішньої політики. Нині увага Барака Обами зосереджена на боротьбі з ісламістами у Сирії та в Іраку.
“Політикам простіше думати, що перемир’я на Донбасі більш-менш працює. Обама мислить, що надання військової допомоги Москва розглядатиме як провокацію. Думаю, він неправий. Росія вже вторглася, вона вже у стані війни з Україною…
Також є певне відчуття, яке базується на певних коментарях, сказаних президентом у особистих розмовах, що для нього Україна не так уже й важлива, і те, що відбувається в ній, не становить загрози Сполученим Штатам. Це, звичайно, помилка”, – вважає президент Freedom House. І навіть найвпливовіші американські видання тепер вже не присвячують темі України свої перші шпальти…


Немає коментарів:

Дописати коментар